Τετάρτη, 17 Ιούνιος 2020 11:02

Προς παραμονή στην EuroLeague ο Παναθηναϊκός

Γράφτηκε από τον

Ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει τις θέσεις του που εξηγούν το αίτημα αποχώρησης από την EuroLeague, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ομάδων - μετόχων. Πιθανότερο σενάριο η παραμονή στη διοργάνωση. Οι ημερομηνίες - κλειδιά.

Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός εξέφρασε με επίσημο τρόπο την πρόθεση αποχώρησης από την EuroLeague, δύο ήταν οι δρόμοι που θα μπορούσε αυτό να συμβεί . Είτε καταβάλλοντας την σχετική ρήτρα είτε μέσω συναίνεσης των υπολοίπων δέκα ομάδων - μετόχων της διοργάνωσης. Επί της ουσίας, ο Ζόρντι Μπερτομέου δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνος του για το πώς θα πορεύονται οι σύλλογοι, παρά μόνο να κάνει τις εισηγήσεις του και εν συνεχεία οι ομάδες - μέτοχοι να παίρνουν τις αποφάσεις.

Το αυτό ισχύει στην περίπτωση του τριφυλλιού. Η τακτική που ακολούθησαν με επίσημο τρόπο είχε να κάνει με διάλογο με τους υπόλοιπους μετόχους, ώστε να συναινέσουν στο αίτημα αποχώρησής τους. Κατά πλειοψηφία βεβαίως, δεδομένου ότι η... ισοπαλία σε μία ενδεχόμενη ψηφοφορία (με πέντε ομάδες από κάθε πλευρά) να μην δίνει τη λύση.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΙΣ

Η κοινή δήλωση - τοποθέτηση των δέκα ομάδων - μετόχων όμως, όπως αυτή επικοινωνήθηκε το Σάββατο 13 Ιουνίου δείχνει την ξεκάθαρη κατεύθυνση που υπάρχει από την πλευρά τους. Ότι δηλαδή δεν συζητούν σε καμία περίπτωση πώς θα είναι η... ζωή την επόμενη σεζόν δίχως τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Κάτι που συνεπάγεται πως πολύ δύσκολα οι πράσινοι θα καταφέρουν να πείσουν τις υπόλοιπες ομάδες - μετόχους να συναινέσουν σε ένα "διαζύγιο". Όπερ και σημαίνει πως ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει πλέον είναι αυτός της νομικής οδού.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Από την στιγμή που προέκυψε η επίσημη τοποθέτηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός περί αποχώρησης από την EuroLeague, δεν έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, οπότε κι είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση των ομάδων - μετόχων της διοργάνωσης.

Εκεί, θα είναι η πρώτη φορά που το τριφύλλι θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τις θέσεις του και τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να αποχωρήσει. Με στοιχεία, αριθμούς και πρόθεση να... ανατρέψει την τάση που υπάρχει και να αποχωρήσει από τη διοργάνωση. Στην πράξη, αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, αφού το κοινό μέτωπο των δέκα ομάδων - μετόχων είναι συμπαγές και δεν φαίνεται ικανό να "ραγίσει" σε καμία των περιπτώσεων.

Γι αυτό κιόλας, η παραμονή στην EuroLeague μοιάζει να είναι το πλέον πιθανό σενάριο εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, απαιτείται αγώνας δρόμου για να προκύψουν ραγδαίες αλλαγές και να προχωρήσουν οι δύο πλευρές (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και EuroLeague) σε διαφορετικούς δρόμους.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ

Πέραν αυτών, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που είναι μείζονος σημασίας και το οποίο εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει στις ομάδες να μπουν στη διαδικασία ανατροπής των υπαρχόντων δεδομένων. Όλες καλούνται να διαχειριστούν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και να επαναδιαπραγματευτούν ενδεχομένως χορηγικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οπότε ουδεμία ομάδα θα ήθελε -εκτός όλων αυτών- να μπει στη διαδικασία να... βάλει στο κεφάλι της ακόμη ένα ενδεχόμενο οικονομικής φύσεως. Αυτό της επαναδιαπραγμάτευσης βασικών χορηγικών συμφωνιών, που αφορούν στο σύνολο της EuroLeague και μπορεί να πέσουν πάλι στο τραπέζι σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

ΣΤΙΣ 9/7 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Από εκεί και πέρα, αξίζει να επισημάνουμε πως μετά τη Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, υπάρχει ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο -σύμφωνα με πληροφορίες- για την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Τότε που θα πρέπει να έχει μπει μια... τελεία σε όλα τα θέματα, προκειμένου να προκύψουν αποφάσεις για το καλεντάρι και όλα τα ζητήματα που αφορούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πηγή: sport24.gr