Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2018 13:25

«Τελικός» τετράδας στο ΣΕΦ, για «διπλό» στο Μπάμπεργκ ο Παναθηναϊκός

Γράφτηκε από τον

Δέκα «στροφές» πριν τη «γραμμή του φίνις» της κανονικής περιόδου στη Euroleague, κάθε... λάθος μπορεί να αφήσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό εκτός της προνομιούχου τετράδας.

Οι δύο ελληνικές ομάδες είναι εκ των κορυφαίων στα πρώτα 3/4 της κανονικής περιόδου. Είναι δηλαδή ισόβαθμες στην 3η θέση, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μετρώντας μία νίκη λιγότερη από τη δεύτερη Φενερμπαχτσέ και τρεις λιγότερες από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας. «Τελικός» είναι ο αγώνας της Πέμπτης (1/2, 21:00) ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ, ενώ δύσκολη αποστολή έχει ο Παναθηναϊκός στη Γερμανία με αντίπαλο την Μπάμπεργκ την Παρασκευή (2/2, 21:00).

Ολυμπιακός και «Φενέρ» ήταν το ζευγάρι του τελικού της Euroleague τον περασμένο Μάιο στην Κωνσταντινούπολη. Σαν... τελικό αντιμετωπίζουν και τώρα τη «μάχη» στο ΣΕΦ οι δύο αντίπαλοι. Μετά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο Ολυμπιακός πήρε γλυκιά «εκδίκηση» στον πρώτο γύρο της φετινής σεζόν, περνώντας νικηφόρα από την Πόλη με 90-83, χάρη σε 21 πόντους του Μπράιαν Ρόμπερτς, 18 του Γιώργου Πρίντεζη και 16 του Γιάνις Στρέλνιεκς. Ο Τζέιμς Νάναλι είχε σημειώσει 22 πόντους απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά ο τραυματισμός του δεν θα του επιτρέψει να πατήσει το παρκέ του ΣΕΦ. Ο Μπραντ Ουαναμέικερ είχε σημειώσει 15 πόντους, 13 ο Σλούκας και 11 ο Νικολό Μελι. Αν, λοιπόν, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου παίξουν βάσει των δυνατοτήτων τους, θα «πιάσουν» τη «Φενέρ» με 14 νίκες και θα έχουν το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, με 2 νίκες στην κανονική περίοδο. Στο ΣΕΦ, οι φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν μία προσπάθεια επιβολής ανάμεσα στις δύο κορυφαίες στην άμυνα ομάδες: 74π. μ.ο. η «Φενέρ», 74,2π. μ.ο. ο Ολυμπιακός. Μία εβδομάδα μετά τη «μάχη» με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, στις 9 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στη Μαδρίτη τη Ρεάλ, η οποία επίσης μετρά 13 νίκες. Η «βασίλισσα» παίζει την Πέμπτη στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Ένα ιδανικό σενάριο για τον Ολυμπιακό, λοιπόν, θα ήταν να κάνει το 2/2 με Φενερμπαχτσέ και Ρεάλ, κάτι που, αν συμβεί, τον «χρίζει» φαβορί για τετράδα. Με μία νίκη στα 2 αυτά παιχνίδια, οι Πειραιώτες παραμένουν στη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος στα πλέι οφ. Δύο ήττες... είναι ένα σενάριο που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται στον Πειραιά. Από τις 16 Ιανουαρίου έχουν να παίξουν μπροστά στο κοινό τους οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, όταν επικράτησαν με χαρακτηριστική άνεση 96-64 της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αυτό είναι και το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στη Euroleague που μακριά από το Φάληρο μετρά 4 διαδοχικές ήττες. Η νίκη δεν ήρθε ούτε απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα του β΄ γύρου της Α1 και το παιχνίδι με τη «Φενέρ» είναι η ώρα να βρουν και πάλι τον καλό εαυτό τους οι «ερυθρόλευκοι», αυτόν τον εαυτό που ανεβοκατέβαινε από το «ρετιρέ» στη δεύτερη θέση μέχρι τις πρώτες ημέρες του 2018, παρά τους τραυματισμούς... αρνητικό ρεκόρ αυτή τη σεζόν. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να παίξει ο τραυματίας Ιωάννης Παπαπέτρου, αφού, ακόμη κι αν προπονηθεί, δεν θα είναι έτοιμος αγωνιστικά.

Η έδρα της Μπάμπεργκ θεωρείται παραδοσιακά δύσκολη στην Ευρώπη, αλλά το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως το... timing τον ευνοεί! Κι αυτό γιατί η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι έχει ηττηθεί στα 7 από τα τελευταία 8 παιχνίδια της. Έστω κι αν χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο και το χέρι του... Καλάθη για να νικήσει τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε ψυχολογικά με τη νίκη επί του Ολυμπιακού για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αν και δεν βρίσκεται ούτε ο Παναθηναϊκός σε καλή κατάσταση αυτή την περίοδο, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ δείχνουν πως διαθέτουν τα ψυχικά αποθέματα για να παλεύουν ακόμη κι όταν βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» και να παίρνουν στο τέλος αυτό που θέλουν. Καθώς Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζουν τη δεύτερη και την πρώτη, αντίστοιχα, της βαθμολογίας, οι «πράσινοι» ευελπιστούν πως θα ηττηθούν οι ομάδες, με τις οποίες ισοβαθμούν, να πετύχουν εκείνοι μία εκτός έδρας νίκη στο Μπάμπεργκ και να μείνουν μόνοι στην 3η θέση της βαθμολογίας. Ο Ματ Λοτζέσκι παραμένει εκτός για τον Παναθηναϊκό και είναι αμφίβολος για τον αγώνα στη Γερμανία, ενώ μεγάλες είναι οι πιθανότητες να μην αγωνιστεί απέναντι στον Παναθηναϊκό την Παρασκευή (2/2) ο Λίον Ραντόσεβιτς. Ο σέντερ της Μπάμπεργκ υπέστη βαρύ διάστρεμμα στον αγώνα του γερμανικού πρωταθλήματος με τη Βόννη. Αν ο Παναθηναϊκός φύγει νικητής από το Μπάμπεργκ, την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα... στέλνει στο ΟΑΚΑ την Μπασκόνια, έναν αντίπαλο δηλαδή στα... μέτρα του Παναθηναϊκού που πλέον κοιτά με ρεαλιστική αισιοδοξία την παρουσία στους «4» της κανονικής διάρκειας.

Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (1-2/2/2018)

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Βαλένθια (Ισπανία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 21:00

 

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου

Κίμκι (Ρωσία)-Μάλαγα (Ισπανία)

Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:00

Μπασκόνια (Ισπανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

 

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 16-4

Φενέρμπαχτσε 14-6

Ρεάλ Μαδρίτης 13-7

Παναθηναϊκός 13-7

Ολυμπιακός 13-7

Ζαλγκίρις Κάουνας 12-8

Κίμκι 11-9

Μακάμπι Τελ Αβιβ 11-9

Μπασκόνια 9-11

Μάλαγα 8-12

Ερυθρός Αστέρας 8-12

Μπάμπεργκ 7-13

Μπαρτσελόνα 7-13

Βαλένθια 7-13

Αρμάνι Μιλάνο 6-14

Αναντολού Εφές 5-15