Τρίτη, 12 Αύγουστος 2014 21:36

Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας ζητά η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Την παραίτηση του προέδρου του  Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Γιάννη Αδαμόπουλου, ζητεί η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Στην μακροσκελή επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός της Γιάννης Κουτραφούρης, τονίζεται ότι δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Καλαμάτας  παρά τα σοβαρά προβλήματα σε Τέντα και Κλειστό και ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του προβολή και τον καλεί σε τηλεοπτικό διάλογο.
Αναλυτικά η επιστολή:
"ΠΡΟΣΩΠΑ  - ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ  ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.Ο Δήμος Καλαμάτας από το 1990, με αντιδήμαρχο τον Χρήστο Μαλαπάνη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία και στην Καλαμάτα, του Οργανισμού που θα διαχειριζόταν τα θέματα του Αθλητισμού της Πόλης, η οποία μετά τους σεισμούς, πραγματικά  βρισκόταν σε ρυθμούς έντονης Ανάπτυξης. Ο Αθλητικός Οργανισμός λοιπόν, που στη συνέχεια με την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στους Δήμους, μετονομάστηκε σε Φορέα Διαχείρισης των Αθλητικών Χώρων του Δήμου,  ευτύχησε να έχει επικεφαλής, ανθρώπους με έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, όπως ο Στάθης Λευτεριώτης, ο Δημήτρης Μπάκας, ο Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, ο Δημήτρης Πουλόπουλος, ο Δημήτρης Μπούχαλης και  η Μαρία Οικονομάκου.Όλοι οι παραπάνω βέβαια, αν εξαιρέσεις τον Δημήτρη Πουλόπουλο, δεν είχαν ιδιαίτερες αθλητικές καταβολές, πλην όμως ως ευφυείς πολίτες, που ζουν και κινούνται μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης, διαχειρίστηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα αθλητικά θέματα, τείνοντας πάντα ευήκοον ους στα ερεθίσματα που εξέπεμπαν οι Σύλλογοι και οι Φορείς που τους εκπροσωπούσαν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ανέλαβε Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, ένας νέος άνθρωπος, ο κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, έδειξε ότι πραγματικά θέλει να βοηθήσει το χώρο και να παράγει έργο.
Άνθρακες ο θησαυρός. Μετά τα μεγάλα λόγια και το ΄΄δεν ξέρω το χώρο, αλλά θα μάθω και σας θεωρώ συνεργάτες μου΄΄ και φυσικά αφού παρήλθε το πρώτο δίμηνο, που κάθε άνθρωπος δικαιούται ως χρόνος προσαρμογής και ανοχής, άρχισαν τα όργανα. Στα πρώτα αιτήματα η απάντηση ήταν, ΄΄δεν έχω χρήματα για πετρέλαιο΄΄, ΄΄δεν έχω χρήματα για καθαρισμό΄΄, ΄΄δεν έχω προσωπικό για φύλαξη των σταδίων΄΄. Στην ερώτηση δε, φίλου του, Προέδρου Ένωσης, γιατί δεν παραιτείται, όλοι είπαμε ότι ήταν μια σκληρή τοποθέτηση για έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί. Σαν ένδειξη δε συμπαράστασης, τα σωματεία ανέλαβαν να πληρώνουν την δαπάνη καθαρισμού, του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου Τέντα. Οι αγωνιστική περίοδος 2013-2014, έφερε στο φως και πάλι, τα χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας των Κ.Δ.Γ. και κατά κύριο λόγο της Τέντας και φυσικά νέες υποσχέσεις του Προέδρου του Φορέα, όμως και πάλι χωρίς αντίκρισμα. Αφού ακολουθεί μια σειρά από έγγραφα, με υποδείξεις για βελτιώσεις των Κ.Δ.Γ., τα οποία έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και πλήρη σιωπή του Προέδρου και των υπηρεσιών του Φορέα, 12/09/2013, ζητάμε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Π. Νίκα, στην οποία κατ΄ εντολή του Δημάρχου, αναλαμβάνει να λύσει ο Πρόεδρος του Φορέα, όλα τα προβλήματα που τέθηκαν και ήταν : ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΦΥΛΑΞΗ- ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ- ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΦΩΤΙΣΜΟΣ- ΠΑΡΚΕ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ – ΙΑΤΡΕΙΟ – ΓΡΑΦΕΙΑ – ΑΠΟΘΗΚΗ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ενώ για την αλλαγή του κελύφους της Τέντας, μας παρέπεμψαν, στην από 17-05-2013, κοινή υπουργική απόφαση, των κ.κ. Στουρνάρα, Σκορδά, για ένταξη του έργου, ποσού 350.000 ευρώ, στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. Όπως ήταν φυσικό, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφού καμία ενέργεια δεν έγινε, παρά μόνο ψευδείς διαβεβαιώσεις, τηλεφωνικά, του Προέδρου του Φορέα, όταν αραιά και που, εμφανιζόταν στο τηλέφωνο και φθάνουμε στις 25/02/2014, όταν και πάλι εγγράφως, ζητήσαμε συνάντηση, από τον Πρόεδρο του Φορέα, την οποία και τελικά δέχθηκε. Εκεί εμβρόντητοι, και πάλι ακούσαμε τον Πρόεδρο, να μας ζητά πίστωση χρόνου και να λέγει ότι τα κάγκελα περίφραξης των αγωνιστικών χώρων της Τέντας, διατίθενται με εντολή του Δημάρχου, για κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου και ότι ο ίδιος κάνει ότι μπορεί, αφού βρήκε χορηγό, ο οποίος έβαλε 3.000 λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση της Τέντας. Επίσης μας ανακοίνωσε, ότι κατόπιν δικών του ενεργειών, φτιάχτηκε εξωτερικό στέγαστρο, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας, στο οποίο άμεσα, θα τοποθετηθεί νέος τάπητας, για την διεξαγωγή στις 14/04/2014, του FINAL-FOUR του Κυπέλλου Ελλάδας Βόλεϊ.
Στην εύλογη ανησυχία μας,  για τον τρόπο λειτουργία του Κ.Δ.Γ. Παραλίας, μας διαβεβαίωσε, ότι αμέσως μετά τους αγώνες, θα γραφούν και οι διαστάσεις του Μπάσκετ, για την διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων. Από εκεί και πέρα, αρχίζει μια διαρκής προσπάθεια να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της Τέντας, να γίνει η γραμμογράφηση του Κλειστού της Παραλίας, αλλά και να επιστραφούν οι πτυσσόμενες κερκίδες της Τέντας, που για τους αγώνες περιστασιακά μεταφέρθηκαν στην Παραλία. Υποσχέσεις, ψέματα, δικαιολογίες. Μια φταίει η Ένωση του Βόλεϊ και ο κ. Βλάσης, μια οι άνθρωποι του Βόλεϊ έπεισαν το δήμαρχο το Κλειστό της Παραλίας να γίνει μόνο γήπεδο Βόλεϊ, μια έχετε δίκιο, πείστηκα, θα δώσω εντολή να γραμμογραφηθεί και πάει λέγοντας.
27/05/2014, συνάντηση στα Γραφεία του Αθλητικού Φορέα, Αδαμόπουλου, Βλάσση, Κουτραφούρη, όπου συμφωνείται η άμεση γραμμογράφηση του Κ.Δ.Γ. Παραλίας, με τις διαστάσεις του Μπάσκετ.
Όμως ο κόμπος φθάνει στο χτένι, ο Ιούνιος μεταβάλει την Τέντα σε καμίνι, αγώνες που πρέπει να διεξαχθούν στην Παραλία, γίνονται στην Τέντα, με 40 και 50 βαθμούς θερμοκρασία ή αναβάλλονται και αυτός επιμένει πεισματικά, να μη διαθέτει το άδειο από αγώνες Κλειστό της Παραλίας, για το Μπάσκετ, μια εξαφανισμένος από προσώπου γης και μια φορτώνοντας την σχετική απόφαση στο Δήμαρχο.
Στις 19/06/2014, η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και τα Σωματεία του Μπάσκετ, στέλνουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, τονίζοντας την ακαταλληλότητα πλέον του Κ.Δ.Γ. Τέντα, τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανάγκη χρησιμοποίησης για αγώνες του Κ.Δ.Γ. Παραλίας.
Ο Πρόεδρος του Φορέα κωφεύει και απαντά μόνο μέσω τηλεοπτικών σταθμών, ότι η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πρέπει ν΄ ασχολείται μετά του οίκου της και ότι ο Δήμος και ο Αθλητικός Φορέας, αποφασίζουν και διοικούν του αθλητικούς χώρους.
Ο δυστυχής δεν είναι μόνο αδαής, προφανώς θα ξέρει ότι η μπάλα του Βόλεϊ θα έχει μέσα αέρα, η μπάλα του Μπάσκετ λέτε να έχει ηλιόσπορους κ. Πρόεδρε?
Καυχάται δημόσια ότι ο σκηνοθέτης της ΝΕΡΙΤ, τον συνεχάρη για το ωραίο γήπεδο στο οποίο διεξήχθη το final-four του Κυπέλλου Βόλεϊ. Μήπως με τα ίδια χρήματα θα το είχε κάνει παρκέ και θα το είχε πραγματικά αναβαθμίσει?  
Στις 04/07/2014, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νίκας, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και καλεί σε συνάντηση το Προεδρείο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, παρουσία του Προέδρου του Φορέα, όπου συμφωνείται ότι οι χώροι αθλοπαιδιών της πόλης, δύσκολα καλύπτουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων Μπάσκετ και Βόλεϊ και γι΄ αυτό αυτοί πρέπει να διατίθενται ισότιμα και για τα δύο αθλήματα.
Ο εμπαιγμός όμως δεν έχει τελειωμό. Ο Πρόεδρος του Φορέα, αφού καθυστερεί για ένα μήνα, να εκτελέσει την εντολή του Δημάρχου, ξαναχτυπά.
4 & 5 Αυγούστου, καλεί τα σωματεία μέσω των εφημερίδων, για κατανομή ωρών προπόνησης. Σκόπιμα καλεί ξεχωριστά τα σωματεία που χρησιμοποιούν το Κ.Δ.Γ. Παραλίας στις 4 Αυγούστου (άρα καλεί τα σωματεία βόλεϊ, αφού γήπεδο Μπάσκετ δεν υπάρχει) και στις 5 Αυγούστου τα σωματεία που χρησιμοποιούν το Κ.Δ.Γ. Τέντα, (άρα σωματεία Μπάσκετ). Μ΄ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, χώρισε τα σωματεία και τα γήπεδα σε Μπάσκετ και Βόλεϊ, και φυσικά κατά τη δική του λογική απέδειξε, ότι άδικα έχει δημιουργηθεί όλος αυτός ο θόρυβος. Η παρουσία όμως των εκπροσώπων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και στις δύο συγκεντρώσεις, του χάλασαν τα σχέδια και αφού άλλαξε ρότα, άρχισε να μιλά για παραχωρητήρια γηπέδων, διαχείριση των διαφημιστικών καταχωρήσεων από τον Φορέα και δικαίωμα υπογραφής των παρευρισκομένων εκπροσώπων, διαλύοντας στην ουσία τις συγκεντρώσεις χωρίς αποτέλεσμα, ενώ γνωμάτευσε (εάν είναι δυνατόν) ότι υπάρχουν πολλά σωματεία στη πόλη, τα οποία με τις απαιτήσεις του δημιουργούν πρόβλημα και θα πρέπει να συγχωνευτούν. 
Τρικυμία εν κρανίω; Όχι. Ο Αθλητισμός θέλει αγάπη γι΄ αυτό που κάνεις, όραμα, γνώση του αντικειμένου και το σπουδαιότερο, που αυτός δεν το γνωρίζει, να μπορείς να υπηρετείς θέσεις, αρχές και αξίες, που διέπουν τον Αθλητικό Κίνημα στο σύνολό του.
Τι να πει κανείς, όμως για έναν άνθρωπο, που στο βωμό της προσωπικής του προβολής:
- Έβαψε όλα τα ανοικτά γήπεδα Μπάσκετ του Δήμου, με διαστάσεις που έχουν αλλάξει από το 2012, με αποτέλεσμα να είναι όλα ακατάλληλα για αγώνες,
- Κατασκεύασε σκέπαστρο στην εισόδου του Κ.Δ.Γ. Παραλίας, ενώ η αρένα του γηπέδου δεν έχει θέρμανση και τους χειμερινούς μήνες είναι ψυγείο,
- Δημιουργεί αντιπαράθεση μεταξύ των ομάδων Μπάσκετ και Βόλεϊ, με την αδιανόητη εμμονή του για το διαχωρισμό των δύο Κλειστών Γυμναστηρίων, όταν αποδεδειγμένα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων, καθιστούν αναγκαία τη χρήση και των δύο γηπέδων (εδώ επισυνάπτεται έγγραφο της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου, από το οποίο πιστοποιείται ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση εκ μέρους της),
- Προσπαθεί με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, να δικαιολογήσει την ύποπτη πια άρνησή του, λέγοντας ότι συζητά με τα σωματεία του Μπάσκετ και ότι αυτά συμφωνούν στο διαχωρισμό των Κλειστών Γυμναστηρίων, όταν και τα παιδιά του δημοτικού γνωρίζουν, ότι τα σωματεία, δηλώνουν έδρα, αλλά η κάθε Ένωση σαν διοργανώτρια αρχή, αποφασίζει για τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής των αγώνων, και τέλος όταν αρνείται να καταλάβει ότι η Τέντα με όλα της τα προβλήματα, είναι μακράν το καλό γήπεδο της πόλης, το οποίο αντί να βελτιώσει, το καταστρέφει με την αδιαφορία του για κάθε μορφής συντήρησης, ενώ αφαίρεσε ακόμα και τις πτυσσόμενες κερκίδες, και αρνείται να τις επιστρέψει, αφού έτσι συμπληρώνεται το σχέδιο  κάποιων που αυτός πείστηκε να κάνει πράξη.
Επειδή λοιπόν, σε όλα αυτά, δεν χωράει η δικαιολογία, ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει το χώρο και κάνει λάθη, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα μικρονοϊκό και εμπαθές πρόσωπο, το οποίο το μόνο που μπορεί πλέον να προσφέρει στον Αθλητισμό της πόλης, είναι να μας απαλλάξει από την παρουσία του, υποβάλλοντας την παραίτησή του.
Τέλος, επειδή μπορεί να ισχυριστεί ότι στοχοποιείται άδικα, ας διαλέξει όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλει, για να κάνουμε μια συζήτηση για όλα αυτά, αφού πρώτα όμως μας πει πόσο στοίχισαν στο δήμο οι παρεμβάσεις του στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας, για την διεξαγωγή του FINAL-FOUR του Κυπέλλου Ελλάδας Βόλεϊ.

                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ
                                                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
                                                         ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
                                                 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
                                                ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ