Τρίτη, 31 Μάρτιος 2015 15:46

Πάει πίσω το νέο αθλητικό νομοσχέδιο...

Γράφτηκε από τον

Η διαφωνία ήταν αναμενόμενη ανάμεσα σε Σταύρο Κοντονή και τους ποδοσφαιρικούς φορείς…

 

Το δίωρο ραντεβού του υφυπουργού Αθλητισμού στη ΓΓΑ με την ΦΙΦΑ (επικεφαλής του κλιμακίου ο υπεύθυνος Ομοσπονδιών Τιερί Ρεζνά), την ΟΥΕΦΑ (εκ μέρους της ο υπεύθυνος Ομοσπονδιών Θεόδωρος Θεοδωρίδης) και την ΕΠΟ (δια του προέδρου Γιώργου Γκιρτζίκη), έβγαλε σημαντικές ειδήσεις, πέραν των δηλώσεων.

Πρώτα απ’ όλα το αθλητικό νομοσχέδιο, που έσπευσε πρόχειρα να δώσει άρον άρον ο Κοντονής στη δημοσιότητα, μπαίνει στο… ψυγείο.

Η ψήφιση του από τη Βουλή παγώνει για πάνω από ένα μήνα και για την ακρίβεια 5-6 εβδομάδες!

Παράλληλα, η συζήτηση παρά την ατζέντα που είχε θέσει ο υφυπουργός (ύποπτα ματς, διαιτησία, το εκλογικό σύστημα ΕΠΟ), άλλαξε και περιστράφηκε στα κομμάτια του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου, τα οποία μπαίνουν στο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο.

Έτσι, στο τραπέζι της συζήτησης αποτυπώθηκαν έξι σοβαρές διαφωνίες, οι οποίες κωδικοποιημένα είναι οι ακόλουθες:

1) Δεν είναι δυνατόν ποινές για ποδοσφαιρικούς λόγους να «βαπτιστούν» διοικητικές για να τις επιβάλει η Πολιτεία. Πρόκειται για πειθαρχικές ποινές (όπως αυτές όταν γίνονται επεισόδια) και προβλέπονται εσωτερικά από την Ομοσπονδία, ειπώθηκε χαρακτηριστικά στον υφυπουργό Αθλητισμού από τους φορείς του ποδοσφαίρου.

2) Στις Πειθαρχικές Επιτροπές δεν γίνεται να υπάρχουν μόνο τακτικοί δικαστές, μπορούν όμως οι επιτροπές να είναι μόνο μικτές, δηλαδή και με δικηγόρους (όπως προβλέπεται από την ΕΠΟ) και απλά η πλειοψηφία των μελών να είναι δικαστές.

3) Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από πλευράς υφυπουργού Αθλητισμού να αναβάλει αγώνα που θα θεωρεί ύποπτος για ένα 24ώρο. Και αυτό γιατί όλα τα πορίσματα βγαίνουν 48 ώρες μετά τα ματς…

4) Για το ρόλο του παρατηρητή της ΔΕΑΒ υπογραμμίσθηκε ότι δεν μπορεί να μπαίνει στα αποδυτήρια, ούτε να εμπλέκεται στη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι δε εκθέσεις του δεν μπορούν να λαμβάνονται υπ’ όψιν για επιβολή ποινών, αλλά για ενημέρωση του υφυπουργού.

5) Επισημάνθηκε στον Κοντονή ότι από προηγούμενη παρέμβαση της ΦΙΦΑ επί Γερουλάνου έχει αποσαφηνιστεί ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν εκδίδει πιστοποιητικά, αλλά συντάσσει πόρισμα, το οποίο το στέλνει στην ΕΠΟ (στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Κοντονής υποστήριξε ότι δεν το ήξερε αυτό).

Πάντως η ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ υπογράμμισαν και ενθάρρυναν τον Κοντονή ως εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους να κάνει πλήρη έλεγχο στη διαχείριση, στη λειτουργία, στην οργάνωση και στα φορολογικά στοιχεία των ΠΑΕ.

6) Διευκρινίστηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι δεν μπορεί να αναβάλει αγώνες αν ένα γήπεδο δεν έχει κάμερες και σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Όπως τονίστηκε στον Κοντονή όμως, μπορεί να αποφασίσει να γίνει στο εν λόγω γήπεδο το παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο Κοντονής πήγε να ανοίξει το ζήτημα για την ανάγκη αναλογικότερου εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ. Εκεί όμως ο Θεόδωρος Θοδωρίδης ενημέρωσε ότι με βάση μελέτη της ΟΥΕΦΑ το πιο αντιπροσωπευτικό είναι το ισχύον και παρέδωσε στον υφυπουργό Αθλητισμού και την εν λόγω μελέτη.

Ταυτόχρονα στον υφυπουργό Αθλητισμού οι δύο διεθνείς συνομοσπονδίες, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην αυτονομία και την ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου. Επίσης σε σχέση με το πρόβλημα της βίας τονίσθηκε ότι επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί όχι μονομερώς, αλλά με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα ο Θοδωρίδης είπε στον Κοντονή ότι θα αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό της δίκαιο της ΕΠΟ. Από την άλλη όμως, ο εντεταλμένος της ΟΥΕΦΑ υπογράμμισε ότι και η Πολιτεία οφείλει να δείξει ότι λειτουργεί με ενιαία φιλοσοφία. Ο Θεοδωρίδης ανέφερε ως παράδειγμα την αποφασιστικότητα της αστυνομίας στο Αγρίνιο (σε αγώνες γυναικείου βόλεϊ), οπού οι αρχές έδιωξαν τους ταραξίες να παίξουν ξύλο, όταν από την άλλη έγινε ο κακός χαμός στη Θεσσαλονίκη στον τελικό του Κυπέλλου Χάντμπολ.

Στο μεταξύ, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στις 30 Απριλίου και ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι μονομερής ενέργεια από πλευράς την Πολιτείας ισοδυναμεί με αυτόματο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τέλος, δεν υπήρξε ουσιαστική κουβέντα για τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαιτησία που επιθυμεί να φέρει ο Κοντονής, ενώ ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ζήτησαν να μεταφραστεί το επίσημο κείμενο του αθλητικού νομοσχεδίου και να τους σταλεί (αν και ήδη λάβει από την ΕΠΟ).

Πάντως όλες οι πλευρές δεν ήθελαν να αφήσουν υπονοούμενα ή μία εναντίον της άλλης μετά το ραντεβού μέσω συγκεκριμένων διαρροών, δείχνοντας διάθεση να τα βρουν παρά τις διαφωνίες τους…

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR