Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 11:21

Με Αντώνη Κούτρη και στη Γ' εθνική ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από τον
Με Αντώνη Κούτρη και στη Γ' εθνική ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φαντάκο

Πρωτάθλημα με Πολύβιο, δύο πρωταθλήματα με Καλαμάτα B.C. (το ένα ως βοηθός του Θοδωρή Γιαννακόπουλου), άνοδος στη Γ' εθνική με το Δίωνα Κυπαρισσίας και πλέον πρωταθλητής και με τον Γ.Σ. Γαργαλιάνων!
Ο λόγος για τον Αντώνη Κούτρη, ο οποίος οδήγησε τον τριφυλιακό σύλλογο στην κορυφαία σεζόν της ιστορίας του. Ο έμπειρος τεχνικός μιλά στην "Ε" για το πως ήρθε το αήττητο πρωτάθλημα στην Α1 κατηγορία μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, αλλά και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη Γ' εθνική μπάσκετ.
Ο Αντώνης Κούτρης θα βρίσκεται φυσικά στο τιμόνι και τη νέα περίοδο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τη διοίκηση για μεταγραφές, αποδεσμεύσεις και έργα υποδομών στο Κλειστό των Γαργαλιάνων, που σε κάθε αγώνα ήταν γεμάτο. Και πως θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά, όταν η ομάδα της πόλης έπαιζε εντυπωσιακό μπάσκετ (ξεπέρασε αρκετές φορές τους 100 πόντους) και κέρδισε όλους τους αντιπάλους!
Ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων τελείωσε τη κανονική σεζόν με 22 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και στα πλέι οφ, χρειάστηκε μόνο δύο αγώνες για να σηκώσει την κούπα, με δεδομένο ότι μεταφέρονταν τα αποτελέσματα. Ετσι είχε "προίκα" το 2-0 τόσο στον ημιτελικό με τον Πολύβιο, όσο και στον τελικό με τον Σπαρτιατικό, κερδίζοντας άνετα το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του και την επίσης παρθενική άνοδο στις εθνικές κατηγορίες.
"Φυσικά και ήταν ισχυρό το ρόστερ αλλά από μόνο του αυτό, δεν εγγυόταν κάτι. Η ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά μέσα στο γήπεδο και ταυτόχρονα έξω από αυτό. Η διοίκηση την θωράκισε με φυσικοθεραπευτή που ήταν πάντα παρών κι όλο το Staff που χρειάζονται ομάδες φιλόδοξες", λέει ο Αντώνης Κούτρης για την εκπληκτική φετινή σεζόν, που αφήνει προσδοκίες για την επόμενη.

Αλλάζει όψη το γήπεδο

"Μιλάμε με την Διοίκηση εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε επισημάνει τους στόχους μας εδώ και καιρό. Σύντομα μάλιστα θα έχουμε και ανακοινώσεις. Παράλληλα η διοίκηση τρέχει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια το θέμα της αναβάθμισης του γηπέδου (αποδυτήρια - παρκε) και την νέα χρονιά θα βρεθούμε σε έναν πανέμορφο ανακαινισμένο χώρο", αποκαλύπτει ο έμπειρος τεχνικός.
Ο Αντώνης Κούτρης δεν κρύβει μάλιστα τις φιλοδοξίες του ενόψει Γ' εθνικής μπάσκετ. "Η ομάδα στήθηκε με στόχο να πρωταγωνιστεί, όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός. Παράλληλα έχουμε δώσει βάρος στα αναπτυξιακά τμήματα στα οποία έχουμε ήδη αρκετά παιδιά στις ομάδες της Ένωσης μας, όπως μάλιστα και δύο παιδιά στην Μικτή Νότου". Ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων θα είναι η μοναδική ανδρική ομάδα της Ενωσης στις εθνικές κατηγορίες, μετά τον υποβιβασμό της Καλαμάτας B.C, του Δίωνα Κυπαρισσίας και της Καλαμάτας '80. Αυτό όμως δεν γεμίζει άγχος ή βάρος τους ανθρώπους του, πάρα μόνο προκαλεί στενοχώρια.
"Το ότι είμαστε η μόνη ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στις Εθνικές Κατηγορίες, μόνο μας στενoχωρεί και δεν μας φέρνει κάποιο βάρος. Δεν το σκεφτόμαστε καθόλου μάλιστα", ξεκαθαρίζει ο Αντώνης Κούτρης.
Για το αν το μεσσηνιακό μπάσκετ βρίσκεται σε πτώση, λέει ότι: "Δεν ξέρω εάν είμαστε σε γενική πτώση. Γιατί ας πούμε έχουμε πολλά παιδιά που συμμετέχουν στις Προεθνικες ή ακόμη και στην Εθνική Ομάδα από την Μεσσηνία. Οι ομάδες μας το ότι δεν κατάφεραν να μείνουν, δεν σημαίνει ότι δεν είχαν και αγωνιστική αξία. Όμως στον αθλητισμό όλα συμβαίνουν κι όλα είναι πιθανά. Οσο για τις ομάδες μας από την Α1 που έπεσαν είναι λογικό από την στιγμή που έχεις πολλές ομάδες να πάρει μπάλα αρκετές δικές σου. Δυστυχώς τις αντικατέστησαν οι ομάδες μας από την Γ' εθνική".
Για τη δομή των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και αν είναι ανταγωνιστικά, επισημαίνει: "Το σύστημα με τα play offs και τα play outs αυτόν τον στόχο είχε νομίζω".
Η Μεσσηνία δεν έχει κάποια ομάδα στις υψηλές κατηγορίες του μπάσκετ και η έλλειψη ενός ισχυρού οικονομικά παράγοντα είναι ένας από τους λόγους. Οχι όμως και ο μοναδικός, σύμφωνα με τον προπονητή του Γ.Σ. Γαργαλιάνων.
"Σίγουρα ένας ισχυρά οικονομικός παράγοντας, είναι ένα μεγάλο συν στο να πάει μια ομάδα ψηλά. Όμως από μόνο του δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Χρειάζεται όλο το "πακέτο" να είναι σωστό. Η οργάνωση του σωματείου είναι πολύ σημαντικό, όπως και η απήχηση του στην τοπική κοινωνία. Οι αρχές της ομάδας επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο".

"Πρέπει να είσαι σούπερ
ταλέντο για να παίξεις"

Για το αν θα αργήσουμε να δούμε κάποιο ντόπιο ταλέντο στην Α1 " Το να παίξει κάποιο παιδί πλέον στην Α1 δεν τόσο εύκολο όσο παλιά. Και τι εννοώ για να μην παρεξηγηθώ. Οι ξένοι είναι πλέον πάρα πολλοί σε σχέση με πιο παλιά και οι θέσεις των Ελλήνων πολύ μειωμένες. Πρέπει να είσαι σούπερ ταλέντο και να έχεις τεράστια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα για να φτάσεις πλέον σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε καλές φουρνιές παικτών τα τελευταία χρόνια κι ελπίζω κάποιος από αυτούς να τα καταφέρει σύντομα"..

Το μεγαλύτερο παράσημο

Οσον αφορά τα προσωπικά του σχέδια, ο Αντώνης Κούτρης ήταν... αινιγματικός.
"Τα δικά μου σχέδια αυτήν την στιγμή συμβαδίζουν με αυτά του ΓΣ Γαργαλιάνων, όμως η ζωή αρκετές φορές φέρεται περίεργα και ποτέ δεν ξέρεις", και κατέληξε λέγοντας
"Έχω πάρει πολλές ανόδους και αρκετά πρωταθλήματα η αλήθεια είναι... όμως αυτό δεν σημαίνει για εμένα κάτι. Η ικανοποίηση μου είναι όταν βλέπω το γήπεδο μου γεμάτο στην προπόνηση είτε είναι σε ανδρικό επίπεδο είτε σε παιδικό... όπως επίσης χαίρομαι να βλέπω την αλλαγή στους παίκτες στην αυτοπεποίθηση μέσα κι έξω από το γήπεδο. Όταν λοιπόν έρχονται χαμογελαστοί οι παίκτες στην προπόνηση και φεύγουν με περισσότερα χαμόγελα μετά από αυτήν, αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο του προπονητή".