Δευτέρα, 24 Μάιος 2021 16:07

Ο ΜΙΧ. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΕΟΚ: "Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους"

Γράφτηκε από τον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αλλάξει σελίδα το ελληνικό μπάσκετ, καθώς την τελευταία Κυριακή του Μάϊου θα διεξαχθούν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Τρεις παρατάξεις με επικεφαλής τους Αγγελο Παπανικολάου, Βαγγέλη Λιόλιο και Παναγιώτη Φασούλα, διεκδικούν την ομοσπονδία, με την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ να έχει το δικό της άνθρωπο σε αυτή την εκλογική μάχη.
Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, πρόεδρος της Σπάρτης και αντιπρόεδρος της Ενωσης είναι υποψήφιος με την παράταξη του κ. Παπανικολάου, καθώς έχει φάει τη ζωή του στα γήπεδα, υπηρετώντας το άθλημα, τόσο ως αθλητής, όσο και ως παράγοντας. Ηταν μάλιστα αναπληρωματικό μέλος στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ και μέλος της επιτροπής πρωταθλημάτων. Ως φαρμακοποιός, ξέρει καλά από... φάρμακα, αλλά για το μπάσκετ δεν υπάρχουν, όπως λέει, φάρμακα και... συνταγές. Ο Σπαρτιάτης παράγοντας μιλώντας στην "Ε" στέλνει μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα των εκλογών Εξηγεί το πλάνο της παράταξης Παπανικολάου εφόσον πάρει το χρίσμα,, αλλά και την δομή που θα έχουν τη νέα σεζόν τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Ακόμη αναφέρεται στις πληγές που άνοιξε η πανδημία και στην προσπάθεια να επιστρέψουν στα παρκέ τα παιδιά, προκειμένου να διεξαχθούν φέτος τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

- Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΟΚ;

"Βρίσκομαι στον χώρο της καλαθοσφαίρισης από το 1984 αρχικά ως αθλητής, μετά ως διοικητικός παράγοντας αθλητικού σωματείου και τα τελευταία χρόνια ως μέλος των Δ.Σ, τόσο της Ε.ΚΑΣ.ΚΕ.ΝΟ.Π. όσο και της Ε.Ο.Κ. Η ανιδιοτελής μου αγάπη και διάθεση για προσφορά στο άθλημα μας, είναι αυτή που μου δίνει την ώθηση να είμαι υποψήφιος στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης".

- Θεωρείτε ότι ο κόσμος του μπάσκετ είναι διχασμένος με τόσες διαφορετικές παρατάξεις;

"Δεν μου αρέσει η λέξη διχασμός, γιατί θεωρώ ότι το μπάσκετ θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Είναι γεγονός όμως, ότι επικρατεί μια σύγχυση στον κόσμο του μπάσκετ και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την παρουσία των τριών παρατάξεων, όσο με συγκεκριμένες ενέργειες, εντάσεις και δημοσιεύματα, που δυστυχώς έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου και προβλημάτισαν έντονα τον ερασιτέχνη παράγοντα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η επομένη ημέρα θα μας βρει ΟΛΟΥΣ μια γροθιά για το καλό και το συμφέρον της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης".

- Οι εκλογές θα γίνουν ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία;

"Εξ’ αρχής τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν, όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά με φυσική παρουσία τηρούμενων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης είμαστε ο μόνος συνδυασμός, που υπερασπίστηκε με σθένος και από την πρώτη στιγμή ότι το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να το έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και όχι να υπάρχουν αποκλεισμοί σωματείων, λόγω μη έγκαιρης εγγραφής τους στο μητρώο της Γ.Γ,Α.(και μάλιστα εν μέσω δυσκολιών συγκέντρωσης των απαραιτήτων δικαιολογητικών από Περιφέρειες και Πρωτοδικεία, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης), το οποίο μητρώο, παραμένει κλειστό ως προς την είσοδο νέων σωματείων από τις 31/12/2020. Οι εκλογές θα διεξέλθουν την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης με ώρα έναρξης της γενικής συνέλευσης στις 11.00 και ώρα έναρξης ψηφοφορίας στις 13.00".

-Για ποιο λόγο τα σωματεία να ψηφίσουν την παράταξη του κ. Παπανικολάου και όχι των Λιόλιου και Φασούλα και ποιο είναι το πλάνο σας, αν εκλεγείτε;

"Για εμάς το ερασιτεχνικό σωματείο ,ο ερασιτέχνης παράγοντας είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα μας προέρχεται εκτός από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που έχει επηρεάσει σε κοινωνικό επίπεδο πράγματα και καταστάσεις, που θεωρούσαμε δεδομένα και από μια δεκαετία μνημονίων και οικονομικών δυσκολιών. Προερχόμαστε από τον χώρο του ερασιτεχνικού σωματείου, άρα έχουμε γνώση των δυσκολιών που υπάρχουν και την διάθεση να τις αντιμετωπίσουμε”.

Το πλάνο της παράταξης Παπανικολάου

“Χωρίς λοιπόν μεγάλα λόγια, ουτοπικές και ανεφάρμοστες υποσχέσεις για αθρόες οικονομικές επιχορηγήσεις και κατασκευές γηπέδων το πλάνο μας επιγραμματικά περιλαμβάνει:
"Οικονομικές ελαφρύνσεις στις σχέσεις των σωματείων με την Ε.Ο.Κ.(π.χ κατάργηση αυτοκόλλητου στα δελτία),
-Αξιοποίηση των διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων (π.χ. ιντερνετικές καλύψεις αγώνων μέσω You Tube κ.λπ.),
-Ψηφιακός μετασχηματισμός υπηρεσιών Ε.Ο.Κ. για διευκόλυνση στις συναλλαγές των σωματείων με την Ομοσπονδία,
-Καθιέρωση δυο φορές ετησίως διαλόγου με τα σωματεία, με συγκεκριμένη θεματολογία για παρατηρήσεις και βελτιώσεις σε οργανωτικά θέματα, καθώς και σε θέματα πρωταθλημάτων,
-Περαιτέρω ενδυνάμωση σχέσεων Ομοσπονδίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού.-θεσμική και ηγετική παρουσία της Ε.Ο.Κ. στα αιτήματα Ενώσεων και σωματείων στις Περιφέρειες και στους Δήμους για την επίλυση των προβλημάτων τους.
-Ε.Ο.Κ.—Ενώσεις—Σωματεία σε άρρηκτη και δυναμική σχέση μεταξύ τους.
-Καθιέρωση Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και ενίσχυση του Αναπτυξιακού προγράμματος σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με ιδιαίτερη έμφαση στην παράγωγη νέων αθλητών και αθλητριών( μέσα από ένα κοινό πανελλαδικά πρόγραμμα εκγύμνασης και προπόνησης) που θα στελεχώσουν τις εθνικές μας ομάδες,
-Δικαιώματα σωματείων στα επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών,
-Σε συνεργασία με τη F.I.B.A. προστασία εθνικών ομάδων και εθνικών πρωταθλημάτων από την παγκοσμιοποίηση και τις κλειστές λίγκες που τα τελευταία χρόνια απειλούν τόσο το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να προσθέσω για το πλάνο μας το οποίο έχει δημοσιευτεί σε όλα τα ΜΜΕ και μπορεί κάποιος να το δει ολοκληρωμένο.
Με απολυτό σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και στα πολλά καλά, που μας αφήνει ως παρακαταθήκη η απερχόμενη διοίκηση(πχ 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της F.I.BA. και 3η στην Ευρώπη της Εθνικής Αντρών και 7η Ευρωπαϊκή της Εθνικής Γυναικών), αλλά και με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτό στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του μέλλοντος σε όλα τα επίπεδα ,με γνώση, ,διάθεση και εμπειρία προχώρημα στην επομένη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ".

- Η χρονιά φέτος χάθηκε. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η μεγάλη αγωνιστική απραξία και τι επιπτώσεις θα έχει για τους αθλητές;

"Σίγουρα η φετινή χρόνια έχει αφήσει αρκετές ανοιχτές πληγές. Δυστυχώς στην συντριπτική της πλειοψηφία η αγωνιστική δραστηριότητα διακόπηκε. Ισως θα έπρεπε να υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση γενικότερα στον αθλητισμό, πάντοτε με την θέσπιση και τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και να έχουν διεξαχθεί τα πρωταθλήματα. Στο μπάσκετ με εξαίρεση το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, που διοργανώνεται από τον ΕΣΑΚΕ όλα τα λοιπά πρωταθλήματα, είτε διακοπήκαν είτε δεν άρχισαν καν.
Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν με ιδιαιτερότητες και σκοπό την ολοκλήρωση τους τα πρωταθλήματα της Α2 Ανδρών και της Α1 Γυναικών. Η πολύμηνη αυτή αποχή εγκυμονεί κινδύνους για τραυματισμούς στους αθλητές και γιατί η επάνοδος, θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικούς ρυθμούς και πάντα με την επιστημονική και ιατρική καθοδήγηση. Μην ξεχνάμε βεβαία και τις ψυχολογικές επιπτώσεις, που έχει αυτή η παρατεταμένη αγωνιστική απραξία στους αθλητές και ιδίως στα νεαρά παιδιά".

-Ποιο είναι η σκέψη της Ένωσης για τη νέα σεζόν σχετικά με τη δομή των πρωταθλημάτων:

"Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 8/5/2021, 1) για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και 2) για την διεξαγωγή των ηλικιακών πρωταθλημάτων, που από την συμμέτοχη τους στα πανελλήνια πρωταθλήματα προκύπτει οριοθέτηση για την είσοδο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα πρέπει να αναδεiχθούν από τις Ενώσεις οι πρωταθλήτριες ομάδες Πaίδων, ,Εφήβων, Κορασίδων και Νεανίδων. Εχουμε ήδη στείλει στις ομάδες την αίτηση συμμετοχής στα αντίστοιχα πρωταθλήματα και ανάλογα με τον αριθμό των σωματείων που θα συμμετάσχουν, θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα. Πάντα με γνώμονα τις λιγότερες μετακινήσεις και σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του περιορισμένου χρόνου διεξαγωγής των τελικών φάσεων των πανελληνίων πρωταθλημάτων. Προσωπική μου εκτίμηση για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, είναι ότι δύσκολα δεν θα θεωρηθούν ως μη γενόμενα".

- Ένα σχόλιο για την φετινή απογοητευτική πορεία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα

" Ηταν επίπονη και παράξενη χρόνια με πολλές ιδιαιτερότητες. Απουσία φιλάθλων στα πιο πολλά γήπεδα, αλλοιώσεις στα ράστερ των ομάδων λόγο συμπτωμάτων covιd, αναβολές αγώνων και πολλές άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Νομίζω ότι η φετινή χρόνια θα ξεχαστεί πολύ σύντομα και υπό αυτό το πρίσμα των συνθηκών, η πορεία των ελληνικών ομάδων θα είναι άδικο να κριθεί ως απογοητευτική".

- Στο Final Four ποιος θα κερδίσει;
"Πιστεύω ότι όλα αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση θα επηρεάσουν και το final four. Πιθανόν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να έχει ένα μικρό προβάδισμα".

- Κλείνοντας, ως φαρμακοποιός που είστε, ποιο είναι το "φάρμακο" για να αποκτήσει ξανά το ελληνικό μπάσκετ τη χαμένη του αίγλη;

"Το ελληνικό μπάσκετ σε επίπεδο Εθνικών ομάδων βρίσκεται διαχρονικά ψηλά, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια. Δυσκολία δεν είναι το να κατακτάς την κορυφή, αλλά το να παραμένεις στα υψηλά στρώματα! Και μην ξεχνάτε ότι σαν χώρα αντιμετωπίζουμε μια δεκαετή οικονομική κρίση, πλέον της υγειονομικής, που σίγουρα έχει αφήσει βαθιά σημάδια όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό. Γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην διατήρηση των υψηλών θέσεων των Εθνικών μας ομάδων. Μαγικές συνταγές και φάρμακα δεν υπάρχουν Η επομένη ημέρα θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους από οποιαδήποτε θέση μας έχει κατατάξει το εκλογικό σώμα. Ετοιμους για σκληρή δουλεία με μοναδικό σκοπό το καλό της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης".