Σάββατο, 10 Δεκέμβριος 2016 01:10

Κοσμοϊστορικές αλλαγές στο Champions League και στο Europa League

Γράφτηκε από τον

Η UEFA ανακοίνωσε τεράστιες αλλαγές στο Champions League και στο Europa League από το 2018-2019. Αλλάζει η ώρα έναρξης των αγώνων, το σύστημα των προκριματικών και η βαθμολόγηση των συλλόγων!

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League και το Europa League. Η συνεδρίαση της Παρασκευής οδήγησε σε αποφάσεις που αφορούν από τον τρόπο διοργάνωσης μέχρι τις ώρες έναρξης των αγώνων!

Στη συνεδρίαση στην έδρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν επικυρώθηκαν οι αλλαγές που είχαν προωθηθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο και αφορούσαν στον κύκλο 2018-2021.

Οι αλλαγές αυτές προσφέρουν τέσσερις θέσεις στους ομίλους του Champions League στις τέσσερις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA, με συνέπεια τα "εισιτήρια" για εκπροσώπους άλλων χωρών να μειώνονται από 21 σε 16. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των Primera Division, Bundesliga, Premier League και Serie A θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δίχως προκριματικά ή πλέι οφ, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 51 εθνικών ομοσπονδιών - μελών της UEFA θα διεκδικούν μόλις 16 θέσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα διαμορφωθούν τα προκριματικά και τι αλλαγές θα προκύψουν. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που στην προκριματική φάση του Champions League αποκλειστούν πρωταθλητές χωρών, θα δημιουργηθεί "μονοπάτι πρωταθλητών" στα προκριματικά του Europa League, ώστε να συνεχίσουν εκεί την ευρωπαϊκή πορεία τους.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ 21:45

Μία από τις πιο κομβικής σημασίας μεταβολή είναι η αλλαγή της κλασικής ώρας έναρξης των αγώνων του Champions League. Εδώ και χρόνια είχε θεσμοθετηθεί το 21:45, πλην εξαιρέσεων λόγω καιρού ή άλλων ειδικών περιπτώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, για το Champions League θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικές ζώνες, μία στις 20:00 ώρα Ελλάδας και μία στις 22:00, ώστε "να επιτραπεί στους φιλάθλους να παρακολουθούν περισσότερους αγώνες".

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων δεν μετατίθενται. Τα παιχνίδια του Champions League θα διεξαγάγονται Τρίτη και Τετάρτη, ενώ αυτά του Europa League θα γίνονται την Πέμπτη.

ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ UEFA RANKING

Η κατάταξη της UEFA χωρίζεται στα δύο. Θα υπάρξει μία κατάταξη που θα αφορά τις κληρώσεις και τις τοποθετήσεις σε γκρουπ δυναμικότητας των ομάδων και μία κατάταξη για τον διαμοιρασμό των χρημάτων της UEFA.

Η πρώτη κατάταξη θα γίνει πιο δίκαιη για τους συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η συγκομιδή τους επιβαρύνεται από τον χαμηλό συντελεστή της χώρας στην οποία ανήκουν και ο οποίος αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής βαθμολογίας ενός συλλόγου. Αντιθέτως, οι σύλλογοι από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, ευνοούνται από τη μεγάλη βαθμολογία της χώρας τους, ακόμα κι αν τα αποτελέσματά τους τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι θετικά.

Με το νέο σύστημα, ο υπολογισμός της βαθμολογίας ενός συλλόγου θα αφορά αποκλειστικά τα αποτελέσματά του τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν θα σχετίζεται με τη βαθμολογία της χώρας από την οποία προέρχεται.

Όσον αφορά στην κατάταξη για οικονομικούς λόγους, όμως, η UEFA θα λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα ετών του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ σε αυτήν τη συγκομιδή θα προστίθεται και μπόνους ανάλογα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει στην ιστορία του, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα τελευταία χρόνια. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μπόνους που θα ευνοούν οικονομικά κάθε κάτοχο ευρωπαϊκού τροπαίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία... οριακή θέση μετά από αυτές τις αλλαγές. Η μόνιμη θέση στους ομίλους Champions League του πρωταθλητή Ελλάδας είχε χαθεί, χωρίς σοβαρές προοπτικές να ανακτηθεί, με συνέπεια να στηρίζεται στα προκριματικά. Τα "εισιτήρια" των προκριματικών μειώθηκαν και ως εκ τούτου, το έργο των εκπροσώπων μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη μορφή που θα αποκτήσουν οι προκριματικές φάσεις από εδώ και πέρα.

Στο Europa League, η Ελλάδα επίσης δεν είχε πλέον απευθείας "εισιτήριο" για τη φάση των ομίλων και μπορεί να ανακοινώθηκαν αλλαγές και σε αυτά τα προκριματικά, οι σύλλογοί μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με τις τρέχουσες.

Όσον αφορά στην κατάταξη της UEFA, οι αλλαγές μετατρέπουν σε πιο αντιπροσωπευτική τη βαθμολογία κάθε συλλόγου, ωστόσο να μην εξαρτάται κανείς από την ευρωπαϊκή πορεία άλλης ομάδας, μέσω της βαθμολογίας της χώρας. Η UEFA θα προσμετρά τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου χωριστά και θα τον ανταμείβει με τις αντίστοιχες καλές ή κακές κληρώσεις σε προκριματικά ή ομίλους.

Οι ελληνικοί σύλλογοι, πάντως, δεν πρόκειται να κερδίσουν κάτι από την αλλαγή, όσον αφορά στον διαμοιρασμό των πριμ της UEFA, μιας και δεν έχουν να επιδείξουν κάποια κατάκτηση. Επιπλέον, μοιάζει απίθανο να μειωθεί ιδιαίτερα το τρέχον μέρισμά τους από τα κέρδη σε σχέση με αυτό των συλλόγων που έχουν πανηγυρίσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο παρελθόν, μιας και η "πίτα" των εσόδων αναμένεται να αυξηθεί μετά από τις συγκεκριμένες αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, αναμένεται να αυξηθεί (ή να δημιουργηθεί όπου δεν υπάρχει) "ψαλίδα" με τους νικητές του παρελθόντος, με τους οποίους αυτήν τη στιγμή μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο να βρίσκονται στην ίδια κλίμακα.

Πηγή: sport24.gr