Κυριακή, 10 Ιούλιος 2016 09:28

Η άλλη ματιά: Μουφ, εσύ σούπερ σταρ!

Γράφτηκε από τον

Από τη «Μαύρη Θύελλα» που κλείνει την επόμενο χρονιά μισό αιώνα ζωής έχουν περάσει χιλιάδες ξένοι ποδοσφαιριστές, ελάχιστοι όμως λατρεύτηκαν από τον κόσμο όσο ο Ζντένκο Μουφ.


Ο Σέρβος παλαίμαχος επιθετικός ήταν ο απόλυτος σούπερ σταρ την εποχή που η ασπρόμαυρη ομάδα έψαχνε την επιστροφή στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου γι’ αυτό και η ολιγοήμερη επίσκεψή του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσα στην εβδομάδα ξύπνησε έντονες μνήμες.
Γεννημένος στα προάστια του Βελιγραδίου, ο κοντόσωμος πρώην άσος βρέθηκε από το Ραντνίσκι Νις στα Γιάννενα, χάρη στον συμπατριώτη του Ντράγκαν Κοκότοβιτς που ήταν τότε προπονητής στον ΠΑΣ του Χρηστίδη. Στην πρώτη του χρονιά εκεί σε ηλικία μόλις 22 ετών πέτυχε συνολικά 36 γκολ σε πρωτάθλημα (Β’ Εθνική) και Κύπελλο!
Οταν ο Σταύρος Παπαδόπουλος έδωσε τα χέρια με τον Κοκότοβιτς, φημολογείται πως μέσα στο συνολικό... πακέτο συμπεριλαμβάνονταν και οι δύο συμπατριώτες του (ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς;) ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ. Η ταυτόχρονη κάθοδος και των τριών πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στα Γιάννενα, όπου ο φίλαθλος κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του τότε προέδρου Κώστα Χρηστίδη.
Οταν ο Μουφ βρέθηκε το καλοκαίρι του 1994 για πρώτη φορά στη «Μαύρη Θύελλα» αποτελούσε κυριολεκτικά τον... Μέσι εκείνης της εποχής. Με τα ξένα πρωταθλήματα να μην έχουν ακόμα εισβάλει τηλεοπτικά σε κάθε σπίτι, η ταχύτητά του, το στυλ του και η ευχέρεια με την οποία τελείωνε τις φάσεις στέλνοντας την μπάλα μέσα, τον καθιστούσαν πραγματικό φαινόμενο, το απόλυτο είδωλο της ποδοσφαιρικής γενιάς που ήταν τότε νεολαία. Κι επειδή ακριβώς με 12 γκολ οδήγησε την Καλαμάτα στην άνοδο έγινε το πιο δημοφιλές ποδοσφαιρικό πρόσωπο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Παρ’ ότι λατρεμένος του κόσμου, ο κοντόσωμος πρώην Βomber αναγκάστηκε να αποχωρήσει μερικούς μήνες αργότερα, καθώς ειδοποιήθηκε από τη διοίκηση  να ψάξει για ομάδα. Παρά την προηγούμενη εντυπωσιακή σεζόν του, στην Α’ Εθνική αγωνίστηκε μόνο σε 9 παιχνίδια στον πρώτο γύρο, προφταίνοντας να πετύχει μόλις 3 τέρματα.
Μάλιστα, το... διαζύγιο με τον Μουφ αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της διοίκησης Παπαδόπουλου με τον κόσμο που δεν δεχόταν με τίποτα να φύγει ο αγαπημένος της εξέδρας.
Στην πραγματικότητα ο πάλαι ποτέ εκτελεστής των γηπέδων συμπαρασύρθηκε, όπως και ο Μιλόγεβιτς, από τα... απόνερα της κόντρας του Παπαδόπουλου με τον Κοκότοβιτς, που οδήγησε στην αποπομπή του τελευταίου από την τεχνική ηγεσία.
Μέσα στην ίδια κιόλας σεζόν, δηλαδή 1,5 χρόνο μετά την αποχώρησή τους, οι Σέρβοι επιστρέφουν όλοι μαζί πίσω στον ΠΑΣ Γιάννινα πριν... σκορπίσουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μετά από μερικούς μήνες.
Ο Μουφ δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη Β’ Ισπανίας με την Μπάνταχοθ, όμως στο Μεξικό οι οπαδοί της Τέκος τον θυμούνται ακόμα. Σε 4,5 χρόνια στη Γουαδαλαχάρα σημείωσε συνολικά 45 γκολ. Αγωνίστηκε για μισή σεζόν και στη Λεόν (3 γκολ σε 16 ματς) και γύρισε στον ΠΑΣ για να κλείσει την καριέρα του.
Σε αντίθεση με τον Μιλόγεβιτς που έχει ήδη καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα των πάγκων στα Βαλκάνια (νυν τεχνικός της Κυπριακής Ομόνοιας), ο Μουφ άργησε να κάνει το επόμενο βήμα. Με την προπονητική ασχολείται μόνο τα τελευταία 5 χρόνια και σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο.
Ο 45χρονος πρώην άσος και νυν προπονητής της Γιασένιτσα (τρίτη κατηγορία) εμφανίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φορώντας τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ και είχε την ευκαιρία να τα πει με τον παλιό του συμπαίκτη στη «Μαύρη Θύελλα» Αλέκο Δέδε.
Η σχετική ανάρτηση του τελευταίου στο FACEBOOK αποδεικνύει πως ο Μουφ ήταν το ίδιο αγαπητός σε εξέδρα και αποδυτήρια. «Το να παίζεις ποδόσφαιρο κάποια στιγμή τελειώνει... Η φιλία όμως μένει... Και όταν είναι διαχρονική και ανιδιοτελή από άτομα που είναι από άλλες χώρες κ κουλτούρες, αποκτά διπλή αξία. Ο σεβασμός και η εκτίμηση δεν επιβάλλονται ,κερδίζονται... Χάρηκα που σε είδα φίλε Ζντένκο και ξέρεις πως σε εκτιμούν και αγαπούν σε Καλαμάτα και Γιάννενα τουλάχιστον!!! Μουφ, Μουφ, Μουφ, για τους πιο παλιούς...» έγραψε ο Αλέκος Δέδες.


ΕΔΩΣΕ... ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ, ΡΑΛΛΗ
Ενωτικός όσο ποτέ
ο Παπαδόπουλος

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή του Σταύρου Παπαδόπουλου από την ημέρα που ανακοίνωσε πως επιστρέφει στη «Μαύρη Θύελλα» έχει να κάνει με το χαμηλό προφίλ που έχει υιοθετήσει.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε βρέθηκε ουκ ολίγες φορές... απέναντι από το φίλαθλο κόσμο, αυτή τη φορά εμφανίζεται ιδιαίτερα ενωτικός, δηλώνοντας πως η ασπρόμαυρη ομάδα δεν ανήκει μόνο στον ίδιο, αλλά σε όλους τους Μεσσήνιους.
Ο πρόσφατα επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου Καλαματιανός επιχειρηματίας έστησε ξανά... ασπίδα προστασίας μπροστά από το Γιώργο Ράλλη, μόνο που αυτή τη φορά έδωσε... συγχωροχάρτι και στο Γρηγορόπουλο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο με οργάνωση και ενότητα. Όχι ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ήταν καλές. Προσπάθησαν πολύ αλλά δεν τους βγήκε».    

ΠΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Η ΕΡΑΝΗ ΓΙΑ ΦΡΟΥΣΟ
Τα... κλειδιά στο
δικό τους παιδί!

Την πιο επιτυχημένη επιλογή έκαναν οι ιθύνοντες της Εράνης δίνοντας τα... κλειδιά του συλλόγου στο Νίκο Φρούσο.
Ο Φιλιατρινός πρώην διεθνής στράικερ και νυν προπονητής αποτελούσε την καλύτερη περίπτωση για τους «πράσινους», καθώς είναι εδώ και μερικά χρόνια έχει επιστρέψει μόνιμα στη γενέτειρά του.
Κουβαλώντας άπειρες ποδοσφαιριστές παραστάσεις υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Φρούσος έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι πραγματικό καλό στην Εράνη, χωρίς το άγχος του πρωταθλητισμού που είχε πέρυσι στην Κυπαρισσία.