Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2022 11:24

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: "Με το μπάσκετ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου¨"

Γράφτηκε από τον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:  "Με το μπάσκετ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου¨"


Με τον Γκάλη και τα... άλλα παιδιά, έκανε το 1987 όλους τους Ελληνες να βγουν στους δρόμους και να αγαπήσουν το μπάσκετ.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει η ελληνική καλαθοσφαίριση, ενώ το περασμένο έτος εισήχθη και στο Hall of Fame της FIBA..
Ο λόγος φυσικά για τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Καλαμάτα, για την παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Κουκάκη, το "Ταξίδι των Αναμνήσεων".
Ο "θρύλος" του μπάσκετ μίλησε στα ΜΜΕ και θυμήθηκε μάλιστα την εποχή που είχε έρθει ως "αεροπόρος" στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
"Εχω περάσει από εδώ νέος τότε, όταν έπαιξα σ' ένα τουρνουά με την Αεροπορία. Πέρασα πολύ ωραία και είδα την αγάπη των ανθρώπων για το μπάσκετ. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που το μπάσκετ άγγιξε τις πιο απρόσιτες γωνιές της Ελλάδας και φυσικά και την περιοχή σας".
Σχολιάζοντας το βιβλίο του προέδρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και δημοσιογράφου Σταύρου Κουκάκη, είπε ότι: "O Σταύρος έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά. Εχει δείξει πως και για ποιο λόγο, το μπάσκετ μπήκε στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Υπήρξαν πάρα πολλοί άνθρωποι, όπως θα διαβάσει κάποιος στις 600 σελίδες ιστορίας της περιοχής γύρω από το μπάσκετ. Θα διαβάσει για άτομα, που πραγματικά έδωσαν την ψυχή τους και την καρδιά τους, ώστε το αγαπημένο μας σπορ να είναι από τα κορυφαία στον κόσμο.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που ήρθα στην παρουσίαση του βιβλίου, γιατί θα ήθελα πάρα πολύ να τιμήσω τους ανθρώπους, οι οποίοι δούλευαν και παρακινούσαν την νεολαία να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Και έτσι αρκετά παιδιά από την περιοχή τα βοήθησε να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο".
Για την επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ, μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ΕΟΚ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε: "Ελπίζουμε όλοι να γίνουν πράγματα που θα βοηθήσουν το μπάσκετ να αποκτήσει την επαφή του με την κοινωνία και τη δυνατότητα να παράγει στελέχη, που θα κατακλύσουν όλο τον κόσμο με την ελληνική ψυχή".. Ειδικότερα για τον τρόπο που θα πάρει και πάλι τα... πάνω του το άθλημα δήλωσε: "Πρέπει να ενδυναμώσει η αγάπη για το άθλημα. Να καταλάβουμε όλοι ότι τα παιδιά έχουν σήμερα πολλούς πειρασμούς. Να τα αγκαλιάσουμε και να ψάξουμε να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί τους, γιατί πολλές φορές ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι η επόμενη γενιά και χρειάζονται συμπαράσταση στα όνειρα και τα θέλω τους. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο δικό μας τρόπο που πετύχαμε τα όνειρά μας. Να βρούμε τον τρόπο στις σημερινές συνθήκες. Να τα παρακινήσουμε, να αγαπήσουν το σπορ γιατί έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να μας κάνουν στη συνέχεια υπερήφανους".
Σε προσωπικά επίπεδο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ερωτηθείς για τα σχέδια που κάνει λέει ότι: "Πάντα αγαπάω το μπάσκετ, πάντα είμαι εκεί και πάντα παρακινώ τους ανθρώπους να το γνωρίσουν. To μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά ανακαλύπτεις και τον εαυτό σου, αλλά συγχρόνως ανακαλύπτεις και την κοινωνία, γιατί ο τρόπος που παίζεται είναι ένα παιχνίδι το οποίο σε μαθαίνει πως μπορείς να ζήσεις καλύτερα τη ζωή σου. Δεν έχω σταματήσει να ενδιαφέρομαι για το παιχνίδι. Να ενδιαφέρομαι για τους νέους ανθρώπους. Παρακολουθώ και όταν μου δίνεται η ευκαιρία, δίνω τον καλύτερο μου εαυτό", είναι το μήνυμα του Π. Γιαννάκη στη νέα γενιά.
Οσο για το τι χρειάζονται τα νέα παιδιά για να ζήσουν το όνειρά τους;
"Χρειάζεται δουλειά, δηλαδή προπόνηση, εξάσκηση, άσχετα με τις συνθήκες που υπάρχουν. Γιατί ξέρω ότι σήμερα, οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θα ήθελαν όλοι οι νέοι και οι γονείς. Νομίζω όμως ότι η αγάπη για το παιχνίδι πρέπει να υπερισχύει. Και το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να το παίξεις παντού σε οποιοδήποτε χώρο και σημείο. Θα μπορούσες κάλλιστα σ' ένα δρόμο να βάλεις μια μπασκέτα και να αρχίσεις να εξασκείσαι. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό, όπως η Αμερική, η οποία έχει όλες τις υποδομές.
Παρ' όλα αυτά τα ανοιχτά γήπεδα είναι κατακλυσμένα από νέους ανθρώπους που έχουν πάθος για το παιχνίδι και αγάπη για τα όνειρά τους".