Κυριακή, 21 Φεβρουάριος 2016 10:25

Ξεχωριστό φιλικό ακαδημιών Εράνης και Παμίσου

Γράφτηκε από τον
Ξεχωριστό φιλικό ακαδημιών Εράνης και Παμίσου

Ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού στα Φιλιατρά σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εράνης, διοργανώνουν σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο παλιό γήπεδο της Εράνης, φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων της Ακαδημίας Εράνης και της Ακαδημίας Παμίσου Μεσσήνης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ανέγερση της προτομής του Παναγιώτη Παπαχριστόπουλου. 

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Θεωρήσαμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος αφενός να ευαισθητοποιήσουμε να νέα παιδιά της πόλης των Φιλιατρών σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, κάνοντάς τα να συμμετέχουν είτε ως παίχτες είτε ως θεατές, και αφετέρου να τους γνωστοποιήσουμε την δημιουργική δράση ενός Φιλιατρινού ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δημιούργησε στην πόλη μας και το πρώτο αθλητικό σωματείο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 2€ και καλούμε όλα τα παιδιά της πόλης να παρακολουθήσουν μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους τον αγώνα αυτόν.»

 

Όσον αφορά τον Παναγιώτη Παπαχριστόπουλο , γεννήθηκε το 1906 στα Φιλιατρά. Γονείς του ήταν ο ιερέας Χρίστος Χριστόπουλος (Παπαγιαννάκαρος) και η Γαριφαλιά Σύλλα. Τελείωσε το Γυμνάσιο Φιλιατρών και φοίτησε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικών και προήχθη σε Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη. Ίδρυσε το πρώτο αθλητικό σωματείο ΣΕΦΑΦ των Φιλιατρών και ήταν ο πρώτος αρχηγός του σώματος Ελλήνων προσκόπων στα Φιλιατρά. Πιο πολύ απ’ όλες τις κοινωνικές του δραστηριότητες τον απορρόφησε η ιστορική έρευνα για τα Φιλιατρά. Υπήρξε ο δημιουργός και η ψυχή του περιοδικού «Φιλιατρά». Υπήρξε διευθυντής του για δεκαέξι χρόνια. Πέθανε στις 15 Ιουνίου 1976. Για όλους τους Φιλιατρινούς ήταν ένας πραγματικά γνήσιος ευπατρίδης, ένας ακούραστος ερευνητής, αρχαιόφιλος και ιστοριοδίφης μ’ ένα μοναδικό όραμα ,να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.