Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2023 10:23

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: Η καρδιά του βόλεϊ χτυπά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Η ώρα για το φάιναλ φορ στο βόλεϊ ανδρών έφθασε. Η Καλαμάτα φορά τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, ο Κυπελλούχος ΠΑΟΚ, ο Κυπελλούχος Ευρώπης Ολυμπιακός και ο Μίλωνας θα τα δώσουν όλα, αυτό το διήμερο στο παρκέ της Τέντας, για να φύγουν από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το πολυπόθητο τρόπαιο.
Ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Μίλωνα, θα διεξαχθεί σήμερα τις 6 το απόγευμα (ζωντανά από το ERTSPORTS 1). Στο δεύτερο ημιτελικό, στις 9.15 το βράδυ θα αναμετρηθούν ο ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό (ζωντανά από την ΕΡΤ3) και οι νικητές θα παίξουν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, που θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί επίσης από την ΕΡΤ3.
Αυτή είναι η τρίτη φορά μετά το 2003 και το 2014, που η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει τη γιορτή του βόλεϊ.

Οι τρεις Καλαματιανοί και οι κατακτήσεις

Τρεις είναι και οι Καλαματιανοί που μετέχουν στο φετινό φάιναλ φορ, όλοι με διαφορετικές ομάδες. Ο Αρης Χανδρινός αγωνίζεται στον Μίλωνα και ο αδερφός του Σπύρος στον Ολυμπιακό και ενώ μέχρι πέρυσι ήταν στον Μίλωνα. Αμφότεροι ξεκίνησαν από την Καλαμάτα ‘80 και σήμερα θα βρεθούν αντίπαλοι, με έπαθλο το εισιτήριο του τελικού. Ο νικητής από τη μεταξύ τους μονομαχία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει έναν ακόμα Καλαματιανό τον Γιώργο Πετρέα, που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” καλούνται να ξεπεράσουν στα ημιτελικά το εμπόδιο του ΠΑΟΚ, που έχει κατακτήσει τα τρία τελευταία κύπελλα από τα τέσσερα συνολικά της ιστορίας του! Ο Ολυμπιακός, που είναι πολυνίκης του θεσμού με 16 κατακτήσεις, έχει να αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας από το 2017 και ο Παναθηναϊκός (6 κατακτήσεις) από το 2010.
Ο Μίλωνας θα συμμετάσχει για 2η φορά σε φάιναλ φορ χωρίς να έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Ο προπονητής του Θανάσης Ψάρρας, ως παίκτης είχε πάρει πάντως το 2003 στην Καλαμάτα το κύπελλο με την Α.Ε. Νίκαια!
Ακόμα ο αρχηγός της ομάδας της Νέας Σμύρνης Μπόγιαν Ιορντάνοφ, είχε σηκώσει επίσης κούπα στην Καλαμάτα, το 2014 με τον Ολυμπιακό.
Ο Μίλωνας συμμετέχει φέτος στους ημιτελικούς της Volley League ανδρών, μετρώντας δύο ήττες στα πρώτα ματς με τον Ολυμπιακό. Ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό έχει πάρει και ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό, κάνοντας επίσης το δύο στα δύο (η πρόκριση κρίνεται στις 3 νίκες). Είναι εντυπωσιακό ότι τα ίδια ζευγάρια έχουμε και στο φάιναλ φορ.
Κάτι που προμηνύει αγώνες υψηλού επιπέδου και μάχη μέχρι τέλους για την κατάκτηση του τροπαίου.

Γεμάτη η Τέντα

Το βέβαιο είναι ότι η Τέντα θα είναι γεμάτη, αφού έχουν διατεθεί και οι 1200 ονομαστικές προσκλήσεις. Εισιτήρια δεν θα εκδοθούν, ενώ με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων του Ολυμπιακού, του Μίλωνα, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού.
Κάθε ένα από τα τέσσερα σωματεία πήρε από 30 προσκλήσεις για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους συγγενείς και τους χορηγούς. Στον τελικό η κάθε ομάδα θα έχει από 45 προσκλήσεις. Οι προσκλήσεις έχουν δοθεί μέσω της Ομοσπονδίας και του Δήμου Καλαμάτας, σε σωματεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Η συνέντευξη Τύπου

Οι προπονητές, οι αρχηγοί των τεσσάρων φιναλίστ, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Π.Ε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, έκαναν το πρώτο… σερβίς χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας. Στη συνέντευξη Τύπου άπαντες μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πόλη.

“Η Καλαμάτα είναι η Ορεστιάδα του νότου. Έχει βγάλει δεκάδες καλούς αθλητές, επιτυχημένους προπονητές, αλλά και άριστους διαιτητές. Η Καλαμάτα αγαπάει το βόλεϊ και τον αθλητισμό και αυτό το έχει αποδείξει. Μια φορά κάθε 10 χρόνια, η πόλη φιλοξενεί ένα τέτοιο θεσμό”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργος Καραμπέτσος. Δίπλα του, ο οικοδεσπότης Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι: “Η Καλαμάτα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα ακόμα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Το επόμενο διήμερο η καρδιά του ελληνικού βόλεϊ θα χτυπά στην πόλη μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες, προπονητές και αθλητές, βρίσκονται και τρεις Καλαματιανοί. Η Καλαμάτα αγαπά το βόλεϊ, αγαπά τον αθλητισμό. Αυτό φαίνεται και από την παρουσία των ομάδων της πόλης μας στις εθνικές κατηγορίες”.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας προανήγγειλε και την παρουσία της εθνικής ομάδας στην πόλη. “Το καλοκαίρι προετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε μέρος της προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών. Όπως ήδη γνωρίζετε το Κλειστό Γυμναστήριο της Τέντας είναι sold out. Έχουν διατεθεί όλες οι προσκλήσεις. Και αυτό δείχνει ότι μια μεγάλη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας, ένα αίτημα ότι η πόλη μας χρειάζεται ένα σύγχρονο μεγάλο αθλητικό κέντρο, είναι σωστή”.
Ο προπονητής του Μίλωνα Θανάσης Ψάρρας δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Καλαμάτα, την οποία χαρακτήρισε βολεϊκή πόλη και θυμήθηκε ότι το 2003 κέρδισε εδώ ως πασαδόρος το κύπελλο με την Α.Ε. Νίκαια.
“Το μυαλό κάνει περίεργα παιχνίδια. Θέλουμε να είμαστε η έκπληξη. Είμαστε εδώ για να το χαρούμε. Δεν θα είμαστε αποτυχημένοι, αν δεν πάρουμε το κύπελλο.. Εχουμε κάνει πολλές υπερβάσεις. Παίξαμε για πρώτη φορά Ευρώπη, πετύχαμε μεγάλες νίκες, γεμίσαμε το Κλειστό, διεκδικούμε το πρωτάθλημα και συμμετέχουμε για 2η φορά σε φάιναλ φορ”.
Ο αρχηγός του Μίλωνα Μπόγιαν Γιορντάνοφ, δήλωσε ότι έχει ευχάριστες αναμνήσεις από την Καλαμάτα και ότι η ομάδα του θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού Αλμπέρτο Τζουλιάνι χαρακτήρισε φανταστικό μέρος την Καλαμάτα.
Για το φάιναλ φορ είπε: “Θα παίξουμε με μια ομάδα, την οποία σεβόμαστε πάρα πολύ. Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ο τελικός είναι σε δεύτερο πλάνο, πρώτα από όλα σκεφτόμαστε τον ημιτελικό κόντρα στον Μίλωνα”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός των “ερυθρόλευκων” Ντράγκαν Τράβιτσα:
“ Ο Μίλωνας είναι μια πολύ καλή ομάδα με νεαρούς παίκτες, αλλά και παίκτες με εμπειρία όπως ο Μπόγιαν Ιορντάνοφ. Πιστεύω θα είναι ένα πολύ ωραίο και ανταγωνιστικό παιχνίδι, το οποίο θα ευχαριστηθούν όλοι οι θεατές”.

Αντίπαλοι για 8η φορά!

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι προπονητές και οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, που θα βρεθούν φέτος για 8η φορά αντίπαλοι!

Τις πρώτες πέντε επικράτησαν οι “πράσινοι” και στα δύο τελευταία ματς (στους ημιτελικούς της Volley League) η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Γιάσκο Μιλενκόσκι ξεκίνησε λέγοντας ότι: “Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Είμαστε έτοιμοι. Το κύπελλο είναι η διοργάνωση που δεν έχει φαβορί. Έχουμε να χάσουμε από τις 14 Ιανουαρίου, από τότε έχουμε μόνο νίκες στην Ελλάδα και τις περισσότερες με 3-0” και πρόσθεσε: “Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε τους αγώνες. Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, άλλωστε στους επτά αγώνες που έχουμε παίξει φέτος έχει κερδίσει τους πέντε. Ωστόσο, εμείς θα δώσουμε ότι έχουμε”.
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Γιάννης Τακουρίδης, δήλωσε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη που αγκαλιάζει το βόλεϊ. Παρατήρησε ότι η ομάδα του μετέχει για 9η συνεχόμενη χρονιά σε φάιναλ φορ, ενώ για τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό δήλωσε ότι:
“ Είναι ένα ματς κόντρα σε μια ομάδα που την ξέρουμε πολύ καλά. Είναι πρωτόγνωρο να παίζουμε τόσες πολλές φορές με μια ομάδα. Μας κέρδισαν πέντε φορές, εμείς πήραμε τα δύο τελευταία παιχνίδια. Όποιος και να κερδίσει, δε θα αποτελεί έκπληξη, διότι είμαστε δυο εξαιρετικά σύνολα. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πάρουμε τη νίκη, απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο σεβόμαστε παρά πολύ. Έχουν εξαιρετικούς παίκτες και προπονητή, και τους σεβόμαστε απεριόριστα”.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ανδρεόπουλος περιμένει από τους παίκτες του να πάρουν τη ρεβάνς για τις δύο διαδοχικές πρόσφατες ήττες από τον ΠΑΟΚ.
“Σε αυτή τη διοργάνωση βρίσκονται οι ομάδες που απέδωσαν το καλύτερο βόλεϊ. Δεν υπάρχουν φαβορί. Όλες οι ομάδες έχουν τις ιδέες πιθανότητες. Όσον αφορά την ομάδα μου έχουμε ένα δύσκολο αγώνα. Σκεφτόμαστε μόνο τον ημιτελικό. Έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ μας νίκησε τις προηγούμενες δυο φορές που αναμετρηθήκαμε και στο ημιτελικό θέλουμε να πάρουμε μια άτυπη ρεβάνς για τις ήττες που προηγήθηκαν”.
Τέλος, ο αρχηγός των “πρασίνων” Αξελ Γιάκομπσεν δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Καλαμάτα και αναφερόμενος στον σημερινό ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ είπε: “ Το παιχνίδι θα είναι ανταγωνιστικό. Προερχόμαστε από δυο δύσκολα παιχνίδια. Η πρόσφατη παράδοση δεν είναι με το μέρος μας, καθώς χάσαμε τα δυο τελευταία ματς. Στο τελευταίο ματς εμείς ως Παναθηναϊκός ήμασταν πιο βελτιωμένοι. Στον ημιτελικό θέλω να τα δώσουμε όλα για να νικήσουμε και να πάμε στον τελικό».