Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2023 15:24

ΜΑΝΑ KAI ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Η Καλαμάτα ‘80 μπορεί και στη Volley League”

Γράφτηκε από τον

Απαραίτητα “εργαλεία” σε κάθε ομαδικό σπορ, πέρα από τον προπονητή είναι οι πλέον οι συνεργάτες του.

Αν μάλιστα πάρουμε παράδειγμα από το εξωτερικό, ο βοηθός ή συνεργάτης του προπονητή, θεωρείται κάτι δεδομένο, πλέον το επιτελείο σε κάθε ομάδα χρειάζεται περισσότερα πρόσωπα, που το καθένα έχει το ρόλο του.
Στην περίπτωση της Καλαμάτας ‘80, από την περσινή σεζόν, έχουν ξεκινήσει οι κινήσεις στελέχωσης του προπονητικού επιτελείου και με άλλα πρόσωπα που σκοπό έχουν να βελτιώσουν το αγωνιστικό κομμάτι. Δύο από αυτά τα πρόσωπα ο “παλιός” Στέφανος Μάνα και ο “καινούργιος” Δημήτρης Ζαχαρόπουλος είναι από τα χρήσιμα “εργαλεία” στο προπονητικό επιτελείο των “Λύκων”.
Λίγες ημέρες πριν συναντήσαμε και τους δύο πριν ξεκινήσει η προπόνηση της ομάδας και στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε μας είπαν ενδιαφέροντα πράγματα.

Ο βοηθός Στέφανος Μάνα

“Η συμμετοχή της Καλαμάτας ‘80 στη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού βόλεϊ αποτελεί πρόκληση για όλους στην ομάδα”.
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Μάνα συνεργάτης του προπονητή Παναγιώτη Ντάκουρη σε σύντομη συνέντευξη του στην “Ελευθερία”. Ο παλιός αθλητής της ομάδας θα συμπληρώσει φέτος 5 χρόνια παρουσίας στον πάγκο των “Λύκων”. Είναι αυτό που λέμε το δεξί χέρι του Παναγιώτη Ντάκουρη, ενώ έχει αναλάβει και το κομμάτι της εκγύμνασης των αθλητών.
Στη σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί τους αναφέρθηκε στο πέρασμα του από τη θέση του αθλητή σε αυτή του προπονητή, σημείωσε ότι η ομάδα άξιζε να πάρει την άνοδο και χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την συμμετοχή της ομάδας στη Volley League και τόνισε ότι η ομάδα έχει τα εφόδια για να υλοποιήσει το στόχο της παραμονής.

- Ηταν εύκολη απόφαση να σταματήσεις τη διαδρομή σου ως αθλητής και να περάσεις στο χώρο της προπονητικής; Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την προπονητική;

“Σίγουρα υπάρχει μια στενοχώρια όταν σταματάς να αγωνίζεται. Είναι σαν να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Από εκεί και πέρα όμως, όταν αγαπάς κάτι πάρα πολύ δεν είναι δύσκολο να είσαι σε αυτό το χώρο. Ισα-ισα είναι πολύ εύκολο να κάνεις αυτό που αγαπάς. Από τι στιγμή που δεν μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου αγωνιστικά, προσπαθείς να το κανείς από άλλη θέση. Ετσι για να είμαι κοντά στο βόλεϊ που μου αρέσει και το αγαπώ, αποφάσισα να μείνω στο χώρο προσφέροντας τις γνώσεις μου από την πλευρά της προπονητικής”.

- Τη χρονιά που πέρασε η ομάδα κέρδισε την άνοδο στη διαδικασία των πλέι οφ. Πιστεύεις ότι άξιζε να πάρει την απευθείας άνοδο;

“Οταν συμμετέχεις σε ένα πρωτάθλημα κάποιος θα βγει πρώτος και κάποιος δεύτερος. Σημασία έχει να πιστεύεις στο στόχο σου και εμείς δείξαμε πραγματικά ότι αξίζαμε να είμαστε στην πιο πάνω κατηγορία”.

- Η Καλαμάτα ‘80 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Volley League. Μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας και να ανανεώσει την παραμονή της σε αυτή;

“Σίγουρα είναι μία ιστορική στιγμή για το σύλλογο. Εμείς νομίζω ότι μπορούμε. Βασικά στόχος μας είναι η παραμονή στην κατηγορία και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο έρθει. Εχουμε όλα τα εφόδια για να τα καταφέρουμε σε μια κατηγορία δύσκολη και απαιτητική”.

- Η ομάδα διατήρησε στον πάγκο της το ίδιο μεσσηνιακό προπονητικό επιτελείο και όλοι μαζί θα πορευτούν για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού βόλεϊ. Αυτό αποτελεί ρίσκο;

“Σίγουρα είναι μια πρόκληση για όλους μας. Μας αρέσουν τα δύσκολα, έχουμε μάθει να δουλεύουμε καθημερινά για την ομάδα και με όλα αυτά τα συστατικά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Στέφανος Μάνα ξεκίνησε να παίζει βόλεϊ σε ηλικία 15 ετών, από τη Β’ γυμνασίου στον Σπαρτιατικό. Το 1994 ο αείμνηστος Σταύρος Παπαδόπουλος που είχε αναλάβει την Καλαμάτα, έφερε τον πατέρα του Ελβιο Μάνα, στη “Μαύρη Θύελλα” ως βοηθός του προπονητή Ντράγκαν Κοκότοβιτς. Ετσι συνέχισε το βόλεϊ στην Καλαμάτα, παίζοντας με τη ΓΕΜ στη Γ’ εθνική όπου τρία χρόνια μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανέβηκε στην Α2. Μετά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Για να παραμείνει σε καλή αγωνιστική κατάσταση ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και έπαιξε στον Αίαντα Καλαμάτας, που εκείνα τα χρόνια είχε ιδρυθεί και συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ. Μετά το διάλειμμα που έκανε με το ποδόσφαιρο επέστρεψε στο βόλεϊ, όπου έπαιξε στην Καλαμάτα ‘80 για 4 χρόνια. Ηταν τα τελευταία χρόνια ως αθλητής και στη συνέχεια πήγε στον Απόλλωνα Καλαμάτας ως βοηθός του Μπάμπη Μυτσκίδη για έναν χρόνο. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο στην Καλαμάτα ‘80 ως βοηθός του Παναγιώτη Ντάκουρη, όπου φέτος θα συμπληρώσει 5 χρόνια στους “Λύκους”.

Ο στατιστικολόγος Δημήτρης Ζαχαρόπουλος

Η στατιστική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε όλα τα αθλήματα γενικότερα και δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το βόλεϊ. Ολες οι ομάδες έχουν απαραίτητα έναν ή και περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι σε καθημερινή βάση. Από την περσινή σεζόν και η Καλαμάτα ‘80 έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας αναθέσει το ρόλο του στατιστικολόγου στον Δημήτρη Ζαχαρόπουλο.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του τις προηγούμενες ημέρες και στη σύντομη συζήτηση που κάναμε μας ανέφερε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που έχει ένας στατιστικολόγος σε μια ομάδα και ποια είναι η δουλειά που κάνει. Σημείωσε ότι με την άνοδο της Καλαμάτας ‘80 στην Volley League οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, όμως με τη βοήθεια των υπόλοιπων μελών του προπονητικού επιτελείου θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στατιστικολόγου;

“Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός γιατί βοηθάει να αναλύσουμε τον τρόπο που αγωνίζονται οι αθλητές της αντίπαλης ομάδας, καθώς επίσης και της δικής μας, μέσα από εξειδικευμένο πρόγραμμα. Ουσιαστικά συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία κάθε παίκτη για τον τρόπο που αγωνίζεται και κινείται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τις κινήσεις του με την μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με τους αθλητές της ομάδας μας, ώστε να έχουμε ανάλογη εικόνα. Στη συνέχεια αναλύουμε με τον προπονητή όλα τα δεδομένα που έχουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα των παικτών και της ομάδας, καθώς επίσης και να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το αντίπαλο που έχουμε απέναντι μας σε κάθε αγώνα”.

- Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε όλα τα αθλήματα ότι έχει μπει και ο τομέας της στατιστικής. Οι αριθμοί όμως λένε την αλήθεια για την απόδοση μιας ομάδας;

“Τις περισσότερες φορές λένε πάντα την αλήθεια. Ομως σπάνια υπάρχουν και αγώνες που δεν μπορείς να εξηγήσεις τους αριθμούς”.

- Η άνοδος της Καλαμάτας ‘80 στην πιο απαιτητική Volley League, σου δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος;
“Σίγουρα έχει περισσότερη δουλειά και περισσότερες ώρες πάνω στον υπολογιστή. Σίγουρα θα μένω πολλές ώρες στο σπίτι για να αναλύω το κάθε παιχνίδι στο βίντεο. Είναι περισσότερα παιχνίδια, άρα και περισσότερη η δουλειά που θα πρέπει να κάνω. Ιδιαίτερα με ομάδες και παίκτες πιο υψηλού επιπέδου. Η Α1 είναι πιο απαιτητική κατηγορία γιατί και το βόλεϊ που παίζουν οι ομάδες είναι πιο γρήγορο και χρειάζεται να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε όλα τα κομμάτια που μας αφορούν. Ομως με την καλή συνεργασία των υπόλοιπων μελών του σταφ αυτό δεν είναι πρόβλημα ”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος ασχολήθηκε με το βόλεϊ από την ηλικία των 12 ετών παίζοντας στο Ν.Ο.Κ. Ποσειδών. Στην ομάδα τον πήγε ο φίλος του Στάθης Ντονάς, ο οποίος ήταν αθλητής στον Ποσειδώνα. Εκεί αγωνίστηκε για 3 χρόνια και μετά πήγε στην Καλαμάτα ‘80, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής. Στους “Λύκους” έμεινε 4 χρόνια και είχε συμπαίκτες τους Γιάννη Λιακάκη, Κανάρη Δέδε, Γιάννη Αντωνόπουλο, Νίκο Λουμάκη κ.α. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στη ΓΕΜ, που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής και είχε συμπαίκτες τους Παναγιώτη Ντάκουρη, Στέφανο Μάνα. Ενα χρόνο μετά έφυγε για σπουδές (τεχνικός υπολογιστών) και πήρε μεταγραφή στον Ιωνικό Ν. Φιλαδέλφειας (Α2), που είχε προπονητή τον αείμνηστο Βαγγέλη Κουτουλέα. Εμεινε έναν χρόνο στον Ιωνικό και μετά έπαιξε στον Πανελλήνιο (Α1). Επόμενη ομάδα ήταν ο Πανερυθραϊκός που αγωνιζόταν στην Α2 και ανεβήκαμε στην Α1. Επέστρεψε στον Πανελλήνιο που αγωνιζόταν στην Α1, όπου έμεινε 3 χρόνια. Μετά αγωνίστηκε στην Α2 με τον Παμβοχαϊκό, στην Παλλήνη (Α2) και μετά στη Νέα Πέραμο όπου ήταν 4 χρόνια, από το τοπικό πρωτάθλημα και έφτασε να αγωνιστεί στην Α1 που έμεινα 4 χρόνια. Την τελευταία χρονιά στη Νέα Πέραμο εργάστηκε ως τιμ μάνατζερ. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως αθλητής στην ανδρική ομάδα του Ακρίτα, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α2 και έπαιξε για έναν χρόνο. Στην ομάδα που είχε διάρκεια ζωής δύο χρόνια ήταν συμπαίκτης με τους Γιώργο Κουλιέρη και Μάνο Ξενάκη.
Από την περσινή σεζόν έχει ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Καλαμάτα ‘80 στη θέση του στατιστικολόγου, ενώ για 15 χρόνια σχεδόν παράλληλα με τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ήταν υπεύθυνος μηχανογράφησης σε διάφορες εταιρίες.