Παρασκευή, 09 Ιούλιος 2021 16:54

Τέλος εποχής για τον Γιάννη Μπουρούση ύστερα από 21 χρόνια μεγάλης καριέρας

Γράφτηκε από τον

Έπειτα από μια ονειρεμένη καριέρα που κράτησε 21 χρόνια, ο Γιάννης Μπουρούσης ανακοίνωσε το φινάλε της διαδρομής του μέσω του λογαριασμού του στο Instagram. Το μακροσκελές μήνυμα του Έλληνα σέντερ που γνωστοποίησε το "αντίο" του.

Μετά τους Βασίλη Σπανούλη και Νίκο Ζήση ακόμα ένα μέλος της χρυσής φουρνιάς του ελληνικού μπάσκετ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα γήπεδα. Ο λόγος για τον Γιάννη Μπουρούση.

Έπειτα από 21 χρόνια στα γήπεδα ανακοίνωσε την απόφασή του να κρεμάσει τα παπούτσια του τονίζοντας πως έζησε σε αυτή τη διαδρομή περισσότερα από όσα είχε ονειρευτεί στην καριέρα του.

Στη δήλωση που κοινοποίησε μέσα από τα social media του ευχαριστεί όλες τις ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε, τους συμπάικτες του, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην Εθνική ομάδα και όσα έζησε με εκείνη.

Η καριέρα του

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκίνησε την καριέρα του από την Καρδίτσα και στη συνέχεια κατηφόρισε στην Αθήνα για χάρη της ΑΕΚ. Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια πριν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς για χάρη της Μπαρτσελόνα.

Η επιστροφή στη χώρα μας ήταν σχεδόν άμεση, αλλά αυτή τη φορά για τα χρώματα του Ολυμπιακού. Με τα ερυθρόλευκα παρέμεινε για πέντε χρόνια (2006-2011) πριν φύγει ξανά για το εξωτερικό.

Ακολούθησαν δύο διετίες σε Αρμάνι Μιλάνο και Ρεάλ Μαδρίτης, ένας χρόνος στην Λαμποράλ Κούτσα πριν επιστρέψει ξανά στη χώρα μας για τον Παναθηναϊκό. Τα επόμενα δύο χρόνια θα τον βρουν αρκετά πιο μακριά και συγκεκριμένα στην Κίνα όπου αγωνίστηκε με τους Ζεγιάνγκ Λάιονς.

Τη σεζόν 2019-20 αγωνίστηκε για τέταρτη φορά στην καριέρα του στην Ισπανία για την Γκραν Κανάρια, ενώ η τελευταία ομάδα της καριέρας του ήταν το Περιστέρι.

Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε μία φορά τη Euroleague (2015), δύο πρωταθλήματα (2002, 2017) και τρία Κύπελλα Ελλάδος (2010, 2011, 2017), ένα πρωτάθλημα (2015), δύο Κύπελλα (2014, 2015) και δύο SuperCup Ισπανίας (2013, 2014).

Στρατιώτης της Εθνικής ομάδας

Σε όλη του την καριέρα αποτέλεσε στρατιώτης των Εθνικών ομάδων όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Μάλιστα, ξεκίνησε με μία μεγάλη επιτυχία αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ομάδα Νέων στο Ευρωπαϊκό του 2002 που διεξήχθη στη Ρωσία.

Οι επόμενες επιτυχίες του ήρθαν πια με την Εθνική ανδρών. Αποκορύφωμα ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το χάλκινο στην ίδια διοργάνωση του 2009.

Συνολικά αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα σε επτά Ευρωμπάσκετ, όντας ο δεύτερος Έλληνας πίσω από τον Γιαννάκη που σταμάτησε στα 8. Επιπλέον έχει αγωνιστεί στα Παγκόσμια κύπελλα του 2010, του 2014 ενώ συμμετείχε και στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης καθώς και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, στην Κίνα.

Το τέλος του από την Εθνική ομάδα ήρθε στις 7 Φεβρουαρίου όταν και ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί μετά από 14 χρόνια παρουσίας. Συνολικά, αγωνίστηκε με το εθνόσημο σε 174 αγώνες (9ος στην ιστορία) με 1.644 πόντους (8ος σκόρερ στην ιστορία) (μ.ο: 9.45).

Το αντίο του Γιάννη Μπουρούση στο μπάσκετ

"Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, όσο και να μην θέλει κανείς να το αποδεχθεί. Έπειτα από 21 χρόνια, στα οποία έδωσα και την ψυχή μου στα γήπεδα, ήρθε η ώρα να πω το δικό μου αντίο.

Το ψιλόλιγνο παιδί από την Καρδίτσα, έζησε περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκε, μέσα από το ταξίδι του με την «πορτοκαλί θεά». Πολύ μεγάλες χαρές, τίτλους και διακρίσεις, αναγνώριση και αποδοχή από την ελίτ του αθλήματος στην Ευρώπη, αλλά και απογοητεύσεις, γιατί κι αυτές είναι μέσα στην ζωή.

Μια καριέρα γεμάτη, που δεν μπορούσα να ονειρευτώ ξεκινώντας να παίζω μπάσκετ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Όλα αυτά τα χρόνια στην αθλητική μου διαδρομή είχα την χαρά και την τιμή να φορέσω την φανέλα κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη και αυτό με κάνει υπερήφανο.

Από την Καρδίτσα ήρθα στην ΑΕΚ, όπου έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, ακολούθησε η Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός, έπειτα η Αρμάνι Μιλάνο, η «βασίλισσα» της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, η Λαμποράλ Κούτσα, ο Παναθηναϊκός, η Κινεζική Zhejiang Guangsha Lions, Γκραν Κανάρια και το τέλος αυτής της διαδρομής με βρήκε στο Περιστέρι.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην Εθνική ομάδα την οποία υπηρέτησα για 15 χρόνια σ’ ένα αξέχαστο ταξίδι μέσα από το οποίο έζησα μεγάλες στιγμές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για έναν αθλητή από το να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο. Έζησα μεγάλες χαρές, λύπες, αλλά και τρομερές εμπειρίες. Έκανα πολλούς φίλους, ωρίμασα ως αθλητής και παρά τα εμπόδια, ακόμη και τις αποστάσεις που υπήρχαν προσπάθησα να είμαι παρών, προκειμένου να εκπροσωπήσω επάξια την πατρίδα μου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες σ’ αυτή την όμορφη διαδρομή και τους φιλάθλους για την στήριξη τους και την αγάπη τους.

Ακόμη να ευχαριστήσω τον Κώστα Παπαδάκη που εκτός από μάνατζερ μου είναι και ένας πολύ καλός φίλος που με βοήθησε σ’ αυτή την μαγική διαδρομή που έκανα.

Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που στάθηκε δίπλα μου, στα εύκολα, στα δύσκολα και στα πάρα πολύ δύσκολα...

Με τιμή

Γιάννης Μπουρούσης"

Πηγή: sport24.gr