Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 16:22

ΒΟΛΕΪ: Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος για τα νέα πρωταθλήματα

Γράφτηκε από τον
ΒΟΛΕΪ: Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος  για τα νέα πρωταθλήματα

Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ Θεόδωρος Κανελλόπουλος καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με την βελτίωση των πρωταθλημάτων Κ21 Ανδρών και Κ20 Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.


Κλείνοντας το σημείωμα του σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των παραπάνω πρωταθλημάτων επισημαίνει ότι όλα όσα γράφει είναι προσωπικές σκέψεις, που ελπίζει να δώσουν το ερέθισμα και βάση διαλόγου σε όσα σωματεία δεν έχουν μέχρι σήμερα καταθέσεις τις απόψεις τους, ενώ για όσες προτάσεις έχουν φτάσει στα γραφεία της ΕΣΠΕΠ, αλλά και αυτές που θα συγκεντρωθούν το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΠ.
Αναλυτικά, οι απόψεις του για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, τις οποίες γνωστοποίησε στο fb είναι οι ακόλουθες:
“Σε προηγούμενη ανάρτησή μου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb, είχα δεσμευτεί ότι θα καταθέτω δημόσια την άποψή μου, σχετικά με τα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΠ, για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.
Το οφείλω στον δημόσιο διάλογο που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την σύνταξη της Ειδικής Προκήρυξης της ΕΣΠΕΠ για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.
Θεωρώ όμως εκ’ των προτέρων και πριν την κατάθεση των προσωπικών μου απόψεων, να ευχαριστήσω και τα σωματεία που πριν ένα χρόνο κατέθεσαν την έγγραφη πρόταση για διαχωρισμό των ομάδων της Ένωσης σε τέσσερις ομίλους.
Η πρότασή τους, αν και δεν εφαρμόστηκε εξ’ ολοκλήρου, υιοθετήθηκε και είχε επιτυχία. Για την ιστορία θωρώ σωστά ότι δεν υλοποιήσαμε την πρόταση για πρόκριση της 1ης ομάδας στο Final-4 ανά πρωτάθλημα. Διότι με αυτή την διαδικασία στην τελική φάση δεν θα είχαν προκριθεί οι καλύτερες ομάδες, αλλά μία από κάθε περιοχή. Το παράδειγμα στο πρωτάθλημα Κ-20 Γυναικών (Νεανίδων) αυτό απέδειξε. Από τις τέσσερις ομάδες των ομίλων, μόνο η μία συμμετείχε στην τελική φάση.
Και ερχόμενος στην ουσία της σημερινής μου παρέμβασης, αφού λάβω τα περσινά στοιχεία συμμετοχής των ομάδων, θα διατυπώσω τις παρεμβάσεις που θεωρώ ότι απαιτούνται προς το καλύτερο των πρωταθλημάτων.
Πλήρη εικόνα θα έχουμε μετά τις δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων στα πρωταθλήματα για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.
Για το πρωτάθλημα Κ-21 Ανδρών (Εφήβων).
Πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε του ενός γύρου για οικονομικούς λόγους, δεν συμβάλει στην ουσιαστική αγωνιστική δράση των αθλητών. Το απαξιώνει και τους οδηγεί στην εγκατάλειψη του αθλήματος στις περιπτώσεις που δεν συμμετέχουν στην Ανδρική ομάδα του σωματείου τους.
Ελπίζω την επόμενη αγωνιστική περίοδο να υπάρξει η δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο ομίλους, για περιορισμό των μετακινήσεων και του οικονομικού κόστους.
Για το πρωτάθλημα Κ-20 Γυναικών (Νεανίδων).
Θεωρώ ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση ο διαχωρισμός των ομάδων που συμμετείχαν σε τέσσερις (4) γεωγραφικούς ομίλους. Όπως σωστά πράξαμε και στην επιλογή να διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση και οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η βαθμολογική θέση ανά όμιλο.
Με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, πιστεύω ότι στην Α’ φάση πρέπει να εξακολουθήσει ο γεωγραφικός διαχωρισμός των τεσσάρων (4) ομίλων.
Οι ομάδες που θα καταταγούν στην 1η θέση της βαθμολογικής κατάταξης ανά όμιλο, θα προκρίνονται απευθείας στην φάση των οκτώ του πρωταθλήματος.
Οι ομάδες που θα καταταγούν στην 2η και 3η θέση βαθμολογικά ανά όμιλο, θα αγωνίζονται μεταξύ τους (εντός – εκτός έδρας) σύμφωνα με την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες οι ομάδες που αγωνίστηκαν στον ίδιο όμιλο στην Α’ φάση.
Οι τέσσερις (4) ομάδες που προκρίθηκαν απευθείας και οι τέσσερις (4) που προκρίθηκαν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αγώνων, σύνολό οκτώ θα διαχωρίζονται σε δύο ομίλους των τεσσάρων (4) ομάδων μετά από κλήρωση ως εξής:
α) Δύο ομάδες που κατέλαβαν την 1η θέση στον όμιλό τους και προκρίθηκαν απευθείας.
β) Δύο νικήτριες ομάδες που προκρίθηκαν μετά την διεξαγωγή της Β’ φάσης.
Οι ομάδες ανά όμιλο όπως προέκυψε μετά την κλήρωση, αγωνίζονται όλοι με όλους σε δύο γύρους (εντός – εκτός έδρας) όπως θα προκύψει από την κλήρωση και κατατάσσονται βαθμολογικά από την 1η έως την 4η θέση.
Στο Final-4 προκρίνονται οι νικήτριες ομάδες όπως θα προκύψει στους μεταξύ τους αγώνες σύμφωνα με τα εξής:
1. Α1 – Β4,
2. Α2 – Β3,
3. Β1 – Α4,
4. Β2 – Α3.
Σε αγώνα εντός – εκτός έδρας σύμφωνα με την βαθμολογική κατάταξη στους ομίλους στην Γ’ φάση.
Για τα Final-4 τόσο στο Κ-21 Αγοριών, όσο και στο Κ-20 το ποιο αξιοκρατικό είναι οι ομάδες να αγωνίζονται όλοι με όλους, ανεξαρτήτως το πόσες προκρίνονται στην συνέχεια από την Ένωση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Δεν είναι όμως το οικονομικότερο στην περίπτωση ανάληψη της διοργάνωσης του Final-4 από κάποιο σωματείο.
Οι παραπάνω προσωπικές σκέψεις ελπίζω να δώσουν το ερέθισμα, αλλά και τη βάση διαλόγου και στα σωματεία που μέχρι σήμερα επέλεξαν, να μην καταθέσουν κάποια πρόταση στις επιστολές που έλαβαν από την Ένωση.
Όλες οι προτάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που θα συγκεντρωθούν, θα εξεταστούν από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΠ”.