Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2022 13:27

Τζάμπολ στο Ευρωμπάσκετ

Γράφτηκε από τον

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2017, Σλοβενία, απόλαυσε την κορυφή, για πέντε χρόνια και από σήμερα, 24 ομάδες συμπεριλαμβανομένης της εθνικής Ελλάδας θα διεκδικήσουν τον τίτλο της νέας «βασίλισσας» της Ευρώπης, σε μία εποχή που το μπάσκετ είναι πιο γρήγορο και θεαματικό από ποτέ.

Πιο γρήγορη και θεαματική από ποτέ είναι και η «επίσημη αγαπημένη», χάρη στην παρουσία του σούπερ σταρ Γιάννη Αντετοκούνμπο που έχει ανέβει κι άλλα επίπεδα εν συγκρίσει με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, στην Κίνα.

Δεκαεπτά χρόνια μετά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην ιστορία της (σ.σ. 2005 Βελιγράδι) και με Ομοσπονδιακό τεχνικό τον Δημήτρη Ιτούδη, η εθνική... στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022... κρυφοκοιτάζει το βάθρο!
Mε τελευταία άνοδό της σε αυτό, το 2009 στην Πολωνία, πριν από 13 χρόνια δηλαδή, όταν με Ομοσπονδιακό τεχνικό τον Γιόνας Καζλάουσκας είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.
Πρώτος στόχος της εθνικής είναι να τερματίσει όσο ψηλότερα γίνεται στην πρώτη τετράδα του 3ου ομίλου, στο Μιλάνο και στη Φόρουμ ντι Ασάγκο Αρένα ή Mediolanum Forum, όπου αντιμετωπίζει κατά σειρά τις Κροατία (2/9, 18:00), Ιταλία (3/9, 22:00), Μεγάλη Βρετανία (5/9, 18:00), Ουκρανία (6/9, 18:00) και Εσθονία (8/9, 18:00).
Και εν συνεχεία να μεταβεί στο Βερολίνο και στη Mercedes-Benz Arena, όπου διεξάγεται η τελική φάση και να μη χάσει ούτε ένα νοκ άουτ παιχνίδι, δηλαδή από τη φάση των «16» έως τον τελικό της 18ης Σεπτεμβρίου!
Η εθνική, στον νοκ άουτ χιαστί αγώνα της φάσης των «16» διασταυρώνεται με τον 4ο όμιλο, δηλαδή αυτόν της Σερβίας, αλλά και της Τσεχίας που την άφησε εκτός προημιτελικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019 και εκτός Ο.Α. στο Τόκιο, στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά στον Καναδά.
Αναλυτικά οι όμιλοι είναι:
1ος όμιλος (Τιφλίδα, Tbilisi Arena/Sports Palace): Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τουρκία
2ος όμιλος (Κολωνία, Köln Arena/Lanxess Arena): Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βοσνία/Ερζ., Γαλλία
3ος όμιλος (Μιλάνο, Forum di Assago Arena/Mediolanum Forum): Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Εσθονία
4ος όμιλος (Πράγα, Prague Arena/O2 Arena): Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία, Ισραήλ, Σερβία
Την πρόκριση στη φάση των «16» (νοκ άουτ χιαστί στις 12 και 13/9) εξασφαλίζουν οι 4 πρώτοι του ομίλου που διασταυρώνονται ως εξής: Α1-Β4, Α2-Β3, Γ1-Δ4, Γ2-Δ3). Νοκ άουτ είναι και οι αγώνες της φάσης των «16» και των «8».
Οι νικητές αγωνίζονται στα ημιτελικά, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου διεξάγονται ο «μικρός» τελικός και ο τελικός στο Βερολίνο.
Το πρόγραμμα της πρεμιέρας έχει ως εξής:


1ος όμιλος

14:30 Ισπανία-Βουλγαρία
17:15 Τουρκία-Μαυροβούνιο
20:00 Βέλγιο-Γεωργία

 

2ος όμιλος

15:30 Βοσνία.-Ουγγαρία
18:15 Σλοβενία-Λιθουανία
21:30 Γαλλία-Γερμανία

 

 


Σε τέσσερις χώρες

Πέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς Ευρωμπάσκετ είναι... πολλά! Από τη μία η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια αντί για δύο και από την άλλη η πανδημία του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021 συμπαρασύροντας και την ημερομηνία διεξαγωγής του αρχικά προγραμματισμένου για το 2021 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ των ανδρών, ανάμεσα σε πολλές άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Το 41ο Ευρωμπάσκετ, το οποίο θα διεξαχθεί από σήμερα έως και τις 18 του μήνα όταν θα στεφθεί η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βερολίνο, είναι το 3ο που συνδιοργανώνεται από τέσσερις χώρες (Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία) στα 85 χρόνια του θεσμού.
Το τελευταίο, αυτό του 2017 είχε συνδιοργανωθεί από τις Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία (σ.σ. η τελική φάση διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη), ενώ η πρώτη φορά ήταν το 2015, όταν το συνδιοργάνωσαν οι Γερμανία, Γαλλία, Λετονία και Κροατία (σ.σ. τελική φάση στη Λιλ). Οι αγώνες της φάσης των ομίλων του Ευρωμπάσκετ 2022 θα διεξαχθούν σε Τιφλίδα (1ος όμιλος), Κολωνία (2ος όμιλος), Μιλάνο (3ος όμιλος) και Πράγα (4ος όμιλος), με τους 4 πρώτους κάθε γκρουπ να προκρίνονται στη φάση των «16», οι νοκ άουτ αγώνες της οποίας, καθώς και όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις μέχρι την ημέρα της... στέψης θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο.