Πέμπτη, 02 Οκτώβριος 2014 17:09

ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ: «Κυνομαχία το ντέρμπι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό»

Γράφτηκε από τον

Με κυνομαχία παρομοίασε το επικείμενο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδας ο Τζέιμς Γκιστ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της "media day" των «πρασίνων».

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ επέμεινε πως στα ημιτελικά του θεσμού θα προκριθεί η ομάδα που θα το θέλει πιο πολύ την ερχόμενη Πέμπτη (9/10) στο άδειο από φιλάθλους ΟΑΚΑ, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι «σκληρός» προπονητής και ανέλυσε τους τομείς, στους οποίους προσφέρει και θα προσφέρει ακόμη περισσότερο στο μέλλον ο καθαρόαιμος σέντερ και πρώτος Ουρουγουανός που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ, Εστέμπαν Μπατίστα.

Αρχικά, ο Τζέιμς Γκιστ αναφέρθηκε στο νέο Παναθηναϊκό υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ιβάνοβιτς: «Διαθέτουμε ένα σχεδόν ολοκαίνουριο γκρουπ παικτών. Εχουμε νέο προπονητή. Αρκετές διαφορές, λοιπόν, εν συγκρίσει με πέρυσι. Όμως, οι νέοι παίκτες που ήρθαν διαθέτουν μεγάλο ταλέντο, ποιότητα και ακόμη και οι έμπειροι παίκτες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου προπονητή. Ο Ιβάνοβιτς είναι σκληρός, αλλά προσωπικά πιστεύω πως ένας προπονητής πρέπει να είναι σκληρός, πρέπει να είναι ο πιο σκληρός και ο πιο κακός μέσα στο γήπεδο».

Όταν τον ρωτήσαμε αν ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, του έχει δώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, κάτι που έχει ήδη κάνει με ορισμένους παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Γκιστ απάντησε: «Προσωπικά δουλεύω πολύ σκληρά μόνος μου για να παραμείνω σε φόρμα. Δεν χρειάζεται να μου δώσει κάποιο πρόγραμμα ο προπονητής μου. Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Είσαι επαγγελματίας και πρέπει να είσαι σε θέση να αγωνίζεσαι στο πιο υψηλό επίπεδο».

Έκανε στη συνέχεια μία σύγκριση της φετινής προετοιμασίας με την περσινή: «Αν γυρίσεις το χρόνο πίσω, οι συνθήκες πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ίδιες με αυτές που βιώνουμε φέτος. Εννοώ πως τότε πάλι νέο προπονητή είχαμε, ο "Sofo" (Σχορτσανίτης) είχε φύγει, ο Καπόνο έφυγε, ο Μπανκς έφυγε... η ομάδα που είχαμε πριν δεν ήταν η ίδια και βιώναμε μία περίοδο προσαρμογής. Το ίδιο ισχύει και στη φετινή προετοιμασία... τραυματισμοί, νέοι παίκτες, είναι μια μακρά διαδικασία και χρειάζεται χρόνος. Καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη να κατακτήσει πρωταθλήματα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Αν και νωρίς, λοιπόν, για να είναι έτοιμη οποιαδήποτε ομάδα, όπως δήλωσε ο Γκιστ, ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Ολυμπιακού, την ερχόμενη Πέμπτη, για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, στο ΟΑΚΑ: «Δεν υπάρχουν φαβορί σε τέτοια ντέρμπι. Μπορεί στα χαρτιά να λες ότι η μία ομάδα υπερέχει από την άλλη, αλλά μέσα στο παρκέ και οι δύο θα πρέπει να παίξουν μπάσκετ. Και η αλήθεια είναι πως σε έναν αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός δεν μετρά η τακτική, ούτε καν το ταλέντο, αλλά ποιος το θέλει πιο πολύ! Όλα θα κριθούν στο ποιος θα παλέψει πιο δυνατά. Αυτή η ομάδα θα κερδίσει. Την ερχόμενη Πέμπτη, πάντως, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προλάβει ν' ασχοληθούμε στην προπόνηση με τον αγώνα Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό. Εμείς ακόμη βρισκόμαστε σε προετοιμασία, αναχωρούμε για τη Μόσχα αύριο, για τη συμμετοχή μας στο "Gomelski Cup". Σ' αυτό συγκεντρωνόμαστε τώρα και θα είμαστε έτοιμοι για την ερχόμενη Πέμπτη».

Μετά και την σημερινή προσθήκη του Λετονού γκαρντ, Γιάνις Μπλουμς, το έμψυχο υλικό και οι δυνατότητες κάποιων αντίπαλων παικτών θα «πονοκεφαλιάζουν» τους βοηθούς του προπονητή του Ολυμπιακού, ενόψει της πρώτης «μητέρας των μαχών» την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός; «Δεν θεωρώ πως θα είναι συν για μας το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν θα γνωρίζει τους παίκτες μας, επειδή ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει το ρόστερ. Οταν εμείς δεν έχουμε κάνει ούτε μία προπόνηση όλοι μαζί, αυτό είναι χειρότερο για εμάς. Χρειάζεται χρόνος για να μάθει ο ένας παίκτης τον άλλον και να μπορούν να παίξουν όλοι μαζί. Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι θετικό για εμάς, ακόμη κι αν ίσως μπερδεύεται λίγο ο αντίπαλος. Εμείς θα παλέψουμε με τους παίκτες που έχουμε: τον Διαμαντίδη, τον Μπατίστα, εμένα και άλλους. Θα γίνει... κυνομαχία! Πάντα έτσι είναι! Μπορεί να μην παρουσιάσουμε υψηλό επίπεδο μπάσκετ και οι δύο ομάδες, αλλά το σίγουρο είναι πως θα γίνει μάχη».

Ο Ουρουγουανός σέντερ, Εστέμπαν Μπατίστα, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στα φιλικά προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, με τον Γκιστ να καταθέτει για το νέο συμπαίκτη του: «Αυτό που μας προσθέτει ο Μπατίστα είναι πρώτα απ' όλα πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε ένα καθαρόαιμο πεντάρι. Δεν είχαμε έναν τέτοιο παίκτη στο "post" από την εποχή που στον Παναθηναϊκό έπαιζε ο Σχορτσανίτης. Τώρα έχουμε έναν ψηλό παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει και που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αντίπαλη "front line". Είναι δύσκολο να τον σταματήσεις στο ένας εναντίον ενός. Είναι επίσης εκπληκτικός ριμπάουντερ, κάτι που βοηθά πολύ την ομάδα. Ανυπομονώ πραγματικά να τον δω να έχει μία εκπληκτική σεζόν».

Με τί, λοιπόν, θα μπορεί να νιώθει ευχαριστημένος πως έχει κατακτήσει με το τέλος αυτής της σεζόν ο Γκιστ; «Πρωταθλήματα! Αυτή η φανέλα που φοράω έχει κεντημένα πάνω της 6 αστέρια, δηλαδή 6 πρωταθλήματα Ευρωλίγκας. Δεν ξέρω πόσα πρωταθλήματα και πόσους τίτλους Κυπέλλου Ελλάδας έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του. Ο Παναθηναϊκός είναι συνυφασμένος με τις επιτυχίες. Οπότε, όταν έρχεσαι εδώ και φοράς αυτή τη φανέλα, ο κόσμος του περιμένει από σένα να νικάς και δεν θα πρέπει να υπάρχει κατώτερη προσδοκία από μία τέτοια ομάδα». Ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός απέκτησε τόσους νέους παίκτες; Αυτό δεν θα επηρεάσει την υπόθεση τίτλοι; «Έχουν δέκα μήνες μπροστά τους! Δεν τους αρκούν; Είναι αρκετός καιρός. Είναι αρκετός!» γέλασε ο Τζέιμς Γκιστ.

Στο τέλος, ο Αμερικανός αναφέρθηκε στα δύο χρόνια που έχει ήδη περάσει στην Αθήνα δηλώνοντας «ευλογημένος»: «Πραγματικά λατρεύω την Αθήνα. Οι άνθρωποι, ο καιρός, το ελληνικό μπάσκετ. Ερχεσαι στο ΟΑΚΑ και βλέπεις τόσους φιλάθλους στην κερκίδα. Γιατί να θέλεις να παίξεις οπουδήποτε αλλού; Πραγματικά, αισθάνομαι πως είμαι ευλογημένος που ήρθα εδώ μετά τη Μάλαγα, όπου η κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή για μένα. Ήρθα στον Παναθηναϊκό με υψηλές προσδοκίες, χωρίς να είμαι όμως σίγουρος αν θα κατάφερνα να τις πραγματοποιήσω. Οι δύο σεζόν εδώ αποδείχθηκαν απίστευτες για εμένα κι αισθάνομαι ευγνώμων στον Παναθηναϊκό που μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω εδώ και να παλέψω για τους στόχους της ομάδας. Το ίδιο εύχομαι και για τη χρονιά που τώρα αρχίζει!»

πηγή: ΑΠΕ