Τρίτη, 16 Σεπτέμβριος 2014 21:28

ΝΒΑ: Οι Κινγκς αποσύρουν τη φανέλα του Στογιάκοβιτς

Γράφτηκε από τον

Στις 16 Δεκεμβρίου η φανέλα του Πέτζα Στογιάκοβιτς με το Νο16 θα υψωθεί στον ουρανό του «Sleep Train Arena». Όπως ανακοίνωσαν οι Σακραμέντο Κινγκς ο πρωταθλητής ΝΒΑ το 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς θα τιμηθεί στην αναμέτρηση της 16/12, όταν οι «βασιλιάδες» θα υποδεχθούν την Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Οι Κινγκς αναγνωρίζουν με την απόσυρση της φανέλας του Σερβοέλληνα φόργουορντ την οκταετή προσφορά του (1998-2006), μετά το... άλμα του Στογιάκοβιτς από τον ΠΑΟΚ στο ΝΒΑ. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές στις δηλώσεις του Ινδού ιδιοκτήτη των Κινγκς, Βιβέκ Ραναντιβέ, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά: «Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ήταν απολαυστικός και βοήθησε να βάλει στον μπασκετικό χάρτη την ομάδα μας. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του τον ηγέτη και τις πολύ όμορφες στιγμές που πρόσφερε στο κοινό των Κινγκς».

Από την πλευρά του ο Στογιάκοβιτς, δήλωσε: «Τα χρόνια που πέρασα στο Σακραμέντο ήταν τα ομορφότερα της καριέρας μου και μερικά από τα καλύτερα της ζωής μου όλης. Είμαι περήφανος για όσα καταφέραμε στο παρκέ αλλά και για τη σχέση που αναπτύξαμε με τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ την την οικογένεια των Κινγκς για την τιμή που μου κάνουν».

Ο 37χρονος Στογιάκοβιτς άρχισε την καριέρα του σε ηλικία 14 ετών στο Ερυθρό Αστέρα και την τετραετία 1994-1998 ξεχώρισε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μετά την επιλογή του στο ντραφτ από τους Κινγκς πέρασε 13 αγωνιστικές περιόδους στο ΝΒΑ και το 2011 έκλεισε την καριέρα του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους Μάβερικς. Σε αυτά τα 13 χρόνια κέρδισε δύο φορές το διαγωνισμό τριπόντων σε All Star Game και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έγραφε το όνομα του στη λίστα των νικητών. Παράλληλα, βρίσκεται στους κορυφαίους 10 αθλητές του ΝΒΑ σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, με πιο σημαντικές την 4η θέση σε ποσοστό ευστοχίας ελευθέρων βολών (89.5%), την 9η σε εύστοχα τρίποντα (1.760) και την 7η σε ποσοστό ευστοχίας ελευθέρων βολών σε πλέι οφ (90%).

Τέλος, αποτελεί το μοναδικό παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει σημειώσει σε έναν αγώνα 20 διαδοχικούς πόντους! Ο συγκεκριμένος «άθλος» είχε επιτεχυθεί στις 16/11 του 2006, όταν φορούσε τη φανέλα των Χόρνετς και το σφύριγμα της λήξης απέναντι στους Μπόμπκατς τον είχε βρει στους 42 πόντους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ