Πέμπτη, 09 Σεπτέμβριος 2021 12:52

Ξεκινά το Ράλι Ακρόπολις - Συμμετέχει και ο Μεσσήνιος Γ. Πλάγος

Γράφτηκε από τον

Η ώρα για το Ράλι Ακρόπολις 2021, που επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), έφθασε.

Το «Ράλι των Θεών» ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με επίκεντρο τη Λαμία (σ.σ. το Service Park βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και -για πρώτη φορά- στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πρώτη ειδική θα διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα, θα λάβει μέρος και ο Μεσσήνιος οδηγός αγώνων και αστυνομικός, Γιάννης Πλάγος, ο οποίος θα αγωνιστεί με Citroen C3 Rally2, έχοντας συνοδηγό τον Αλκη Ρέντη από το Βόλο.
Να σημειωθεί ότι το Ράλι Ακρόπολις διεξήχθη για τελευταία φορά στο πλαίσιο του WRC το 2013, ενώ από το 2014 και μέχρι το 2018 ήταν αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι. Τώρα, όμως, ο στόχος των υπευθύνων πρέπει να είναι η εκ νέου... μονιμοποίηση του εθνικού αγώνα στο WRC, στο οποίο μπήκε φέτος το Ράλι Ακρόπολις, προκειμένου να αντικαταστήσει το Ράλι της Χιλής, το οποίο ματαιώθηκε, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι το «Ράλι των Θεών» δεν συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό πρόγραμμα για το 2021, αλλά σε μια λίστα έξι «αναπληρωματικών» αγώνων, οι οποίοι θα κάλυπταν ενδεχόμενα κενά στο καλαντάρι, λόγω της... αναστάτωσης από την COVID-19. Όμως, το Ράλι Ακρόπολις βρίσκεται μεταξύ των εννέα αγώνων (από τους συνολικά 13) που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το καλαντάρι του 2022, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπιστοσύνη προς το ελληνικό ράλι και, παράλληλα, να «αναθερμαίνεται» το ενδιαφέρον των φιλάθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον συγκεκριμένο αγώνα.

Το πρόγραμμα

Το αγωνιστικό μέρος του Ράλι Ακρόπολις αρχίζει σήμερα στις 6 το απόγευμα, με την πρώτη ειδική στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν πέντε ειδικές διαδρομές (Άγιοι Θεόδωροι 1 & 2, Λουτράκι, Θήβα, Ελάτεια). Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Παύλιανη 1 & 2, Γραβιά, Βωξίτες, Ελευθεροχώρι 1 & 2) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές («Ταρζάν» 1, Πύργος και «Ταρζάν» 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας, αφού ομάδες και οδηγοί διανύσουν 292,19 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Στο φετινό Ράλι Ακρόπολις έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν 55 αυτοκίνητα από 24 χώρες, τα οποία καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό στις 15 ειδικές διαδρομές του αγώνα. Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford) αναμένονται «πάνοπλες» στον ελληνικό αγώνα, με την Toyota να «κατεβάζει» τέσσερα Yaris WRC, τα οποία θα οδηγήσουν οι Σεμπαστιάν Οζιέ, Έλφιν Έβανς, Κάλε Ροβάνπερα και Τακαμότο Κατσούτα. Με τέσσερα i20 WRC θα «τρέξει» στο Ράλι Ακρόπολις η Hyundai, τα οποία θα οδηγήσουν οι Οτ Τάνακ, Τιερί Νεβίλ, Ντάνι Σόρντο και Πιέρ-Λουί Λουμπέ.
Από πλευράς M-Sport Ford, τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγήσουν οι Γκας Γκρίνσμιθ και Αντριάν Φουρμό, ενώ η βρετανική ομάδα φέρνει στην Ελλάδα ακόμη ένα ίδιο αυτοκίνητο, το οποίο θα οδηγήσει ο Ιορδάνης Σερδερίδης.