Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 11:40

EuroLeague Playoffs: Η έδρα είναι όντως πλεονέκτημα

Γράφτηκε από τον

Τα playoffs της EuroLeague είναι προ των πυλών, όπερ και σημαίνει πως ήρθε η ώρα να μπείτε στο κλίμα. Τι έκαναν οι ομάδες στη regular season, πως τα πήγαν στα μεταξύ τους παιχνίδια και που ποντάρουν.

 

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στην EuroLeague, αφού τα playoffs είναι προ των πυλών. Σε μερικές ώρες ξεκινά η διαδικασία για να προκύψει το καρέ που θα διεκδικήσει το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη, με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Ήτοι περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο Final Four. Γιατί όπως φαίνεται, η έδρα είναι όντως πλεονέκτημα -στη θεωρία.

Το EuroLeague Greece συνοψίζει όσα έδειξαν οι ομάδες στη regular season, λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ στα playoffs. Όλα ξεκινούν από το "μηδέν" και οκτώ ομάδες ρίχνονται στη μάχη.

Ρεάλ Μαδρίτης - Νταρουσάφακα

Το έργο της Νταρουσάφακα είναι εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο γιατί πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την καλύτερη -βάσει κατάταξης- ομάδα της διοργάνωσης, αλλά πολύ περισσότερο επειδή πρέπει να βγάλει ένα "διπλό" στο BarclayCard Center, εκεί όπου μόνο μια ομάδα (η Μπασκόνια) τα έχει καταφέρει. Το σύνολο του Ντέιβιντ Μπλατ κατάφερε να πάρει τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, στο συναπάντημα των δύο στη regular season (81-68), αλλά υπέστη βαριά ήττα στην Ισπανία (101-83). Πέραν αυτού, η "Βασίλισσα" βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες (πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ενώ είναι κι αυτή που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την κανονική διάρκεια της EuroLeague, σημειώνοντας τέσσερις σερί νίκες απέναντι σε Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές. Παρεμπιπτόντως, η τουρκική ομάδα πήρε πέντε "διπλά" φέτος, με τα τρία να είναι διαδοχικά μάλιστα στην εκκίνηση της διοργάνωσης, πριν ακολουθήσουν εφτά σερί ήττες. Όσο για την τελευταία εκτός έδρας νίκη, αυτή σημειώθηκε σε βάρος της Μπάμπεργκ την προτελευταία αγωνιστική κι ήταν το αποτέλεσμα που την κράτησε "ζωντανή" στο κυνήγι της όγδοης θέσης.

Ρεάλ Μαδρίτης @BarclayCard Center: 14-1

Νταρουσάφακα εκτός έδρας: 5-10

Τι έκαναν φέτος: 1-1

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπασκόνια

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη απώλεσε ουσιαστικά την πρωτιά στο ΟΑΚΑ, την προτελευταία αγωνιστική, αλλά το κακό είναι μικρό. Θα μπορούσε η κατάσταση να ήταν πολύ χειρότερη εφόσον ευδοκιμούσε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα αντιμετώπιζε τη Φενέρμπαχτσε στα playoffs, μια ομάδα από την οποία ηττήθηκε δις φέτος και απέναντι στην ομάδα υπέστη τη μοναδική εντός έδρας ήττα της. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι το ξεκάθαρο φαβορί της σειράς, τόσο λόγο της δυναμικής που έχουν παρουσιάσει στον μαραθώνιο των τριάντα αγωνιστικών, όσο και βάσει των αριθμών που συνοδεύουν τη σειρά. Μόλις μία εντός έδρας ήττα στην ιστορία των playoffs της EuroLeague, το καλύτερο Offensive Rating της διοργάνωσης με 108.3 πόντους ανά 100 κατοχές και το υψηλότερο ποσοστό στο True Shooting Ratio (βολές, δίποντα, τρίποντα) με 55.3%. Από την άλλη, η Μπασκόνια θέλει να κάνει την έκπληξη, γνωρίζοντας πως μπορεί να "σκοτώσει" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Την κέρδισε άλλωστε μια φορά φέτος στη Βιτόρια, ενώ γενικότερα έχει δείξει μεγάλη ικανότητα στα εκτός έδρας παιχνίδια αφού μετρά εφτά "διπλά".

ΤΣΣΚΑ Μόσχας @MegaSport Arena: 14-1

Μπασκόνια εκτός έδρας: 7-8

Τι έκαναν φέτος: 1-1

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές

Mετά από αρκετά χρόνια, το ΣΕΦ δεν αποτέλεσε ακριβώς το "Α" και το "Ω" στην ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Αντίθετα όσα έκανε μακριά από την έδρα του τον βοήθησαν να εξασφαλίσει από νωρίς το πλεονέκτημα έδρας και να έχει απέναντί του την Αναντολού Εφές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, η... προστασία του ΣΕΦ είναι πάνω απ όλα για τους "ερυθρόλευκους". Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν πρόκειται να προσφέρει (κατά πάσα πιθανότητα) στη σειρά, όπερ και σημαίνει πως θα αυξηθεί ο χρόνος του Κώστα Παπανικολάου και του Ιωάννη Παπαπέτρου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του. Την ίδια ώρα, εκτός παραμένει ο Γιάννης Αθηναίου μετά από σχετική απόφαση του προπονητή των Πειραιωτών. Από την στιγμή όμως, που θα βρει απέναντί του μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της EuroLeague, ο Ολυμπιακός πρέπει να θυμηθεί όσα έκανε στα 3/4 της regular season. Όσον αφορά την ομάδα του Βελιμιρ Περάσοβιτς, με έξι εκτός έδρας νίκες φέτος έχει αποδείξει πως έχει το know how από δύσκολες αποστολές.

Ολυμπιακός @ΣΕΦ: 11-4

Αναντολού Εφές εκτός έδρας: 6-9

Τι έκαναν φέτος: 1-1

Παναθηναϊκός Superfoods - Φενέρμπαχτσε

Το ΟΑΚΑ είναι αυτό που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή τη σειρά, δεδομένων δύο γεγονότων: αφενός του 14-1 που μέτρησε εκεί το "τριφύλλι", αφετέρου της αδυναμίας που έδειξε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν να κερδίσει μακριά από αυτό. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ αντλεί μεγάλη δύναμη από την έδρα της, κάτι που αποτυπώνεται στα στατιστικά των εντός έδρας αγώνων όλων των ομάδων: το "τριφύλλι" είναι η καλύτερη ομάδα στην EuroLeague στην αναλογία κλεψιμάτων/ασίστ με -33 και η τρίτη καλύτερη στα μπλοκ, πίσω μόνο από τη Γαλατάσαραϊ (να ναι καλά ο Άλεξ Τάιους) και την Αναντολού Εφές. Όπως επίσης είναι η κορυφαία ομάδα στα κλεψίματα, με 122 στη regular season. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έχει δείξει μεγάλη άνεση στα παιχνίδια μακριά από το γήπεδό της, όπου τα έχει καταφέρει εφτά φορές φέτος στην κανονική διάρκεια της EuroLeague. Η επιστροφή του προπονητή της τουρκικής ομάδας στο ΟΑΚΑ συνοδεύεται από έντονο συναισθηματισμό για τους φίλους των "πρασίνων", όχι όμως και για τους παίκτες καθώς μόλις δύο (Νικ Καλάθης, Αντώνης Φώτσης) έχουν αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του.

Παναθηναϊκός @ΟΑΚΑ: 14-1

Φενέρμπαχτσε εκτός έδρας: 7-8

Τι έκαναν φέτος: 1-1

 

Πηγή: sport24.gr