Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 16:33

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Τζάμπολ στις 11 Νοεμβρίου με 12 ομάδες

Γράφτηκε από τον
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Τζάμπολ στις 11 Νοεμβρίου με 12 ομάδες

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, στο οποίο θα λάβουν μέρος 12 ομάδες.

Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι και θα μεταδοθεί ζωντανά από το eleftheriaonline.gr.
Στην κληρωτίδα θα μπουν οι: Πολύβιος, Καλαμάτα ‘80, ΑΠΟΕΛ Μολάων, Α.Σ. Τριφυλίας, Δίων Κυπαρισσίας, Πελασγός, Γύθειο, Ν.Ο. Πύλου, Αρκαδικός, Καλαμάτα B.C., Πάνας Τρίπολης και Σπαρτιατικός.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, καθώς μετά την ολοκλήρωση των δύο γύρων, θα ακολουθήσουν πλέι οφ και πλέι άουτ, όπου μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής σεζόν. Την άνοδο θα διεκδικήσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και στα πλέι οφ θα παίξουν στα ημιτελικά ο πρώτος με τον τέταρτο και ο δεύτερος με τον τρίτο (η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες, όπως και στους τελικούς). Οι ηττημένες των ημιτελικών καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση της τελικής κατάταξης.
Πλέι οφ δεν θα διεξαχθούν μόνο, αν η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α ́ φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών και μεγαλύτερη, από τη δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα. Σε αυτή την περίπτωση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια από την κανονική σεζόν και ανεβαίνει στη National League 2 (πρώην Γ’ εθνική μπάσκετ).
Στην Α1 κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, θα ανέλθουν δύο ομάδες, οι πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Να σημειωθεί ότι εάν ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων, που εκπροσωπεί την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στη National League 2 υποβιβαστεί λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, τότε θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2 Κατηγορία Ανδρών και την θέση του στην Α1 Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, θα πάρει η ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας ανδρών, όπως αναφέρεται στην ειδική προκήρυξη.

Πλέι άουτ για παραμονή

Οπως η άνοδος, έτσι και η παραμονή θα κριθούν στους έξτρα αγώνες. Στα πλέι άουτ θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 12η θέση.
Σύμφωνα με την ειδική προκήρυξη: “Θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι άουτ με το σύστημα 1-4 και 2-3 (9 η -12 η & 10η– 11η). Νικήτριες των ημιτελικών αγώνων των πλέι άουτ, θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις έναντι μηδενός νίκες (3-0), τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες (3-1) ή τρεις νίκες σε πέντε αγώνες. (3-2). Στη Β ́ Φάση των πλέι άουτ του Πρωταθλήματος, μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α ́ Φάσης. Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών, παραμένουν στην Α1 Κατηγορία και θα παίξουν σε μονό αγώνα, με κλήρωση έδρας για την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος. Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν σε μονό αγώνα με κλήρωση έδρας, για την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος”.
Εάν υποβιβασθεί η ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ από τη National League 2, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α1 Κατηγορία Ανδρών (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας). Το ίδιο και εάν υποβιβαστεί λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπειας μηδενισμού. Εάν δεν υποβιβασθεί ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων, τότε από την Α1 Κατηγορία Ανδρών, θα υποβιβαστεί μια ομάδα, η 12η της τελικής βαθμολογίας. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων, κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμού,, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί η άνοδος και ο υποβιβασμός του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις. Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή Δευτέρα ή άλλη μέρα, εφόσον η
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό
απαραίτητο. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Ανδρών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Παίδων ή Εφήβων, ενώ είναι υποχρεωτική η κάρτα υγείας για όλους τους αθλητές. Στην προκήρυξη αναφέρονται ακόμα μεταξύ άλλων τα εξής: “Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι και 12 αθλητές. Την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α1 ́ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι δέκα (10) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1992 και μεγαλύτερους). Είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, 2 ή 1 αθλητή κάτω των είκοσι ένα (21) ετών, δηλαδή γεννηθέντες /εις το έτος 2003 και νεότεροι/ος, εφόσον δηλώνεται 12άδα στο φύλλο αγώνα ή 11άδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει 10άδα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα αθλητών κάτω των είκοσι ένα (21) ετών”.