Τρίτη, 18 Αύγουστος 2020 15:09

Με τρεις ομάδες η Μεσσηνία στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Β’ εθνικής

Γράφτηκε από τον
Με τρεις ομάδες η Μεσσηνία στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Β’ εθνικής

Τρεις ομάδες θα εκπροσωπήσουν τη Μεσσηνία, τη φετινή αγωνιστική χρονιά στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής βόλεϊ της Ε.Σ.ΠΕ.Π.


Ο Α.Ο. Ακρίτας που συνεχίζει από την περσινή χρονιά, ο Μεσσηνιακός που δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2 και ο Ν.Ο.Κ. Ποσειδών Καλαμάτας, που κατέκτησε τον τίτλο στον όμιλο του στο Τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Σ.ΠΕ.Π. Το πρωτάθλημα τη φετινής χρονιάς 2020-2021 θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους και οι τρεις Μεσσηνιακές ομάδες τοποθετήθηκαν στο Β’ όμιλο.
Πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Σ.ΠΕ.Π. γνωστοποίησε στα σωματεία την προκήρυξη των πρωταθλημάτων της Β’ εθνικής σε άνδρες και γυναίκες.
Αναλυτικά, τα δύο άρθρα της προκήρυξης, το άρθρο 1 και το άρθρο 4, στα οποία αναφέρεται τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι 3 ομάδες του νομού μας, που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα έχουν ως εξής:


Υποχρεωτικά και ομάδα σε
αναπτυξιακό πρωτάθλημα

.Το πρωτάθλημα Γυναικών θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες, Β’ εθνική - Εθνικό Περιφερειακό και Τοπικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της προκήρυξης, τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στην Β’ εθνική - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών, είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν και στο ηλικιακό πρωτάθλημα Κ-14 (πρώην Παμπαίδων) – Κ-15 (πρώην Παγκορασίδων) αντίστοιχα. Στο Σωματείο που δεν θα δηλώσει συμμετοχή θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών.
Σε περίπτωση που σωματείο συμμετάσχει σε ηλικιακό πρωτάθλημα, υποχρεούται να αγωνιστεί σε όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα του αντίστοιχου πρωταθλήματος.
Σε σωματείο που δηλώσει συμμετοχή σε ηλικιακό πρωτάθλημα και δεν συμμετάσχει ή μηδενιστεί σε δύο (2) αγώνες διαδοχικά ή διακεκομμένα για οποιαδήποτε αιτία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο κεφάλαιο Ε άρθρο 22 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ή αποχωρήσει από πρωτάθλημα, θα του επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών της τρέχουσας περιόδου, ενώ συγχρόνως η ηλικιακή ομάδα θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα (Κεφάλαιο Ε άρθρο 23 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλημάτων Αγωνιστικής Περιόδου 2020-2021 Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων). Σε περίπτωση που η αφαίρεση των τριών (3) βαθμών από τα πρωταθλήματα Ανδρών - Γυναικών δεν μπορεί να εφαρμοστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, επειδή έχουν ολοκληρωθεί, η ποινή θα εφαρμοστεί την επόμενη (Αγωνιστική Περίοδος 2021 – 2022).
4. Σωματείο που υποχρεούται να λάβει μέρος στη Β’ εθνική - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών και δεν συμμετάσχει σε αυτό, υποβιβάζεται στην Τοπική κατηγορία με επιπλέον ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η ποινή αυτή ισχύει και για τα σωματεία της Τοπικής κατηγορίας.
5. Σωματείο της Β’ εθνικής - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Ανδρών - Γυναικών που αποχωρεί μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, έστω και αν έχει συμμετάσχει σε έναν (1) αγώνα υποβιβάζεται στην Τοπική κατηγορία, με επιπλέον ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Για τα σωματεία της Τοπικής κατηγορίας η ποινή αφαίρεσης βαθμών είναι έξι (6).
6. Σωματείο που σημειώσει δύο (2) μηδενισμούς διαδοχικά ή διακεκομμένα στο πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του αντίστοιχου πρωταθλήματος μηδενιζόμενο σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Οι αγώνες που έχουν διεξαχθεί παραμένουν ισχυροί με τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν και το σωματείο παραμένει στον βαθμολογικό πίνακα, αφού μηδενιστεί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Ταυτόχρονα στο σωματείο αυτό επιβάλλεται ποινή που προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης & Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της Ομοσπονδίας κατ’ το άρθρο 9.
7. Σωματείο που δηλώσει συμμετοχή με επιφύλαξη κάποιου από τα άρθρα των Ειδικών Προκηρύξεων της ΕΟΠΕ 2020-21 και της παρούσας Προκήρυξης, της Γενικής Προκήρυξης και του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, δεν αγωνίζεται την ίδια αγωνιστική περίοδο και δεν υπολογίζεται στον πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης. Στο σωματείο αυτό επιβάλλεται ποινή που προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης & Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της Ομοσπονδίας κατ’ το άρθρο 9.

Αφαίρεση βαθμών
από Μεσσηνιακό

Δικαίωμα συμμετοχής στη Β’ εθνική έχουν 14 ομάδες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους., σύμφωνα με το άρθρο 4, που μεταξύ άλλων αναφέρει: Το σωματείο Α.Ο. Αρχ. Ολυμπίας “Ολυμπιονίκης” με επιστολή του γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα του Η’ ομίλου Β’ εθνικής/Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, αλλά στην τοπική κατηγορία. Το σωματείο Μεσσηνιακός Γ.Σ. επέλεξε σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, να αγωνιστεί σε πρωτάθλημα χαμηλότερης κατηγορίας, αντί της Α2 Γυναικών.
Το σωματείο Μεσσηνιακός Γ.Σ. συμμετέχει στο πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών που ισούται με ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού βαθμών (3 βαθμοί χ συνολικό αριθμό αγώνων) στο πρωτάθλημα που θα αγωνιστεί στην Α’ φάση. Αν προκύψει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως κατώτερη ακέραια μονάδα.
Επομένως ο Η’ όμιλος διαμορφώνεται ως ακολούθως και οι ομάδες χωρίζονται με γεωγραφικά κριτήρια σε δύο (2) (Α’ και Β’) ομίλους ως εξής: Α’ όμιλος: Α.Ε.Π. Ολυμπιάς, Ερυθρός Αστέρας, Φ.Ο.Ν. Ομόνοια, Παναχαϊκή Γ.Ε., Α.Ο. Αίολος Αγυιάς, Γ.Α.Σ. Παμβοχαϊκός, Α.Ο. Ποσειδών Λουτρακίου.
Β’ όμιλος: Α.Ο. Ακρίτας, Σπαρτιατικός Γ.Σ., Α.Ο. Αλκυών, Σ.Φ.Π. Αργους “Ιρις”, Ν.Ο.Κ. Ποσειδών Καλαμάτας, Α.Σ. Πετοσφαίρισης Τρίπολης, Μεσσηνιακός Γ.Σ.


Τι ισχύει για άνοδο και παραμονή

Για την άνοδο σε Εθνικές Κατηγορίες και τον υποβιβασμό στην Τοπική Κατηγορία καθώς και οι υπόλοιποι όροι διεξαγωγής του Η’ ομίλου Β’ Εθνικής - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών ισχύει η Ειδική Προκήρυξη της ΕΟΠΕ και η Συμπληρωματική αυτής για το αντίστοιχο πρωτάθλημα.
Ο όμιλος της Β’ Εθνικής - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών Ε.Σ.ΠΕ.Π. την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 θα έχει μέχρι δεκατέσσερις (14) ομάδες.
Σε περίπτωση που οι συνολικές δηλώσεις συμμετοχής ομάδων Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 είναι λιγότερες από είκοσι έξι (26) η Ε.Σ.ΠΕ.Π. μπορεί να καταργήσει την διαβάθμιση κατηγοριών.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις ως εξής:
Α’ φάση: 1) Οι ομάδες αγωνίζονται ένας προς όλους σε δύο (2) γύρους (εντός - εκτός έδρας) και κατατάσσονται σύμφωνα με την βαθμολογία από την 1η μέχρι την 7η θέση σε κάθε όμιλο.
Β’ φάση: 1)
Στην συνέχεια οι τρεις (3) πρώτες (1η, 2η και 3η θέση) από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην επόμενη φάση, μεταφέροντας τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία των μεταξύ τους αγώνων από την Α’ φάση.
Θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε δύο γύρους με βαθμολογία, σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων που θα βγει μετά από κλήρωση, χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες ξανά, ομάδες που προέρχονται από τον ίδιο όμιλο.
Μετά τους αγώνες αυτούς και σύμφωνα με τη βαθμολογία, οι ομάδες κατατάσσονται από την 1η μέχρι την 6η θέση.
2) Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η, θέση ανά όμιλο, θα αγωνιστούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία, για την τελική βαθμολογική κατάταξη της 7ης, 8ης, 9ης και 10ης θέσης. Οι ομάδες που στην Α’ φάση ήταν στον ίδιο όμιλο, θα μεταφέρουν τη βαθμολογία από τους μεταξύ τους αγώνες στους δύο γύρους της Α’ φάσης και δεν θα αγωνιστούν ξανά μεταξύ τους.
3) Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και 7η θέση ανά όμιλο, θα αγωνιστούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία, για την τελική βαθμολογική κατάταξη της 11ης, 12ης, 13ης και 14ης θέσης. Οι ομάδες που στην Α’ φάση ήταν στον ίδιο όμιλο θα μεταφέρουν τη βαθμολογία από τους μεταξύ τους αγώνες στους δύο γύρους της Α’ φάσης και δεν θα αγωνιστούν ξανά μεταξύ τους. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 14η και 13η θέση στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη, θα υποβιβασθούν απευθείας στην τοπική κατηγορία γυναικών.
Γ’ φάση: 1) Πρωταθλήτρια ομάδα που θα συμμετάσχει στο ειδικό Τουρνουά Ανόδου νότου Γυναικών, θα αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα από την 1η και 2η θέση της Τελικής Βαθμολογικής Κατάταξης από τη 1η έως 6η θέση. Θα αγωνιστούν μεταξύ τους στις δύο νίκες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τους η μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που έχει τερματίσει στην υψηλότερη βαθμολογικά θέση του πρωταθλήματος, από την έδρα της οποίας θα ξεκινούν οι αγώνες των play-off (οι αγώνες play-off θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και θα διεξάγονται και μεσοβδόμαδα).
Από την Τελική Βαθμολογία Γυναικών της Β’ Εθνικής, δύναται να υποβιβασθούν στην τοπική κατηγορία και ομάδες, πέρα των θέσεων της 14ης και 13ης, σε περίπτωση μη ανόδου στην Α2 της Πρωταθλήτριας ομάδας, ή Υποβιβασμού ομάδων της Ένωσης μας από την Α2, ώστε την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 ο Η’ όμιλος Β’ εθνικής - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών, μαζί με τις ομάδες που θα ανέλθουν, να συμπληρώσουν τον αριθμό των δεκατεσσάρων (14) ομάδων.
Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στο Ειδικό Τουρνουά Ανόδου Νότου που θα διεξαχθεί με την συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 1η θέση στους ομίλους Α’, Β’, Η’, Θ’ και Ι’ της Β’ εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών 2020-2021, που θα
διεξαχθεί από 3/10/2020 μέχρι 16/05/2021.