Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 17:38

Κασίγιας, Ράμος, Ινιέστα, Τόρες σε μια συγκλονιστική καμπάνια για το σύνδρομο Down

Γράφτηκε από τον
Κασίγιας, Ράμος, Ινιέστα, Τόρες σε μια συγκλονιστική καμπάνια για το σύνδρομο Down

Γνωστοί Ισπανοί ποδοσφαιριστές συμμετέχουν σε μια συγκλονιστική καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down.

Ο Σέρχιο Ράμος, ο Ίκερ Κασίγιας, ο Αντρές Ινιέστα, ο Φερνάντο Τόρες, ο Πέπε Ρέινα, ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο Χουάν Μάτα, αλλά και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, δανείζουν τη μορφή τους και ποζάρουν μαζί με άλλους επώνυμους Ισπανούς σε μια καμπάνια με την ονομασία «Xtumirada». 

Πως θα ήταν το βλέμμα τους αν είχαν σύνδρομο Down; Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, αλλά και ευαισθητοποίησης, οι διάσημοι ποδοσφαιριστές περνούν το μήνυμα πως όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά και ίδιοι... 

Το Σύνδρομο Down είναι μία χρωμοσωμική διαταραχή η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον γιατρό John L. Down το έτος 1859. Το 1959 ανακαλύφτηκε η αιτιολογία του συνδρόμου. Οφείλεται στην παρουσία ενός 3ου χρωμοσώματος στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων. Πρόκειται για το πιο κοινό γενετικό σύνδρομο καθώς η συχνότητα εμφάνισής του εκτιμάται σε 1 ανά 700 γεννήσεις περίπου, αν και στατιστικά είναι συχνότερη στους ανθρώπους που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία, λόγω μεταλλάξεων στα αναπαραγωγικά τους κύτταρα. Κάποιοι άλλοι παράγοντες επίσης μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Το σύνδρομο Down είναι μία γενετική κατάσταση και δεν είναι ασθένεια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα θεραπείας.

Η προκατάληψη ότι τα παιδιά με σύνδρομα Down είναι άτομα με βαριά καθυστέρηση, ανήμπορα και πηγή μόνιμου άγχους και φόρτου για τους γονείς τους και την κοινωνία πρέπει να σταματήσει.

Η εκπαίδευση και η κατάλληλη φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους παρά τους γενετικούς περιορισμούς.

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down. 

Πηγή: sdna.gr