Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 11:30

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Στις 30 Οκτωβρίου το τζάμπολ στην Α1 με 12 ομάδες

Γράφτηκε από τον
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Στις 30 Οκτωβρίου το τζάμπολ στην Α1 με 12 ομάδες

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ την προκήρυξη για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ανδρών, το οποίο θα διεξαχθεί τη νέα σεζόν με 12 ομάδες, καθώς ο Λακωνικός Κρόνος συγχωνεύτηκε με τον Σπαρτιατικό.

Αναλυτικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Πολύβιος, Καλαμάτα ‘80, Πρωτέας, Πάνας Κανδήλας, Πάμισος, Γ.Σ. Γαργαλιάνων, Γ.Σ. Μεσσήνης, Πελασγός, Αρκαδικός, Σπάρτη, Ευκλής και Σπαρτιατικός. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν στην Ενωση (Μαιζώνος 57,Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου (150 ευρώ το παράβολο συμμετοχής).
Η πρεμιέρα έχει οριστεί για το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Ζωντανά από το eleftheriaonline.gr η κλήρωση

Να σημειωθεί ότι όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η κλήρωση των αγώνων θα μεταδοθεί διαδικτυακά με live- streaming, μέσω του eleftheriaonline.gr στο σύνδεσμο: https://youtu.be/SK76apFkeSg

Το σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση τα σωματεία θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές, εντός και εκτός έδρας σε δύο γύρους, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τα πλέι -οφ, στα οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα με το σύστημα 1-4 και 2-3. Νικήτριες των ημιτελικών αγώνων των πλέι -οφ θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις νίκες. Να σημειωθεί ότι μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της πρώτης φάσης.
Οι νικήτριες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του πρωταθλήματος και οι ηττημένες για τις θέσεις 3-4, σε μονό αγώνα, στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης.
Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4 της Α΄ φάσης θα καθορίζει και την έδρα του (1ου) αγώνα των πλέι -οφ Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων. Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή, που κατέλαβε την πρώτη θέση, στη τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.
Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α΄ Φάσης, έχει διαφορά πέντε (5) βαθμών και μεγαλύτερη, από τη δεύτερη ομάδα, ΔΕΝ θα διεξαχθούν οι αγώνες των πλέι οφ και πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στη τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης του Πρωταθλήματος.
Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή Δευτέρα ή άλλη μέρα εφόσον κριθεί απαραίτητο από τη διοργανώτρια αρχής που διατηρεί το δικαίωμα ορισμού και δεύτερης αγωνιστικής μέσα στην ίδια εβδομάδα στην περίπτωση που θα κρίνει αυτό αναγκαίο. Για τους αγώνες είναι υποχρεωτική η κάρτα υγείας.

Τα όρια ηλικίας

Για τη νέα σεζόν οι ομάδες στην Α1 κατηγορία έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ( αθλητές στο φύλλο αγώνα, γεννηθέντες το 1990 και μεγαλύτεροι. Θα πρέπει όμως ανεξάρτητα από το αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, να δηλώνουν υποχρεωτικά 2 αθλητές κάτω των είκοσι δύο ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1999 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 2001 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών, εκ των οποίων ο ένας θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα. Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Τα δεδομένα για άνοδο – υποβιβασμό

Στη Γ’ εθνική μπάσκετ θα ανέβει η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης στην Α1.
Οσον αφορά τον υποβιβασμό οι θέσεις θα καθοριστούν από την πορεία των τριών ομάδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στη Γ’ εθνική (Καλαμάτα B.C., Δίων Κυπαρισσίας και Δρομείς Τρίπολης. Αναλυτικά στην προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:

1. Εάν υποβιβασθούν τρείς(3) ομάδες της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν τέσσερις (4) ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 9η, 10η , 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

2. Εάν υποβιβασθούν δύο(2) ομάδες της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν τρεις (3) ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 10η, 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

3. Εάν υποβιβασθεί μία (1) ομάδα της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο (2) ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

4. Εάν υποβιβασθεί μία (1) ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, θα πάρει η νικήτρια των αγώνων play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δυο(2) ομάδες (13η και 14η της τελικής βαθμολογίας).

5. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία (1) ομάδα από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί η άνοδος και ο υποβιβασμός του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.
Αναφορικά με την άνοδο στην Α1 σημειώνονται τα εξής: “Στην Α1΄ Κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ, την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, θα ανέλθουν (2) δύο ομάδες. Οι (2) δύο πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα Play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.