Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013 13:25

Φουλ για ΤΟΠ-16 με… «φωτιά στο γκάζι»!

Γράφτηκε από τον
Φουλ για ΤΟΠ-16 με… «φωτιά στο γκάζι»!

Κάπως έτσι, όπως περιγράφεται στον τίτλο δηλαδή, προκρίνεται ο Ολυμπιακός στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα, και δη από την πρώτη θέση. Οι «Ερυθρόλευκοι», επιπλέον, το καταφέρνουν από την έβδομη κιόλας αγωνιστική, κάτι που θα τους βοηθήσει, όπως έχουμε πει, να δουλέψουν με κάθε ηρεμία και άνεση μέχρι τις 2/1/2014, όταν και ξεκινά το ΤΟΠ-16, ουσιαστικά όντες αδιάφοροι για τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών τους αγώνων.


 
Το «φωτιά στο γκάζι» αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της ομάδας του Μπαρτζώκα απέναντι στη Γαλατάσαραϊ την περασμένη Πέμπτη. Ο Ολυμπιακός, χωρίς να πιάσει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού υψηλά επίπεδα απόδοσης, νίκησε χωρίς να ανησυχήσει ποτέ ουσιαστικά τους αδιανόητα κακούς Τούρκους του Αταμάν, κυριαρχώντας τόσο εύκολα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για να παρουσιαστεί και σαφέστερα, περισσότερο θυμόμαστε την επίμαχη σκηνή με πρωταγωνιστές του Μπέγκιτς, Πρίντεζη και Μενσά-Μπονσού, και λιγότερο, έως σχεδόν καθόλου, τι έγινε στο υπόλοιπο παιχνίδι, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση γι’ αυτό. Και αυτό μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό για την ελληνική ομάδα, που θα μπορέσει χωρίς καμία πίεση να δουλέψει όσο το δυνατόν καλύτερα πάνω στις αδυναμίες της, είναι όμως για την τουρκική. Φυσικά, ο Ολυμπιακός δε θα είχε εύκολα παιχνίδια σε αυτήν την φάση αν έβρισκε απέναντί του ομάδες σαν την Φενέρ ή τη Ρεάλ, και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που χρήζουν βελτίωσης, όμως το αληθινό πρόβλημα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Η Γαλατάσαραϊ αν δε βελτιωθεί άμεσα και παρουσιάσει αυτό το συνονθύλευμα στη δεύτερη φάση, τότε δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται κάτι περισσότερο από τον αναπόφευκτο διασυρμό και τον αποκλεισμό σε κάποια από τις δύο τελευταίες θέσεις! Φυσικά υπάρχουν και οι απουσίες των Τζαγουάϊ, Γκόρντον, όμως ακόμη και με αυτούς, το έργο δε θα είναι πολύ διαφορετικό.
 
Η μόνες της καλές στιγμές ήταν στο δεύτερο και το τρίτο δεκάλεπτο. Τότε ήταν που πήρε κάποιες λύσεις από την φροντ-λάιν της, με μερικές καλές συνεργασίες pick ‘n’ roll του Αρόγιο ή του Αρσλάν με τον Αλντεμίρ και τον Ακυόλ, ή κάποιες ωραίες προσωπικές ενέργειες του Μενσά-Μπονσού, δείχνοντας, έστω και σε ένα τόσο κακό βράδυ, για άλλη μία φορά την αδυναμία του Ολυμπιακού να αμυνθεί σωστά στη ρακέτα. Και αυτό ισχύει όταν στην πεντάδα του Ολυμπιακού βρίσκεται ο δυσκίνητος Μπέγκιτς. Και αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε η τουρκική ομάδα, καθώς στην Ευρωλίγκα όλοι σχεδόν οι ψηλοί είναι πιο γρήγοροι από το Σλοβένο! Όσο, όμως, στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο περνούσε ο χρόνος μετά την είσοδό του, τόσο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός ήταν ο σέντερ της Ρεάλ. Μπορεί να ξεκινά αρνητικά, αλλά όταν βρίσκει ρυθμό μετά από 3-4 φάσεις, η εικόνα του αλλάζει προς το καλύτερο. Και το απέδειξε, με την ευκαιρία που του προσφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη. Φυσικά, με την ανοησία του στη «μάχη» με τον αμερικανοαναθρεμμένο Άγγλο σέντερ, την απώλεσε ταυτόχρονα.
 
Εκτός αυτού, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε παντού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στην άμυνά του ο εξαιρετικός Μάντζαρης εξουδετέρωσε τον Αρόγιο, ενώ ο Ντάνστον για άλλη μία φορά «σκέπασε το καλάθι» απέναντι στους ψηλούς της Γαλατά. Η αμυντική δουλειά των υπόλοιπων παικτών ήταν επίσης καλή, όχι όμως θεαματική. Ήταν ασφαλώς αρκετή για να καταστρέψει το παιχνίδι των Τούρκων και να τους αναγκάσει σε λάθη, καθώς πλην του «εξαφανισμένου» Αρόγιο, του γερασμένου Αρσλάν και του τίμιου πλην άτεχνου και χωρίς μεγάλες οργανωτικές ικανότητες Γκιουλέρ, άλλος παίκτης που να μπορεί να δημιουργήσει σε αυτό στο σύνολο δεν υφίσταται. Κατά συνέπεια, η Γαλατάσαραϊ δε θα μπορούσε να ελπίζει σε τίποτα παρά μία αξιοπρεπή ήττα, καθώς στο συνήθως όμορφο επιθετικό της παιχνίδι, στο οποίο στηρίζεται, απέτυχε παταγωδώς στον Πειραιά.
 
Επιθετικά, οι ωραίες συνεργασίες των κοντών με τους ψηλούς συνεχίστηκαν για άλλη μία αγωνιστική για τον Ολυμπιακό, ενώ η κυκλοφορία της μπάλας ήταν υποδειγματική. Το κέρδος εν όψει της επόμενης φάσης, είναι ότι στο πρώτο σκέλος συμμετείχε αρκετά και ο Μπέγκιτς. Έτσι, όλοι οι παίκτες μπόρεσαν να σκοράρουν, καθώς σε σχεδόν κάθε φάση υπήρχε κάποιο ελεύθερο σουτ, ανεξαρτήτως αν ήταν εύστοχο ή άστοχο. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο νέο για παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Λοτζέσκι, ο Πρίντεζης, αλλά και ο Πέτγουεϊ, που πρόσφερε θέαμα με δύο καρφώματα στο αιφνιδιασμό. Ο Ντάνστον αποδεικνύει πως πρέπει να ξεχαστεί πλέον ο Χάινς, με 9/12 δίποντα και 18 πόντους συνολικά, «παρασέρνοντας» στην καταστροφή όποιον έβρισκε στο διάβα του! Η επιστροφή του Σίμμονς αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερα στον Ολυμπιακό του ΤΟΠ-16.
 
Έτσι, λοιπόν, απλά και εύκολα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε μαθηματικά την πρόκριση μέσω της πρώτης θέσης στο ΤΟΠ-16. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να πούμε από την επόμενη εβδομάδα κάποια λόγια για τον ίδιο, του παίκτες και τον προπονητή του, τις γνωστές προοπτικές του στη διοργάνωση, αλλά και αυτά που μπορεί να βελτιώσει για να φανεί ακόμη καλύτερος, ώστε να φτάσει σε μία καλή διασταύρωση στα play-offs και άλλη μία επιτυχή πορεία στοFinal-4 του Μιλάνου.

Ραφαήλ Αλαγάς