Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2019 12:01

Τουρνουά προμίνι μπάσκετ από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Τουρνουά προμίνι μπάσκετ θα διοργανώσει η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στο πλαίσιο λειτουργίας του αναπτυξιακού προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, στο τουρνουά δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές – αθλήτριες που έχουν γεννηθεί το έτος 2007 και δεν συμμετέχουν στο τουρνουά μίνι μπάσκετ και αθλητές – αθλήτριες που έχουν γεννηθεί το έτος 2008 και νεότεροι –ες, ανεξαρτήτου συμμετοχής τους στο τουρνουά μίνι μπάσκετ.

Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο τουρνουά, μπορούν να συμμετάσχουν σ΄ αυτό, με μία ή περισσότερες ομάδες.

Οι αγώνες θα διεξάγονται υποχρεωτικά σε κλειστά γήπεδα έδρες των ομάδων, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής τους.

Κανένας αγώνας δεν θα διεξάγεται αν κάποια από τις δύο αγωνιζόμενες ομάδες δεν έχει δελτία ταυτότητας αθλητών, αθλητριών της ΕΟΚ καθώς και την κάρτα υγείας αθλητών και αθλητριών.

Καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των δελτίων από το μητρώο της ΕΟΚ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 είναι η 15η Μαΐου 2019. Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τη Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου.

Εναρξη στις 18 Μαΐου

Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι ομάδες ΑΕ Σπάρτης, Πολύβιος, ΑΟ Θουρίας, Καλαμάτα ‘80, ΑΟ Μεσσήνης 2017, Κάστρο Μονεμβασιάς, ΑΠΟΕΛ Μολάων, ΑΠΣ Αρης Σκάλας, Εράνη, Ακξάδημος, Βατικιώτης, ΑΣ Τριφυλίας, ΓΣ Γαργαλιάνων, Πελασγός.

Η έναρξη του τουρνουά, ορίζεται το Σάββατο 18 Μαΐου 2019.

Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57 & Ευριπίδου) στην Καλαμάτα, παρουσία των αντιπροσώπων των σωματείων.

Σύστημα διεξαγωγής

Το τουρνουά θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Α) Α΄ΦΑΣΗ

Στην Α΄ Φάση οι ομάδες θα χωρισθούν σε τέσσερις ομίλους:

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Α.Ο. Θουρίας, Καλαμάτα ‘80, ΑΟ Μεσσήνης 2017, ΑΠΣ Ακάδημος.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Εράνη, ΑΣ Τριφυλίας, ΓΣ Γαργαλιάνων.

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΑΕ Σπάρτης, Πολύβιος, Πελασγός

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κάστρο Μονεμβασιάς, ΑΠΟΕ Μολάων, ΑΠΣ Αρης Σκάλας, Βατικιώτης

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον Α΄- Β΄ - Γ΄ και Δ΄ όμιλο, θα συναντηθούν μεταξύ τους, ένας με όλους σε δύο γύρους.

Β) Β΄ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας των τεσσάρων ομίλων της Α΄ φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες φάιναλ φορ, για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Οι αγώνες του φάιναλ φορ και έδρα αυτών θα καθοριστούν την ημέρα της κλήρωσης.

Σημαντικά στοιχεία

- Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο, Κυριακή ή και άλλη μέρα εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο από την Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

- Κάθε αγώνας θα έχει διάρκεια 32 λεπτά και κάθε μια από τις 4 περιόδους 8 λεπτά. Η επίθεση κάθε ομάδα θα διαρκεί 24 δευτερόλεπτα.

- Κατά την διάρκεια των δύο οκταλέπτων του 1ου ημιχρόνου, δεν θα είναι δυνατή η αντικατάσταση αθλητών-τριών, παρά μόνο σε περίπτωση τραυματισμού. Εάν ο τραυματισμένος-τραυματισμένη επανέλθει στον αγώνα, θα πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά 8΄ συμμετοχής.

- Υποχρεωτικά ορίζεται σαν αμυντικό σύστημα, στους αγώνες του Τουρνουά , το Man to Man. Απαγορεύεται ρητά στις ομάδες να παίζουν οποιαδήποτε μορφή άμυνα ζώνης και press (zone press, man to man press). Επιτρέπεται μόνο προσωπική άμυνα man to man (ένας εναντίον ενός) στο μισό γήπεδο χωρίς παγίδες.

- Στη περίπτωση που ομάδα χρησιμοποιεί οποιαδήποτε μορφή άμυνα ζώνης, τιμωρείται από τον Διαιτητή του αγώνα, με τεχνική ποινή, στον προπονητή της υπαίτιας ομάδας, μετά από σχετική προειδοποίηση.

- Κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί να χορηγηθούν τέσσερις ανάπαυλες (TIME-OUTS) ενός λεπτού σε κάθε ομάδα (μία σε κάθε οκτάλεπτο), αφού ζητηθεί από τον προπονητή.

- Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να συμμετάσχουν με μία ή περισσότερες ομάδες. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. έγκαιρα, κατάσταση με το ονοματεπώνυμο των αθλητών-τριών που θα συμμετέχουν σε κάθε ομάδα.

- Κατά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, οι αγώνες Τουρνουά Προμίνι Μπάσκετ, θα διεξάγονται στα Κλειστά Γυμναστήρια έδρες των ομάδων, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής τους.

- Τα σωματεία που συμμετέχουν αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους.

- Οι ομάδες που συμμετέχουν υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Μελών Γραμματείας, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Μελών Γραμματείας, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.

- Στους αγώνες θα είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα σωματεία η παρουσία ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.