Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015 19:51

ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Παναθηναϊκός 70-69 τον ΠΑΟΚ

Γράφτηκε από τον

Την 9η νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις σημείωσε σήμερα ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε στο ΟΑΚΑ του ΠΑΟΚ 70-69 σε συγκλονιστική εξ αναβολής αναμέτρηση για την 7η αγωνιστική.

Ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στο σκορ με 65-58 λίγα λεπτά πριν το τέλος, αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να πάρουν τη νίκη. Έτσι οι «πράσινοι», που παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος, ανέβηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, προσπερνώντας τον μέχρι σήμερα πρωτοπόρο Ολυμπιακό, τον οποίο έχουν κερδίσει (73-69 τη 2η αγωνιστική).

Ο Τζέιμς Φελντέιν βρήκε το... ζεστό χέρι του από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και με 4/4 βοήθησε τον Παναθηναϊκό να πετύχει την ανατροπή και τελικά να κρατήσει αλώβητη την έδρα του για 31η διαδοχική συνάντηση με τον ΠΑΟΚ!

Κορυφαίος των νικητών, σημειώνοντας ρεκόρ πόντων με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ήταν ο Νικ Καλάθης με 19 πόντους, ενώ εξαιρετική δουλειά έκανε ο Τζέιμς Γκιστ με 18 πόντους και καθοριστικό μπλοκ στον Τσόχλα στα 0.9΄΄. Παίκτης-κλειδί, πάντως, ήταν ο Τζέιμς Φελντέιν, ο οποίος σημείωσε τους 7 από τους 11 πόντους του στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να... τιμωρήσουν το ρεσιτάλ αστοχίας των «πράσινων» (33% δίποντα, 28% τρίποντα, 55% βολές), ξεχώρισαν ο Κώστας Βασιλειάδης με 19 πόντους και 9 (!) ριμπάουντ και ο Ουίλιαμ Χάτσερ με 18 πόντους, τους 11 εκ των οποίων στο γ΄ δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 39-37, 52-57, 70-69

Μετά από ένα ισορροπημένο και για τις δύο ομάδες πρώτο δεκάλεπτο, διάστημα κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός είχε στο μεγαλύτερο μέρος το προβάδισμα, εκμεταλλευόμενος την κυριαρχία του στα επιθετικά ριμπάουντ, και ο ΠΑΟΚ έμενε σε απόσταση... αναπνοής από τις εμπνεύσεις του Βασιλειάδη στην περιφέρεια, οι «πράσινοι» ξέσπασαν... Συγκεκριμένα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έτρεξαν επιμέρους σκορ 10-3 στα πρώτα 5 λεπτά της δεύτερης περιόδου και για πρώτη φορά ξέφυγαν με διψήφια διαφορά (35-25 στο 15΄). Ωστόσο, η άρτια επιθετική και αμυντική λειτουργία των «πράσινων» δεν είχε διάρκεια, με τους Θεσσαλονικείς να «χτυπούν» μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, να βρίσκουν λύσεις από την περιφέρεια, να κυριαρχούν στο κομμάτι της δημιουργίας και να μειώνουν σε 39-37, που ήταν και σκορ ημιχρόνου, μετά από δικό τους επιμέρους σκορ 4-12. Σπουδαίο παιχνίδι στο πρώτο μέρος του αγώνα έκανε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος μέτρησε 4/5 τρίποντα και «φόρτωσε» το καλάθι του ΠΑΟΚ με 16 πόντους, ενώ από τους Θεσσαλονικείς ξεχώρισε ο Κώστας Βασιλειάδης με 13. Την ίδια στιγμή, οι δύο προπονητές είδαν τις... κολώνες των ομάδων τους (Ραντούλιτσα για Παναθηναϊκό και Σχορτσανίτη για ΠΑΟΚ) να συμπληρώνουν γρήγορα από 3 φάουλ.

Στην τρίτη περίοδο η αστοχία του Παναθηναϊκού δεν του επέτρεψε να «εξαργυρώσει» τις δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση από την υπεροχή του στα επιθετικά ριμπάουντ, η «πράσινη» άμυνα δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τον Χάτσερ (σημείωσε 11 πόντους στο γ΄ δεκ.) και οι Θεσσαλονικείς πέρασαν μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά με +6 πόντους (51-57 στο 29΄). Δύο «κολλητά» τρίποντα από τον Δέδα στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου και η εξαιρετική άμυνα των φιλοξενούμενων βοήθησαν τον ΠΑΟΚ να ξεφύγει ακόμη και με +7 (58-65 στο 34΄), τη στιγμή μάλιστα που ο Μαργαρίτης έπαιρνε το 4ο φάουλ του Ραντούλιτσα και έστελνε τον Σέρβο στον πάγκο. Γκιστ και Καλάθης προσπάθησαν για την ανατροπή, αλλά η αστοχία του Παναθηναϊκού δεν του την επέτρεπε, για να μειώσει τελικά στο 39΄ ο Φελντέιν από τα 6.75 σε 66-68. Νέο άστοχο τρίποντο από τον Δομινικανό, στην προσπάθεια τους να προσπεράσουν οι «πράσινοι», ενώ ο Γκιστ αστόχησε και στις βολές της ισοφάρισης! Ο Φελντέιν, πάντως, δεν... λάθεψε από τη γραμμή του φάουλ (68-68) στα 22΄΄ για τη λήξη. Με 1/2 βολές ο Βασιλειάδης κράτησε ζωντανό το όνειρο του ΠΑΟΚ, αλλά ο Φελντέιν «απάντησε» με 2/2 για το 70-69, που ήταν και το τελικό σκορ, καθώς Τσόχλας (κόψιμο από Γκιστ και επαναφορά στον ΠΑΟΚ) και Βασιλειάδης (αστόχησε σε νεκρό χρόνο) δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια για το «διπλό».

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου, Μπήτης, Καλδίρης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 4, Φελντέιν 11 (1), Γκιστ 18, Καλάθης 19 (5), Κούζμιτς 3, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 1, Φώτσης 1, Ραντούλιτσα 4, Παππάς 7 (1), Διαμαντίδης 2, Παπαγιάννης.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς 3 (1), Βασιλειάδης 19 (4), Μαργαρίτης 5 (1), Σχορτσανίτης 11, Λιάπης, Κακαρούδης 2, Τσόχλας 2, Δέδας 6 (2), Κώττας, Ντούβνιακ 3 (1), Χάτσερ 18 (1).