Τρίτη, 17 Μάιος 2016 22:24

Η ΑΕΚ κυπελλούχος Ελλάδας (2-1 τον Ολυμπιακό)

Γράφτηκε από τον
Η ΑΕΚ κυπελλούχος Ελλάδας (2-1 τον Ολυμπιακό)

Κυπελλούχος Ελλάδας για 15η φορά στην Ιστορία της στέφθηκε η ΑΕΚ. Η Ενωση επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό του άδειου ΟΑΚΑ και πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο μετά το 2011. Οι Μάνταλος (39΄), Τζεμπούρ (51΄) έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων, ενώ μείωσε ο Τσόρι Ντομίνγκες στο 84΄ για τους πρωταθλητές.

 

Ενας τίτλος που σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του «Δικέφαλου» στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, εντάσσει τον (υπηρεσιακό) Στέλιο Μανωλά στην χρυσή βίβλο των μόλις πέντε προπονητών (Τζανετής, Νεγρεπόντης, Μπάγεβιτς, Ραβούσης οι άλλοι τέσσερις) που έχουν κατακτήσει κύπελλο με την ΑΕΚ και ως παίκτες. Ο Μανωλάς είχε σηκώσει για πρώτη φορά κύπελλο ως ποδοσφαιριστής πριν από 33 χρόνια (1983) στο ίδιο γήπεδο.

Η ΑΕΚ ήταν νωθρή στο ξεκίνημα του αγώνα αφήνοντας πολύ χώρο στους «ερυθρόλευκους». Στο πρώτο μισό του ημιχρόνου η κατοχή ξεπερνούσε το 70% για τους πρωταθλητές, που όμως αδυνατούσαν να δημιουργήσουν.

Με τους Σιμόες, Γιόχανσον να κερδίζουν μέτρα στο κέντρο, οι «κιτρινόμαυροι» άρχισαν να πατάνε πιο γερά στα πόδια τους, τη στιγμή που η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ενέπνεε την παραμικρή εμπιστοσύνη. Η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη «επίσκεψή« της στην περιοχή του Ρομπέρτο, όταν ο Βάργκας σέντραρε από αριστερά και ο Μάνταλος βρήκε τη μπάλα με τον... ώμο στέλνοντάς τη στα δίχτυα στο 39΄. Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά έκλεισε το ημίχρονο με προβάδισμα στο σκορ χωρίς να έχει τελική προσπάθεια με το πόδι ή το κεφάλι! Τυχερή; Οχι ακριβώς, αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε και την επιθετική ανυπαρξία του Ολυμπιακού και στη συνέχεια «έψαξε» τη δική της στιγμή. Ηταν μέρος του σχεδιασμού του Μανωλά.

Με την έναρξη του δεύτερου 45λέπτου η ΑΕΚ έγινε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Βάργκας βρήκε τον Τζεμπούρ ο οποίος πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Ρομπέρτο και έγραψε το 2-0 στο 51΄. Αμέσως ο Σίλβα έριξε στο ματς τους Πάρντο, Ιντέγε ενώ λίγο μετά ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Η κίνηση με τον Αργεντινό έδειχνε εν μέρει απόγνωση αφού στη μισή ώρα που απέμενε πολλά μπορούσαν να συμβούν. Δεν γινόταν αλλιώς όμως, αφού ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάποιον τρόπο να αφυπνιστεί και ο «μαέστρος» Τσόρι ήταν ο πλέον κατάλληλος να παίξει το ρόλο αυτόν.

Το σοκ όμως ήταν μεγάλο και οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να αντιδράσουν. Θα έπρεπε να συμβεί κάτι απρόοπτο για να ξαναμπεί στο ματς, όπως για παράδειγμα η «οβίδα» του Μαζουακού στο 80΄ που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και έφυγε άουτ. Τη λύση έδωσε -ποιος άλλος; - ο Ντομίνγκες που πήρε τη μπάλα εκτός περιοχής και με δυνατό σουτ έστειλε την έστειλε στα δίχτυα στο 84΄. Ο τελικός είχε... ψωμί ακόμα.

Ο Ολυμπιακός πίεσε δεν κατάφερε όμως να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία στο διάστημα που απέμεινε. Ετσι, η ΑΕΚ κατέκτησε άξια το τρόπαιο και έδωσε το σύνθημα για τη μεγάλη γιορτή που αναμένεται να στηθεί απόψε στο ξενοδοχείο της ομάδας.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Κίτρινες: Μιλιβόγεβιτς, Μποτία - Σιμόες, Μάνταλος, Ντίντακ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγιεβιτς, Ντα Κόστα, Φορτούνης, Κασάμι (53΄ Ιντέγε), Πουλίδο, Φουστέρ (65΄ Ντομίνγκες), Μαζουακού, Σαλίνο, Ερνάνι (53΄ Πάρντο)

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Άρθο, Σιμόες, Βάργκας (58΄ Μπακάκης), Γκάλο, Γιόχανσον, Τζιμπούρ, Μάνταλος (81΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (90+1΄ Πέκχαρτ), Ντίντακ, Κολοβέτσιος.

 

Το ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

4΄: Κεφαλιά Φουστέρ άουτ. Η πρώτη τελική προσπάθεια του αγώνα

28΄: Πρώτο κόρνερ του τελικού κι αυτό από.. στρσβοκλωτσιά του Ντα Κόστα

39΄: ΓΚΟΛ. Η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ με τον Μάνταλο μετά από σέντρα του Βάργκας και αφού η μπάλα πέρασε από τον Τζεμπούρ

41΄: Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Εκτέλεση φάουλ από τον Φορτούνη, ο Κασάμι στο πίσω δοκάρι βρίσκει τη μπάλα επικίνδυνα, αλλά ο Ανέστης είναι σε ετοιμότητα

44΄: Διαμαρτυρίες ΑΕΚ για πέναλτι του Μποτία σε Τζεμπούρ. Ο Ισπανός χρησιμοποιεί μόνο το χέρι του, όμως κι ο Αλγερινός πέφτει εύκολα. Δύσκολη φάση.

48΄: Με μακρινό φάουλ προσπάθησε ο Φορτούνης να αιφνιδιάσει, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ

50΄: Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με σουτ του Κασάμι και απόκρουση του Ανέστη στη δεξιά του γωνία

51΄: ΓΚΟΛ. Υποδειγματική αντεπίθεση 2 εναντίον 2 για την ΑΕΚ, ο Βάργκας περνάει στον Τζεμπούρ κι αυτός πλασάρει κάτω από τα πόδια του Ρομπέρτο για το 2-0

57΄: Φάουλ του Βάργκας ψηλά άουτ

74΄: Μακρινό σουτ του Ντομίνγκες, άουτ

80΄: Βολίδα του Μαζουακού, η μπάλα βρίσκει στο πάνω μέρος της δοκού και φεύγει άουτ

85΄: ΓΚΟΛ για τον Ολυμπιακό. Ο Τσόρι Ντομίνγκες βρίσκει λίγο χώρο και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή αιφνιδιάζει τον Ανέστη.

90΄+5΄: Λήξη του τελικου. Η ΑΕΚ είναι κυπελλούχος Ελλάδας 2016

* Ο Στέλιος Μανωλάς άφησε εκτός 18άδας τους Μπαρόχα, Κορδέρο, Πλατέλλα, Σβάρνα

* Ο Μάρκο Σίλβα έκοψε τους Καπίνο, Σεμπά, Ζντίελαρ, Ντουρμάζ, Μπουχαλάκη

* Φαίνεται πως αρκετοί... βιάζονταν να αρχίσει αυτός ο τελικός και ο Σιδηρόπουλος σφύριξε έναρξη δύο λεπτά πριν από το προκαθορισμένο (20:28).

* Στο βασικό αντικείμενο της κόντρας με την ΕΠΟ, αυτός που εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε είναι ο Σταύρος Κοντονής. Εξαιρετική η διαιτησία του Σιδηρόπουλου, ευρωπαϊκού επιπέδου οι υποδείξεις των βοηθών του, Ευθυμιάδη και Κωσταρά. Πολύ δύσκολη ήταν η φάση του 44ου λεπτού με το σπρώξιμο του Μποτία στον Τζεμπούρ.

* MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Πέτρος Μάνταλος, που μαζί με τους Τζεμπούρ, Βάργκας, Κολοβέτσιο ήταν οι κορυφαίοι της Ενωσης.