Δευτέρα, 11 Μάιος 2020 14:28

Χρ. Ζερίτης: “Τον Μεσσηνιακό ενδιαφέρουν πρώτα τα παιδιά και μετά τα οικονομικά”

Γράφτηκε από τον

 

Η επόμενη ημέρα στο ερασιτεχνικό αθλητισμό μετά την πανδημία του κορονοϊού ήταν το θέμα της 8ης αθλητικής διαδικτυακής εκπομπής #ΕΣΠΕΠ Voice, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στην εκπομπή, που ήταν αφιερωμένη για 3η φορά στην επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού μετά την πανδημία προσκεκλημένος ήταν ο ταμίας του Μεσσηνιακού Χρήστος Ζερίτης, καθώς επίσης οι πρόεδροι του Α.Σ.Π. Κόρινθος Γιώργος Αλατζάκης και της Α.Ε.Π. Ολυμπιάς Μάρκος Θεοδωράκης.
Οι τρεις παράγοντες ανέπτυξαν τις απόψεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις που τους έκαναν οι δημοσιογράφοι Τάκης Αντωνόπουλος, Προκόπης Κόγκος και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.
Ο παράγοντας του Μεσσηνιακού εξέφρασε την ανησυχία του για την αδράνεια που υπάρχει για την άθληση των παιδιών, αλλά και στο πως θα επανέλθουν σε αγωνιστική δράση, ενώ ανέφερε ότι το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι που περνάει σε τρίτη μοίρα.
Αναλυτικά τα όσα απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, είναι:

Ερ. (Προκόπης Κόγκος) Ποια είναι η εκτίμηση σας για την επόμενη ημέρα στο ερασιτεχνικό αθλητισμό;
Η δική σας πρώτη εικόνα, τα δικά σας πρώτα μηνύματα, πως θα είναι η επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό και το κτύπημα που έχει φέρει σε όλους τους τομείς;

Απ. “Ο Μεσσηνιακός είναι, όπως ίσως να ξέρετε οι περισσότεροι, ο πιο παλαιός σύλλογος της Ελλάδος και αυτή τη περίοδο λειτουργεί 4 τμήματα, το τμήμα του στίβου, του ποδοσφαίρου, του βόλεϊ και της ποδηλασίας, έχει ιδιόκτητο ιστορικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην Καλαμάτα και το οποίο είναι το πιο παλαιό γήπεδο στην Ελλάδα. Όλα αυτά απαιτούν ένα μεγάλο κόστος για το σύλλογο μας. Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, σχετικά με το βόλεϊ, αυτό που φαίνεται είναι ότι πάρα πολλά πράγματα θα πάνε πιο πίσω. Και όταν λέω πιο πίσω πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι κάποιοι μήνες που ίσως να μην υπάρχουν δραστηριότητες, εκπαιδευτικές κυρίως και κατά δεύτερο λόγο αγωνιστικές. Ένα μεγάλο πρόβλημα που τίθεται, όσον αφορά την επόμενη ημέρα είναι, όταν θα μας πουν οι ειδικοί τις συμβουλές τους, με ποιο τρόπο ασφαλή θα μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε για να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις, τα παιδιά κυρίως και μιλάμε για τις αγωνιστικές αναπτυξιακές ομάδες, τις ακαδημίες και μετά τις γυναίκες, η ομάδα γυναικών που έχουμε στην Α2 έρχεται σε τρίτη μοίρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η εκπαίδευση των μικρών αθλητριών, το πως θα γίνει, με ποιες μεθόδους ασφάλειας και βεβαίως το αν θα ξεκινήσουν αργότερα τα πρωταθλήματα. Σε μία συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο, κ. Καραμπέτσο, προ 20ημέρου περίπου, είπε εν τη ρύμη του λόγου του, ότι ίσως η αγωνιστική δραστηριότητα να πάει τόσο πίσω, που μπορεί να ξεκινήσει και στις αρχές του 2021. Είναι κάτι που φαίνεται πάρα πολύ λογικό. Την επόμενη μέρα δεν ξέρουμε πως θα είναι οι προπονήσεις, δεν ξέρουμε πως θα είναι οι αγώνες, δεν ξέρουμε πως θα είναι οι μετακινήσεις, π.χ. στην Α2 εμείς φέτος είχαμε τρεις μετακινήσεις στην Κρήτη. Κάναμε μόνο τις δύο. Μία πήγαμε με πλοίο και την άλλη με αεροπλάνο. Στη νέα αγωνιστική χρονιά πως θα γίνουν οι μετακινήσεις πάνω στη βάση πως το πρόβλημα της πανδημίας δεν θα έχει λυθεί. Μπαίνουν πάρα πολλά ερωτήματα. Για τον Μεσσηνιακό και όλα του τα ακαδημαϊκά τμήματα, Στίβου και Βόλεϊ, και για τον ομιλούντα, το βασικότερο όλων είναι το ότι μένουν τα παιδιά σε αδράνεια. Τα οικονομικά προβλήματα θα λυθούν, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον. Εξάλλου δεν είναι και τόσο αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας. Τη ζωή μας, για όλους εμάς που ασχοληθήκαμε με το βόλεϊ, την καθορίζει η αγάπη μας προς τα παιδιά, η αγάπη μας προς την εκπαίδευση και βεβαίως η αγάπη προς το άθλημα του βόλεϊ. Ένα μεγάλο ερώτημα μπαίνει για τα παιδιά, όλα αυτά που αγαπούν το βόλεϊ, αυτή τη στιγμή, κυρίως από τις ομάδες τις αναπτυξιακές, που μένουν τόσο χρόνο χωρίς δραστηριότητα, τι θα γίνει, αυτό είναι το βασικό ερώτημα”.

Ερ. (Τάκης Αντωνόπουλος) Είστε έτοιμοι να δεχτείτε ανακατατάξεις στο χώρο σας;

Απ. “Επειδή ο κ. Καραμπέτσος, στη συζήτηση που σας προανέφερα μίλησε για όμιλο των 16 ομάδων στην Α2. Η επαρχία όπως ξέρετε μειονεκτεί, όταν λοιπόν του είπα, ότι αυτά τα πράγματα, αυτές οι σκέψεις είναι για τις ομάδες της επαρχίας δαπανηρότατες, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί πρωτάθλημα με 16 ομάδες, δηλαδή θα είναι 10 ομάδες από την Αθήνα, θα κάνουν φιλικά, τρόπος του λέγειν, μεταξύ τους και στους άλλους από την επαρχία θα τους βγαίνει η ψυχή στο πέρα δώθε. Εις βάρος των επαρχιακών σωματείων. Το ίδιο θα συμβαίνει διότι μίλησε και για ομίλους των 8 ομάδων. Οκτώ ομάδες δεν είναι τίποτα, είναι ένα πρωταθληματάκι, ένα μίνι προπονητικού χαρακτήρα. Εις βάρος του αθλήματος του Βόλεϊ. Πάλι οι ομάδες της επαρχίας θα έχουν έξοδα αλλά πολύ λιγότερα. Άρα λοιπόν μία ανακατάταξη ομίλων θα πρέπει να περάσει από κόσκινο και από πάρα πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση και από πολλές συζητήσεις και βεβαίως να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα των επαρχιακών σωματείων. Ας μην το βάζουμε το θέμα τώρα αυτό, ας μείνουμε, αυτή είναι η άποψη μου, η άποψη μας, ας μείνουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση στην ύπαρξη των όποιων, όπως είπε ο κ. Καραμπέτσος, τον χρησιμοποιώ συνέχεια γιατί είπε ωραία πράγματα, δεν ξέρουμε πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα, είπε του χρόνου.”.

3. Ερ. (Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος) Ποιο ήταν το συνολικό κόστος λειτουργίας των ομάδων σας φέτος; Ποια τα έσοδα που θα είχατε; Ποια τα έσοδα που χάσατε και τι βλέπετε για το “μπάτζετ” ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, Τέσσερις παράμετροι, που θα ήθελα αρκετές λεπτομέρειες από τους προσκεκλημένους μας.

Απ. “Το φετινό μπάτζετ της ομάδας βόλεϊ το είχαμε προϋπολογίσει για 25.000, εκ των οποίων το 70% των εξόδων αυτών θα ήταν από τους χορηγούς μας, που έχουμε κάθε χρόνο, το υπόλοιπο 30% θα ήταν από τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο του συλλόγου μας. Όταν λέμε σύλλογο σας είπα και στην αρχή ότι ο Μεσσηνιακός δεν έχει μόνο το βόλεϊ που δαπανά χρήματα. Το μεγαλύτερο τμήμα είναι το τμήμα του στίβου που έχει 400 παιδιά και για το οποίο βεβαίως δαπανά αρκετά χρήματα, για τις μετακινήσεις των αθλητών του, γιατί συμμετέχουν σε αγώνες, σε προπονητές, σε ένδυση κπλ. Και το τμήμα ποδοσφαίρου, το οποίο είναι σε τοπική κατηγορία, αλλά και αυτό τα 10-15.000 τα χρειάζεται κάθε χρόνο και για το τμήμα της ποδηλασίας, που είναι μικρό, κάποια χρήματα χαλάμε. Από τα 25 λοιπόν χιλιάρικα του βόλεϊ, που υπολογίζαμε φέτος, εμείς χαλάσαμε τα 20. Από τις αθλήτριες, εκτός από δύο που πληρωνόντουσαν, μεταξύ των οποίων και μία ξένη, όλες οι άλλες κοπέλες ήταν καλαματιανές ή φοιτήτριες που μένουν στην Καλαμάτα. Το μεγαλύτερο έξοδο μας ήταν οι μετακινήσεις. Ένα ταξίδι στην Αθήνα μας στοίχιζε 700 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ το πούλμαν και 200 ευρώ ένας καφές και το φαγητό των αθλητριών και των συνοδών. Τα ταξίδια της Κρήτης μας στοίχισαν, το πιο οικονομικό ήταν, από αυτά που πήγαμε γιατί το 3ο δεν έγινε, παραλίγο, ήταν την εβδομάδα που διακόπηκαν τα πρωταθλήματα. Πήγαμε λοιπόν δύο ταξίδια, το ένα μας στοίχισε 2 χιλιάρικα περίπου και το άλλο 1.500 γιατί πήγαμε με το πλοίο. Έχουμε την ένδυση, τις ιατρικές καλύψεις και αρκετά άλλα. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα έξοδα του τμήματος βόλεϊ. Για την επόμενη χρονιά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα εάν δεν ληφθούν αποφάσεις από την Πολιτεία. Οι χορηγοί μας είναι άνθρωποι επιχειρηματίες που πολλά χρόνια μας χρηματοδοτούν, βοηθάνε γενικότερα το σύλλογο και όχι μόνο το τμήμα βόλεϊ. Ευελπιστούμε η φθορά τους, η ζημιά τους να μην είναι τόσο μεγάλη και να μας βοηθήσουν και στην επόμενη χρονιά”.

4. Ερ. (Πρ. Κ.) Ένα από τα βασικά έσοδα είναι και οι ακαδημίες και για τους προπονητές που πληρώνονται και για το γήπεδο. Τι εικόνα έχετε, τι μηνύματα έχετε και πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το σκηνικό, που θα υπάρχει φαντάζομαι μειωμένη προσέλευση. Πως θα αντιμετωπίσετε όλο αυτό το κομμάτι που είναι κομβικό για κάθε σύλλογο;

Απ. “Εμείς ακολουθούμε διαφορετική τακτική. Τα έσοδα από τις ακαδημίες διατίθενται ανταποδοτικά για τα παιδιά των ακαδημιών και των αναπτυξιακών ομάδων και τα χρήματα αυτά δεν τα παίρνει η γυναικεία ομάδα. Αυτά δίνονται μόνο όπως σας είπα για τις ακαδημίες και τα αναπτυξιακά. Εμείς φέτος είχαμε γύρω στα 100 παιδιά, αυτά ήταν και γύρω στο Μάρτιο θα ήταν γύρω στα 70. Από αυτά βεβαίως όπως γίνεται παντού σε όλες τις ακαδημίες δεν πληρώνουν την μηνιαία εισφορά το 100%, ένα 70, 60, 80%. Η επόμενη χρονιά πιστεύω με βάση το φόβο και την καθίζηση των εσόδων των νοικοκυριών, των περισσοτέρων, αλλά κυρίως πιστεύω θα είναι ο φόβος των γονέων αυτός που θα κρατήσει αρκετά παιδιά μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις με τους προπονητές των ακαδημιών όσον αφορά το οικονομικό, τα έσοδα γιατί ένα ποσό 15 ευρώ που παίρνουμε στο κάθε παιδί ή 10 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση δεν είναι μεγάλο ποσό. Θα δούμε,,, μπορεί να πάρουμε απόφαση και να καταλήξουμε σε μία εθελοντική εισφορά κάποιων παιδιών από τους γονείς τους και βεβαίως εδώ θα δούμε εάν η προσέλευση των παιδιών θα είναι τέτοια ώστε να έχουμε όλους τους προπονητές που είχαμε και φέτος. Φέτος εμείς στις ακαδημίες μας και στα αναπτυξιακά είχαμε 4 προπονητές. Η μικρή αμοιβή τους καλυπτόταν αποκλειστικά από τα εισοδήματα αυτά. Όπως και ο μετακινήσεις των αναπτυξιακών, όπως και η ένδυση των ακαδημιών καλύφθηκαν όλες από τα εισοδήματα αυτά. Πιστεύω πως με όλες τις άλλες δυσκολίες το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η προσέλευση των παιδιών στους αγωνιστικούς χώρους. Και δεν είναι τόσο η μάσκα που θα πρέπει να φοράνε ή να μην έχει το ένα παιδί επαφή με το άλλο ή η μία αθλήτρια με την άλλη, όσο η επικινδυνότητα που θα υπάρχει για λόγους υγιεινής και από τη χρησιμοποίηση της μπάλας”.

Ερ. (Π. Αντ.) Ο κ. Ζερίτης πως θα διαμόρφωνε έναν όμιλο στον οποίο θα ήθελε να συμμετάσχει η δική του ομάδα. Ποιο είναι το πλάνο που θα σας ικανοποιούσε, αν ήσασταν στη θέση του κ. Καραμπέτσου, αν αποφασίζατε εσείς;

Απ. “Καταρχάς δεν μπορούμε από τώρα να λέμε ότι κάποιες ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. Με ένα δεδομένο σαν αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν ότι θα φτιάξουμε έναν όμιλο των 16 ομάδων και μία ομάδα από την Καλαμάτα θα αναγκαστεί να πηγαίνει να παίζει στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη ή το αντίστροφο. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση. Η απάντηση στην ερώτησή σας δηλαδή είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς ήμαστε ικανοποιημένοι με τον όμιλο Βορρά – Νότου 12 ομάδες εδώ, 12 ομάδες εκεί και δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο το οποίο θα ήταν έξω από τις δυνατότητες μας τις οικονομικές. Σκεφτείτε τώρα, μας στοιχίζει ένα ταξίδι 700 ευρώ να πάμε στην Αθήνα. Πόσο θα μας στοιχίσει να πάμε στη Θεσσαλονίκη ή στα Γιάννενα ή στην Πρέβεζα ή στην Καβάλα ή στην Αλεξανδρούπολη και σε μία περίοδο τέτοια. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν όμιλο Α2 με 16 ομάδες. Επ’ ωφελεία του αθλήματος δεν μπορούμε να μιλάμε και για όμιλο 8 ομάδων. Αν είναι μόνο και μόνο να κάνουμε ένα πρωταθληματάκι με 8 ομάδες, μόνο και μόνο για να παίζουν οι αθλήτριες, εντάξει. Η υπόθεση είναι τα πρωταθλήματα να βοηθούν και στην ανάπτυξη του αθλήματος, αυτή είναι η θέση μας. Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόταση αν δεν δούμε πρώτα αν θα υπάρξουν συμμετοχές ή μη και τι όμιλοι θα διαμορφωθούν”.

Ερ. (Τ. Αντ.), είπατε ότι θα σας ικανοποιούσε το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή δύο όμιλοι των 12 ομάδων, αυτό κατάλαβα;
“Ακριβώς ναι, αυτό είναι μια θέση, μας ικανοποιεί αυτό, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα αυτά έστω και αν 2-3 ομάδες είναι Κρητικές. Μπορούμε πιστεύω να ανταπεξέλθουμε, αλλά όμιλος των 16 ομάδων είναι πάρα πολύ δύσκολο.”

Ερ. (Κ. Λ.) Θα ήθελα να μας πείτε τι έχετε στο μυαλό σας να κάνετε για να αξιοποιήσετε σε όλα τα επίπεδα τους δύο κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού;

Απ. “Η πρόταση η δική μας είναι να δοθεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό φορολογικής απαλλαγής για τους χορηγούς. Εκεί που σήμερα είναι 10% θα μπορούσε με μία απόφαση η κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τα σωματεία να το ανεβάσει σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.
Όσον αφορά λοιπόν την ερώτηση σχετικά με το καλοκαίρι, εμείς στην Καλαμάτα έχουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, έχουμε μόνο δύο κλειστά γήπεδα εκ των οποίων το ένα είναι τέντα και το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει προπόνηση κάποιος. Στο άλλο στο κλειστό της παραλίας, στο οποίο αγωνίζεται και η ομάδα μας, εκεί κάνουν προπονήσεις κανονικά οι 5 ομάδες του βόλεϊ της Καλαμάτας και κάποιες ομάδες μπάσκετ. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με βάση τις γνωματεύσεις των επιστημόνων για την επικινδυνότητα, τέλος πάντων, του βόλεϊ και του μπάσκετ ή μη και από εκεί και πέρα να δούμε ποιοι μπορούν να κάνουν προπόνηση, ποιοι θέλουν να κάνουν προπόνηση και με ποιες συνθήκες. Γιατί το κλειστό της Καλαμάτας δεν έχει εξαερισμό, δεν έχει ψύξη θέρμανση. Εάν λοιπόν οι συνθήκες το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ ζέστη, όπως φαίνεται ότι θα είναι, να συζητήσουμε να κάνουμε τι, να κάνουν τα παιδιά χαμάμ; Μία σκέψη που μας πρότειναν οι προπονητές μας είναι η χρήση του ιδιόκτητου γηπέδου, το μεγάλο που έχουμε εμείς, το ποδοσφαιρικό γήπεδο, του οποίου το φυσικό χορτάρι είναι σε άριστη κατάσταση, να προσπαθήσουμε με τα παιδιά του στίβου και τα κορίτσια του βόλεϊ να τα επαναφέρουμε σε μία φυσική κατάσταση εκγύμνασης. Θα δούμε".