Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2015 18:34

"Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο;" διερωτάται ο "Guardian"

Γράφτηκε από τον

Με ένα πραγματικό άρθρο - καταπέλτη ο "Guardian" κάνει εκτενή αναφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο την εποχή της οικονομικής κρίσης και δεν διστάζει να αναδείξει ορισμένα από τα "φλέγοντα" ζητήματα του δημοφιλέστερου σπορ στη χώρα μας, όπως τα μπλεξίματα του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη με τη δικαιοσύνη.

 

"Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο;" διερωτάται ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδα Andy Brassell, που ήταν μάλιστα παρών στο πρόσφατι ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω των γνωστών θλιβερών επεισοδίων.

«Τι είναι το ποδόσφαιρο χωρίς ελπίδα; Είναι ένα άθλημα που μας συγκινεί όλους, άσχετα με το αν υποστηρίζουμε μεγάλη ή μικρή ομάδα. Υπάρχει πάντα η επόμενη εβδομάδα, το επόμενο παιχνίδι, η επόμενη ευκαιρία. Είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς ξοδεύουμε την ώρα μας μπροστά στην τηλεόραση και στις ειδήσεις. 

Βρεθήκαμε πολύ κοντά στην απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα κατά την παραμονή μας στην Ελλάδα. Σε μια γεμάτη «Λεωφόρο», την έδρα του Παναθηναϊκό, ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση στα μεγάφωνα ότι το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό δεν θα διεξαχθεί, καθώς ο παίκτης των φιλοξενούμενων, Άλφρεντ Φινμπόγκασον, χτυπήθηκε από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια της αναγνωριστικής βόλτας στον αγωνιστικό χώρο. 

Η ένταση σχετικά με αυτό το παιχνίδι, το οποίο αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλες τις προηγούμενες ημέρες, ξαφνικά φούντωσε. Οπαδοί από την Θύρα 13 άρχισε να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι οπαδοί έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς κραδαίνωντας ότι μπορούσαν να βρουν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα. Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να αποκατασταθεί η τάξη. 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία - η στιγμή κατά την οποία ένας πατέρας που καθόταν μπροστά μου οδήγησε εκτός γηπέδου τον 12χρονο γιο του όταν μια φωτοβολίδα πέρασε ξυστά από το κεφάλι του παιδιού θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου - αλλά υπήρχε μια αίσθηση ότι απλά οι οπαδοί δεν άντεχαν άλλο. Όπου κι αν πήγαμε εκείνο το Σαββατοκύριακο, με όποιον κι αν μιλήσαμε, υπήρχαν άνθρωποι που απλά εξέφραζαν την απελπισία τους για αυτό. Ο Ολυμπιακός, είπαν, έχει άνωθεν προστασία. 

Ο ιδιοκτήτης του πρωταθλητή, Ευάγγελος Μαρινάκης, είναι αυτή την περίοδο (και πάλι) υπό έρευνα για σκάνδαλο με στημένους αγώνες, έχοντας ήδη «καθαρίσει» ήδη μία φορά για μια υπόθεση που έχει τις ρίζες του πίσω στο 2011. 

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 17 από τα τελευταία 19 πρωταθλήματα. Δύσκολα θα δει κάποιος την κατάσταση να αλλάζει, με την ομάδα να βελτιώνει τη θέση της κάθε χρόνο χάρη στα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία της από το Τσάμπιονς Λιγκ. Παραμένει ερώτημα κατά πόσο το μοντέλο με τη στήριξη των οπαδών που προωθεί ο Παναθηναϊκός μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα, ειδικά σε μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από το να βάλουν χρήματα στο ποδόσφαιρο. Στον Βορρά της χώρας, ο Άρης έχει αρχίσει να κινείται μακριά από αυτό.  

Υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής. Ο εκρόσωπος του ΠΣΑΠ (σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών), Σταμάτης Συρίγος, μας εξήγησε πως οι ποδοσφαιριστές είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που είναι σημαντικό βήμα, με τις οφειλές των ομάδων να παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να συμβεί στη συνέχεια θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους οπαδούς, διότι η ελπίδα είναι σημαντική» αναφλερει το βρατανικό ταμπλόιντ.

 

ΠΗΓΗ: SDNA.GR