Σάββατο, 11 Ιούνιος 2016 12:49

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Οταν η ΑΕΚ και ο Κετσπάγια έχασαν εδώ το πρωτάθλημα!

Γράφτηκε από τον

 

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ από τον Τιμούρ Κετσπάγια μεσοβδόμαδα ήταν η δυνατή είδηση της εβδομάδας που πέρασε.

Ο Γεωργιανός που κατέκτησε τίτλους με την ΑΕΚ σαν ποδοσφαιριστής, μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης σαν προπονητής στο εξωτερικό και την Κύπρο και ένα ανεπιτυχές πέρασμα από τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, επιστρέφει στην Ενωση όπου δεν έπαψε ποτέ να λατρεύεται.

Ο Κετσπάγια έχει σίγουρα να θυμάται πολλές ονειρεμένες στιγμές με την κιτρινόμαυρη φανέλα, με την οποία κατέκτησε αρκετούς τίτλους, όμως τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική του απογοήτευση στην ποδοσφαιρική καριέρα του την έζησε εδώ, στην Καλαμάτα, πριν από 20 χρόνια. Γιατί στις 3 Μαρτίου 1996 ο ίδιος πέτυχε δύο γκολ στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, αλλά η «Μαύρη Θύελλα» ισοφάρισε 2-2 στις καθυστερήσεις την ΑΕΚ, ρίχνοντάς την από την κορυφή, στην οποία έκτοτε δεν ξαναβρέθηκε ποτέ!

Εκείνη τη συννεφιασμένη Κυριακή, βγαλμένη από το τεράστιο άσμα του Τσιτσάνη, η Ενωση δεν έχασε μόνο το πρωτάθλημα της σεζόν 1995 – 1996, αλλά και τα σκήπτρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η απώλεια του τίτλου και η ρήξη στις σχέσεις Τροχανά – Μπάγεβιτς είχαν σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση του Σέρβου για τον Ολυμπιακό και το πέρασμα της ΑΕΚ σε δευτεροτρίτο ρόλο στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τη γνωστή καθοδική πορεία των επόμενων χρόνων.

Το αλησμόνητο αυτό παιχνίδι είχε... δυναμιτιστεί από νωρίς, με τον Μπάγεβιτς να δηλώνει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι η Καλαμάτα έχει «καλή ομάδα, δυνατή έδρα και τη διαιτησία», κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο, τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές της «Μαύρης Θύελλας».

Η αναμέτρηση με την ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για την ποδοσφαιρική Καλαμάτα που μόλις είχε επιστρέψει στην Α’ Εθνική μετά από 21 ολόκληρα χρόνια και ήθελε να εδραιωθεί στα... μεγάλα σαλόνια. Ο τότε προπονητής Μπο Πέτερσον γνώριζε πως απέναντι στην Καλαμάτα θα βρίσκεται η πρωταθλήτρια Ελλάδας, μία ομάδα με ποιότητα που ξεχείλιζε αλλά και νοοτροπία νικητή, συνεπώς οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν λίγες. Ο Σουηδός είχε καταστρώσει ειδική στρατηγική για το συγκεκριμένο ματς και η πρώτη του σκέψη ήταν να μπλοκαριστεί ο Τσιάρτας, που οργάνωνε όλο το παιχνίδι των αντιπάλων. Φρόντισε λοιπόν, να υπάρχουν μόνιμα 2 με 3 ποδοσφαιριστές στη σέντρα, ώστε να μην πηγαίνει η μπάλα με κανένα τρόπο στον... μαέστρο της Ενωσης, που ήξερε να τη μοιράζει σωστά και επικίνδυνα.

Το δεύτερο σκέλος της τακτικής είχε να κάνει με το... αδύναμο σημείο της ΑΕΚ, που ήταν το δεξί άκρο της άμυνας και ο Χάρης Κοπιστής. Είχε... δασκαλέψει τους παίκτες του όταν χάνουν την μπάλα να τρέχουν όλοι προς τα δεξιά, ώστε να μην βρίσκει διαδρόμους ο Κασάπης και να κάνει κούρσες, αφήνοντας όλο το γήπεδο ανοιχτό στην πλευρά του Κοπιστή, που όπως είχε διαπιστώσει παρακολουθώντας πολλά ματς των αντιπάλων σε βίντεο, είχε πολύ αργές επιστροφές. 

Αντιθέτως, όταν η «Μαύρη Θύελλα» κέρδιζε την μπάλα, οι ποδοσφαιριστές κατευθύνονταν όλοι αριστερά και η πρώτη μπαλιά γινόταν μόνιμα προς εκείνη την πτέρυγα. Κάπως έτσι βρέθηκε αμαρκάριστος ο Τζόνσον στη φάση του πρώτου γκολ στο 29ο λεπτό. Ο Γκανέζος στόπαρε ιδανικά με το στήθος την μπάλα έπειτα από... μαγική σέντρα του Μπαχράμη και... γλιστρώντας σούταρε δυνατά στην απέναντι γωνία, γράφοντας το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τον κόσμο που συνωστιζόταν στις κατάμεστες κερκίδες του γηπέδου του Μεσσηνιακού.   

Ομως εκείνη η ΑΕΚ ήταν πραγματικά εφτάψυχη. Παρά το άσχημο ξεκίνημα στο παιχνίδι και την απώλεια του Μαλαδένη που εγκατέλειψε νωρίς, έπειτα από... δολοφονικό φάουλ του Ντούντου, οι «κιτρινόμαυροι» δεν το έβαλαν κάτω και με δύο γκολ του Κετσπάγια (43’, 61’) έφεραν... τούμπα το παιχνίδι με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα. Στην εξέλιξη της φάσης του δεύτερου γκολ ο σημερινός προπονητής της Ενωσης πήγε να πανηγυρίσει μπροστά από την εξέδρα με τους οπαδούς της ομάδας του αλλά η... χαρά του κόπηκε απότομα με το διαιτητή Καλαθενό να του δείχνει την κίτρινη κάρτα που ήταν η δεύτερη κι έτσι αποβλήθηκε.

Με παίκτη παραπάνω για μισή ώρα η «Μαύρη Θύελλα»... σφυροκοπούσε ανελέητα ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης που ήρθε λίγα δευτερόλεπτα μετά τη συμπλήρωση των 90’. Δημιουργός ήταν ξανά ο Μπαχράμης και εκτελεστής αυτή τη φορά ο Μπελά, με απευθείας βολέ στο απέναντι «Γ» του Ατματσίδη που ήταν αδύνατο να αντιδράσει. Οταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα το γήπεδο του Μ.Γ.Σ. λίγο έλειψε να... πέσει από τους πανηγυρισμούς των Μεσσήνιων φιλάθλων που εκείνη την ημέρα είχαν δημιουργήσει sold out. Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν παρά ελάχιστα 8.000 (7.899 για την ακρίβεια)! Συνολικά δηλαδή στο γήπεδο βρέθηκε 10.000 κόσμος και από εκείνη την ημέρα η Καλαμάτα του Σταύρου Παπαδόπουλου καταξιώθηκε ακόμα περισσότερο στη συνείδηση των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων. Μάλιστα μερικές εβδομάδες αργότερα, την τελευταία μέρα του Μαρτίου, πέτυχε επική νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-0!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Ντούτου, Μπαχράμης, Κωνσταντινίδης (46’ Γκόλιας), Τζούμπα, Κωστούλας, Δέδες (69’ Μπελά), Σακελλαρόπουλος, Δερμιτζάκης (63’ Οφορίκουε), Λυμπερόπουλος, Τζόνσον.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Κοπιτσής, Κωστένογλου, Βλάχος, Μαλαδένης (16’ λ. τ. Παυλόπουλος), Κωστής, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας (81’ Δημητριάδης), Κασάπης.

O Πέτερσον θέλει, ο Παπαδόπουλος;

Ο Μπο Πέτερσον ήταν πρωταγωνιστής σε σενάρια που κυκλοφόρησαν μέσα στην εβδομάδα και ήθελαν το Σταύρο Παπαδόπουλο να έχει επικοινωνήσει μαζί του πριν αναχωρήσει από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, για να του αναθέσει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή.

Μιλώντας τηλεφωνικά μαζί του ο Σουηδός διέψευσε την... είδηση, αλλά ταυτόχρονα δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει και αυτός στη «Μαύρη Θύελλα», ακολουθώντας τον Παπαδόπουλο που γύρισε πρόσφατα.

«Είμαι πάντα έτοιμος να γυρίσω και να βοηθήσω από όποιο πόστο μου ζητηθεί. Από την Καλαμάτα έχω τις καλύτερες ποδοσφαιριστές μου αναμνήσεις και θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναβρεθώ στην πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας και στην ομάδα που έχω για πάντα στην καρδιά μου» μας είπε ο Μπο Πέτερσον που σήμερα εργάζεται σαν σχολιαστής σε ιδιωτικό κανάλι της σουηδικής τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Δεν είχα καμία επικοινωνία με τον κ. Παπαδόπουλο τις τελευταίες ημέρες. Βρεθήκαμε μαζί το χειμώνα, όταν με ξενάγησε στον εξαιρετικό οίκο ευγηρίας που έχει δημιουργήσει στην Καλαμάτα αλλά από τότε δεν τα έχουμε ξαναπεί». 

Το τηλεφώνημα στο Βίκτωρα...

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος μίλησε και συναντήθηκε με πολύ κόσμο στα διάστημα της πιο πρόσφατης παραμονής του στην Καλαμάτα και ένας από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου με τους οποίους επικοινώνησε ήταν ο Βίκτωρας Μητρόπουλος.

Ο Μεσσήνιος πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ και του Αιγάλεω γνωρίζεται προσωπικά με τον διοικητικό ηγέτη της «Μαύρης Θύελλας» από τη δεκαετία του ’90. Οι σχέσεις τους μπορεί να ήταν αρχικά εχθρικές, λόγω της γνωστής διαμάχης με το «Σίτι» το 1993, όμως στην πορεία ομαλοποιήθηκαν.

Ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε στον Βίκτωρα ότι επιστρέφει στην ασπρόμαυρη ομάδα και ο τελευταίος του ευχήθηκε κάθε επιτυχία, συμπληρώνοντας πως είναι διαθέσιμος να βοηθήσει όπου του ζητηθεί.

 

Παρεμπιπτόντως ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, πιθανότατα μαζί με τον αδελφό του Θωμα, ήταν έτοιμοι να αναλάβουν ξανά το Αιγάλεω φέτος το καλοκαίρι, όμως η αδυναμία του αθηναϊκού συλλόγου να κερδίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική σε μπαράζ (ανέβηκαν Προοδευτική και Αγιος Ιερόθεος) αναβάλει για των ώρα την επιστροφή τους...