Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 11:29

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Σε δύο ομίλους το πρωτάθλημα

Γράφτηκε από τον
Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Σε δύο ομίλους το πρωτάθλημα

Με 17 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι και θα μεταδοθεί από το eleftheriaonline.gr, ενώ η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Οι ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: AEK Καλαμάτας, Αρις Καλαμάτας, Βατικιώτης, Α.Ο. Μεσσήνης 2017, Πήγασος, Εράνη, Απόλλωνας Καλαμάτας, Αστέρας Βλαχιώτη, Α.Σ. Σπάρτης “Ο Αθλέων”, Αρης Σκάλας, Αστέρας Καλαμάτας, Πάμισος, Νέοι Γ.Σ. Γαργαλιάνων, Γ.Σ. Μεσσήνης, Εθνικός Καλαμάτας, Πρωτέας και Σ.Κ. Σπάρτη.
Στον πρώτο όμιλο θα συμμετέχουν εννέα ομάδες. Η Εράνη, οι Νέοι Γ.Σ. Γαργαλιάνων και εφτά από τις παρακάτω δέκα ομάδες, οι οποίες θα αναδειχτούν μετά από κλήρωση: ΑΕΚ Καλαμάτας, Αρις Καλαμάτας, Α.Ο. Μεσσήνης 2017, Πήγασος, Απόλλωνας Καλαμάτας, Αστέρας Καλαμάτας, Πάμισος, Γ.Σ. Μεσσήνης, Εθνικός Καλαμάτας και Πρωτέας. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες θα συμμετέχουν στον β’ όμιλο, που θα αποτελείται από οχτώ συνολικά ομάδες. Οι πέντε σίγουρες στον δεύτερο όμιλο είναι ο Αστέρας Βλαχιώτη, ο Βατικιώτης, Ο .ΑΣ. Σπάρτης “Ο Αθλέων”, ο Αρης Σκάλας και Σ.Κ. Σπάρτη.

Πλέι οφ για την άνοδο

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες δύο θέσεις των ομίλων, θα συναντηθούν
μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ για την άνοδο. Σύμφωνα με την ειδική προκήρυξη, ο πρώτος του α’ ομίλου θα παίξει στα ημιτελικά με τον 2ο του β’ ομίλου και ο πρώτος του β’ ομίλου με τον δεύτερο του α’ ομίλου. Η πρόκριση θα κριθεί στις τρεις νίκες, όπως και στους τελικούς, όπου η έδρα του πρώτου αγώνα θα οριστεί με κλήρωση.
Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, με κλήρωση της έδρας.
Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την 1η θέση, στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση της τελικής κατάταξης της A2 ́
Κατηγορίας, ανέρχονται στην Α1 κατηγορία ανδρών. Εάν υποβιβασθεί ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων από τη National League 2 (Γ ́ Εθνική Ανδρών), λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2 ́ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1 κατηγορία ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, θα πάρει η ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας ανδρών.
Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή Δευτέρα ή άλλη μέρα εφόσον η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό απαραίτητο.
Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι και 12 αθλητές.
Την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο
Πρωτάθλημα Α2 Κατηγορίας ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι δέκα (10)
αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1992 και μεγαλύτερους). Είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, 2 ή 1 αθλητή κάτω των είκοσι ένα (21) ετών, δηλαδή γεννηθέντες /εις το έτος 2003 και νεότεροι/ος, εφόσον δηλώνεται 12άδα στο φύλλο αγώνα ή 11άδα αντίστοιχα.
Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει 10άδα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η
αναγραφή στο φύλλο αγώνα αθλητών κάτω των είκοσι ένα (21) ετών. Σε περίπτωση που η διάταξη αυτή καταστρατηγηθεί, από οποιοδήποτε σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως ́ ́αντικανονική συμμετοχή αθλητή ́ ́, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες, που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του Γενικού
Κανονισμού Οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων, καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.