Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2014 07:52

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: Κυπελλούχος στην Καλαμάτα ο Ολυμπιακός - πραγματική γιορτή το φάιναλ φορ

Γράφτηκε από τον
ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: Κυπελλούχος στην Καλαμάτα ο Ολυμπιακός - πραγματική γιορτή το φάιναλ φορ

Κυπελλούχος Ελλάδος για 14η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε χθες ο Ολυμπιακός που επικράτησε της Κηφισιάς με 3-1 σετ στον τελικό του φάιναλ φορ βόλεϊ ανδρών που έγινε στο κατάμεστο Κλειστό της Παραλίας στην Καλαμάτα.
Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ο Βούλγαρος Μπόγιαν Γιορντάνοφ που σημείωσε 32 πόντους, ήταν κυριολεκτικά ασταμάτητος και φυσικά αναδείχθηκε MVP του τουρνουά.


Το φάιναλ φορ ήταν μία πραγματική γιορτή για την πόλη της Καλαμάτας και ο φίλαθλος κόσμος που βρέθηκε για δύο ημέρες στο ανακαινισμένο Κλειστό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου βόλεϊ από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Από οργανωτικής άποψης όλα ήταν άψογα με τους διοργανωτές να έχουν φροντίσει και για την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ηταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία, ενώ σε δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει το αντίστοιχο φάιναλ φορ βόλεϊ γυναικών στην Πύλο.
Το μεγάλο κέρδος για το καλαματιανό βόλεϊ ήταν η παρουσία του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το Κλειστό και τις δύο ημέρες και δεν σημειώθηκε
το παραμικρό επεισόδιο. Περίπου 1.500 θεατές δημιούργησαν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, χειροκροτώντας θερμά και τις δύο ομάδες. Πάντως ο κόσμος του Ολυμπιακού κέρδισε λογικά τη… μάχη της εξέδρας και στο τέλος πανηγύρισε έξαλλα ένα ακόμη τρόπαιο.

Εκανε την ανατροπή
με τον MVP Γιορντάνοφ

Ο τελικός ήταν μία πραγματική διαφήμιση για το βόλεϊ με τους δύο αντιπάλους να βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος. Μάλιστα η Κηφισιά είχε νικήσει φέτος τρεις φορές τον Ολυμπιακό σε ισάριθμα παιχνίδια, όμως χθες χαμογέλασε η ομάδα του Πειραιά. Η Κηφισιά μπήκε δυνατά στο ματς και πήρε το πρώτο σετ με 19-25. Ο Ολυμπιακός που είχε τον Γιορντάνοφ σε μεγάλη μέρα απάντησε ισοφαρίζοντας σε 1-1 σετ με 25-18, αν και η Κηφισιά είχε προηγηθεί 16-17. Με την ψυχολογία υπέρ της η ομάδα του Δημήτρη Καζάζη πήρε και το τρίτο σετ με 25-20 με τους Γιορντάνοφ και Χριστοφιδέλη να είναι εξαιρετικοί στην επίθεση και στο σερβίς.
Στο τέταρτο σετ έγινε πραγματική μάχη πόντο με πόντο μέχρι το 19-19. Μετά ο Ολυμπιακός ξέφυγε στο σκορ και εν τέλει κατέκτησε το σετ με 25-23.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να χάσει με τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του τελικού τους Σμαραγδή, Στεφάνου και
Βολουδάκη, όμως κατάφερε να αντεπεξέλθει.

Το επίτευγμα
του Χριστοφιδέλη

Εκτός από τον Γιορντάνοφ μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν
ο Κώστας Χριστοφιδέλης που πήρε τον τελευταίο πόντο του τελικού και πανηγύρισε για 9η φορά την κατάκτηση του κυπέλλου, πιάνοντας στην πρώτη θέση τον Γιώργο Ντράγκοβιτς.

Οι απονομές

Μετά το τέλος του τελικού ακολούθησαν οι απονομές εν μέσω αποθέωσης για τους νικητές. Τα μετάλλια στους παίκτες του Ολυμπιακού και το κύπελλο έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όπως και το κύπελλο στον MVP Μπόγιαν Γιορντάνοφ. Τα μετάλλια στους παίκτες της Κηφισιάς έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και διπλώματα στους διαιτητές, κριτές και τους σημειωτές ο πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος.
Πριν την έναρξη του τελικού βραβεύτηκαν οι διαιτητές Χρήστος Μπαντιανίδης που είναι η τελευταία του χρονιά ως διαιτητής και Γιώργος Γεωργουλέας
ως ο πρώτος Καλαματιανός διεθνής διαιτητής. Επίσης βραβεύτηκε από την Καλαμάτα '80 για την προσφορά του στο βόλεϊ ο καλαματιανός Βασίλης Ξεροβάσιλας που ξεκίνησε από τον Μεσσηνιακό και μεγαλούργησε στον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά του τελικού

Τα σετ: 19-25, 25-18, 25-20, 25-23
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Δημήτρης Καζάζης): Χριστοφιδέλης 12 (11/20 επ., 1 μπλοκ, 40% υπ. – 28% άριστες), Κουρνέτας 2 (2 μπλοκ), Γιούρισιτς 3 (2/5 επ., 1 άσο), Καλντέιρα 14 (12/24 επ, 1 άσο, 1 μπλοκ, 50% υπ. – 32% άριστες), Γιορντάνοφ 31 (27/43 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Σμαραγδής 3 (2/5 επ., 1 μπλοκ), Στεφάνου –λ (67% υπ. - 48% άριστες) / Βολουδάκης –λ, Κοκκινάκης –λ, Μαρούλης, Κιόσης 2 (2 μπλοκ), Σωτηρίου
ΑΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Κώστας Αρσενιάδης): Νικολάκης 2 (1 άσο, 1 μπλοκ), Σουλτανόπουλος 6 (1/4 επ., 1 άσο, 4 μπλοκ), Ντε Σόουζα 10 (9/16 επ., 1 μπλοκ, 68% υπ. – 54% άριστες), Πρωτοψάλτης 13 (10/20 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 44% υπ. – 28% άριστες), Παπαγγελόπουλος 6 (4/9 επ., 2 μπλοκ), Γιοβάνοβιτς 22 (20/41 επ., 1 μπλοκ), Ταμπουρατζής λ (75% υπ. – 42% άριστες) / Κάπελλας –λ, Κόβαλτσουκ, Κούνας, Μουρούτης.