Σάββατο, 27 Αύγουστος 2016 13:37

Τώρα πρέπει να προσαρμοστεί

Γράφτηκε από τον

Επίσημα από τα τοπικά στις εθνικές κατηγορίες, εκεί όπου η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Η Καλαμάτα, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας (22/8) την νέα της προσπάθεια, η οποία θα τη βρει στη Γ’ Εθνική, με ξεκάθαρο στόχο την καθιέρωσή της μέσα στους 120 κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους, όσους περίπου δηλαδή βρίσκονται από την Basket League μέχρι την τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Και δε θα είναι μικρή η επιτυχία αυτή, με την ομάδα να μετρά μόλις έναν χρόνο λειτουργίας.

Η «Μαύρη Θύελλα», έχει την ευτυχία να ξεκινά τη σεζόν με συμπληρωμένο το ρόστερ της, έχοντας πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταγραφές. Δεν ήρθε κάποιος σούπερ σταρ και δε δημιουργείται με βάση αυτό το σύνολο κάποια δυνατή πεντάδα παικτών που θα παίρνει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής, όπως συνηθίζεται ειδικά στις χαμηλότερες κατηγορίες. Απεναντίας, υπάρχει ένα συγκρότημα από αρκετούς αξιόπιστους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα σε μία αξιοπρεπή πορεία στη Γ’ Εθνική. Κι εκεί υπολογίζει ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος, στο να έχει μία ομάδα όπου κύριο γνώρισμά της δε θα είναι οι εξαιρετικές για την κατηγορία ικανότητες ενός ή μερικών παικτών, αλλά η ομοιογένεια ακόμη και 10 παικτών, που μπορούν να συμβάλουν στο παιχνίδι της ομάδας, επιτελώντας ένα σημαντικό ρόλο.

Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία πως μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το κατά πόσο απέχει από την πραγματικότητα αυτή η αισιοδοξία, θα φανεί πολύ νωρίς. Τα φιλικά προετοιμασίας, που επιδιώκεται να γίνουν με ισχυρούς αθηναϊκούς συλλόγους και οι πρώτοι πέντε αγώνες του πρωταθλήματος, αρχής γενομένης στις 16/10 κατά πάσα πιθανότητα, θα κρίνουν αρκετά, ιδίως για την ψυχολογία της ομάδς, αλλά και του κοινού της.

Αυτός είναι άλλος ένας τομέας, όπου χρειάζεται να βασιστεί η Καλαμάτα. Σε μία χρονιά, όπου ουσιαστικά θα γνωρίζει την κατηγορία, καταλαβαίνοντας σιγά-σιγά πως δεν μπορεί να κάνει σχεδόν αήττητη πορεία, όπως στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ο κόσμος μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, πολλές ομάδες στην κατηγορία με τόσο πιστό και «ένθερμο» κοινό, όπως αυτό της «Μαύρης Θύελλας». Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση είναι αισιόδοξη και για το κομμάτι της ανταπόκρισής του. Το ζήτημα,είναι να μείνει κοντά της, ακόμη κι αν ξεκινήσει «στραβά» η χρονιά. Να δίνεται σε κάθε αγωνιστική σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο, ένα κίνητρο να παλεύουν, γιατί η αποχή του θα είναι σπουδαίο «πλήγμα», ακόμη κι όταν θα ανεβάζει «στροφές» πιο αργά. Το προνόμιο της δυνατής έδρας, πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος.

Το καλό «μήνυμα», πάντως, ήρθε τόσο από τη διοίκηση όσο και από την προπονητής της ομάδας. Ο Γιώργος Γεωργακίλας, έθεσε ως προτεραιότητα να απολαύσουν το παιχνίδι άπαντες. «Να ξεφύγουμε από τα προβλήματά μας», όπως ο ίδιος είπε, για να φανεί ότι η διοίκηση είναι μεν κοντά στην ομάδα, αφήνοντάς την όμως να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο της. Ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος, μίλησε για παραμονή, αλλά όχι με ηττοπάθεια. «Οτιδήποτε παραπάνω, θα είναι καλοδεχούμενο», ανέφερε με νόημα, δίνοντας το δικό του «σύνθημα». Οι συνθήκες της κατηγορίας είναι τέτοιες, άλλωστε, όπου η ηττοπάθεια είναι μονόδρομος για την αποτυχία.

Αυτό είναι και το θέμα για την Καλαμάτα. Να προσαρμοστεί στις συνθήκες της Γ’ Εθνικής. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσει, τι σημαίνει να αγωνίζεσαι όχι μόνο με σπουδαία ρόστερ ομάδων που δε βρίσκονται στη δική της περιοχή, τότε θα μπορέσει να «χαράξει» με πιο ορθή γνώση, την πορεία της σε αυτή την νέα πρόκληση.

Ραφαήλ Αλαγάς