Σάββατο, 28 Νοέμβριος 2015 15:02

Η ευκαιρία των «μπασκετικών» της Μεσσηνίας!

Γράφτηκε από τον

Στις 15 Νοεμβρίου και στην τελετή του Horizon Blu, το νέο εγχείρημα της ομάδας μπάσκετ της Καλαμάτας, πήρε «σάρκα και οστά».

Το νέο συγκρότημα, μας συστήθηκε καλύτερα την προηγούμενη Κυριακή (22/11), όταν και «διέλυσε» με 82-36 τον ΝΟ Πύλου, κάνοντας με δυναμικό τρόπο την νέα της αρχή, αυτή την φορά στον χώρο του πελοποννησιακού μπάσκετ. Και από τη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα, έχει τις δυνατότητες να γίνει μία τοπική υπερδύναμη και ένας σύλλογος με αξιοπρεπή παρουσία στα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ.

Για την ακρίβεια, ο μοναδικός σύλλογος που φαντάζει ικανός αυτή τη στιγμή να «αγγίξει» το τοπικό κοινό, ώστε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, καταφέρνοντας έτσι να δώσει στη Μεσσηνία τη δική της οντότητα, είναι η «Μαύρη Θύελλα». Το όνομά της από μόνο του, αρκεί για να αξίζει ο κόπος μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς έχει συνδεθεί με τις σπουδαιότερες επιτυχίες του ομαδικού αθλητισμού στην περιοχή. Υποταγές των «αιωνίων», εξαιρετικές πορείες στο πρωτάθλημα, παρουσία μέχρι και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μία άφθονη «δεξαμενή» ταλέντων που πρωταγωνίστησαν και κέρδισαν τίτλους στα ελληνικά γήπεδα και όχι μόνο, είναι μερικά από τα γνωρίσματα του ποδοσφαιρικού τμήματος που απέκτησε τις διαστάσεις ενός «θρύλου» για τους φιλάθλους του. Η σημερινή του εικόνα, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με όσα περιγράψαμε νωρίτερα και καλό θα είναι να μείνουμε μόνο σε αυτή την αναφορά. Για τα του ποδοσφαίρου, άλλωστε, αρκεί να διαβάσετε το αναλυτικό και ακριβές ρεπορτάζ των καλών συναδέλφων της εφημερίδας αυτής.

Αυτό που μπορούμε να πούμε, βέβαια, είναι ότι ακόμη κι αν η κατάσταση ήταν ιδανική στο ποδόσφαιρο, θα ήταν δύσκολη η διαδικασία επανόδου της «Μαύρης Θύελλας» στα μέρη όπου κάποτε γνώρισε τη δόξα, όσο λίγες ομάδες της Περιφέρειας. Κι αυτό, γιατί στο ποδόσφαιρο χρειάζεται ο συνδυασμός πολύ περισσότερων παραγόντων για την επιτυχία και την ανέλιξη, απ’ ότι στο μπάσκετ. Στο μπάσκετ, έχοντας καλό μπάτζετ και επενδύοντάς το σε άτομα εγνωσμένης αξίας, μπορείς να κερδίσεις την ανέλιξή σου και την ταχύτατη άνοδό σου στις κορυφαίες κατηγορίες. Δείτε ομάδες, όπως η Κηφισιά στην Α1, ή ο Φάρος Κερατσινίου, η Κύμη και ο Προμηθέας Πατρών στην Α2. Σε χρόνο «μηδέν» έφτασαν μεταξύ των κορυφαίων και πλέον στόχος τους είναι η καθιέρωση, αν η εικόνα του ξεκινήματος της Α2 επιβεβαιωθεί και οι δύο εκ των τριών πραναφερθεισών ομάδων προβιβαστούν στην κορυφαία κατηγορία.

Στο ζήτημα αυτό, τα μεγάλα σου «όπλα» πια δεν είναι μόνο το υψηλό σου μπάτζετ ή η ύπαρξη ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να σε εκπροσωπήσουν δυναμικά στα θεσμικά «όργανα». Αυτα είναι οι άνθρωποι που θα προλειάνουν το έδαφος για την αντικατάσταση των βετεράνων, με τους οποίους κέρδισες τις ανόδους, εκείνων που θα τακτοποιήσουν το θέμα των υποδομών για να έχει «αύριο» η ομάδα. Γιατί, κακά τα ψέμματα, οι τρεις ομάδες της Α2 δεν είναι ιδιαίτερα δυνατές σε αυτό το κομμάτι, και αν ο επενδυτής φύγει, τότε η μη ύπαρξη παράδοσης και σταθερού κοινού, θα τις «εξαφανίσει». Το τελευταίο είναι το δεύτερο «όπλο», να έχεις ένα κοινό που σε κάθε στιγμή θα στηρίξει την ομάδα, θα την υπερασπιστεί σε δύσκολες στιγμές και θα πιέσει για λύσεις. Κάτι σαν τον Πανιώνιο, του οποίου μπορεί να εξαφανίστηκαν σχεδόν οι εξαιρετικές υποδομές, αλλά έχει τέτοια παράδοση και τέτοιο κοινό, που δεν μπορούσε να «αφανιστεί από τον χάρτη». Μετά τον υποβιβασμό του από την Basket League, ξεκίνησε την νέα του προσπάθεια από τη Β’ Εθνική.

Η Καλαμάτα δεν έχει παράδοση στο μπάσκετ, αλλά μπορεί να τη δημιουργήσει. Έχει τη διάθεση, έχει το όνομα, έχει τον κόσμο που μπορεί να τη στηρίξει και, κυρίως, έχει ανθρώπους που μπορούν να δημιουργήσουν τα «θεμέλια» μιας ομάδας που μπορεί να τοποθετηθεί ως μια νέα δύναμη στην Πελοπόννησο και, ως εκ τούτου, στην Επικράτεια. Ομάδες όπως ο Ακάδημος, η Καλαμάτα ’80 ή ο ΓΣ Μεσσήνης είναι αξιόμαχες και με παρουσία στις εθνικές κατηγορίες, αλλά μέχρι εκεί. Είναι κυρίως «φυτώρια» για την ανάδειξη παικτών, όπως ο Πέτρος Νοέας από την πρώτη ομάδα. Η αίγλη μίας ομάδας σαν την Καλαμάτα, όμως, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, με τις ομάδες αυτές να παίζουν ίσως το ρόλο του «τροφοδότη» και άτομα με αξιοσημείωτη τεχνογνωσία, όπως οι αδελφοί Ροζακέα και ο Δημήτρης Αβδάλας, να βοηθούν στην ανοδική της πορεία.

Αυτή είναι και η ευκαιρία τους. Σε μία πόλη, όπου ξεκάθαρα επικρατεί το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με το όνομα της Καλαμάτας, έναν «πόλο έλξης» στο μπάσκετ. Μπορεί αυτό να μειώσει ίσως την φήμη των ομάδων τους στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά θα τις κάνει αναγνωρίσιμες ως εκείνες που «γεννούν» τους επόμενους «αστέρες». Στο κάτω-κάτω, η συμβολή τους στην επιτυχίας μίας έστω ομάδας της περιοχής, θα είναι η επιβράβευση των κόπων που καταβάλλουν εδώ και πολλά χρόνια.

Ραφαήλ Αλαγάς