Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 10:20

Οριστικά από την GoalControl η τεχνολογία τελικής γραμμής του Μουντιάλ

Γράφτηκε από τον

Μετά την επιτυχή εφαρμογή της τεχνολογίας τελικής γραμμής (GLT ) στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA Βραζιλία 2013, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία επιβεβαιώνει ότι η GoalControl GmbH θα είναι ο επίσημος χορηγός της τεχνολογίας τελικής γραμμής για το Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία.
 
Η γερμανική εταιρεία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό τον Απρίλιο και ανέλαβε τα δύο τουρνουά, αλλά και υπό την αίρεση για το Μουντιάλ 2014 να έχει εγκριθεί ως επιτυχής η απόδοση του συστήματος κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών τον περασμένο Ιούνιο.
 
Η ανακοίνωση της FIFA ακολούθησε μιας διαδικασίας αξιολόγησης με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της FIFA εξέτασαν τη χρήση των GoalControl-4D κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Αν και δεν υπήρχαν περιστατικά στα οποία η τεχνολογία γραμμής να κλήθηκε να προσδιορίσει αν ένα γκολ είχε επιτευχθεί, το σύστημα κρίθηκε πως έχει εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της FIFA και υπέδειξε κάθε ένα από τα 68 γκολ που επιτεύχθηκαν ως σωστά κατακυρωθέντα, ενώ υπήρχε επίσης ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από την πλευρά των διαιτητών.
 
Επιπλέον, η FIFA επιβεβαίωσε ότι τεχνολογία τελικής γραμμής θα χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του Μαρόκου από τις 11 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2013 και ότι η GoalControl GmbH θα είναι ο επίσημος χορηγός τεχνολογίας τελικής γραμμής για την διοργάνωση. Η GoalControl GmbH επιλέχθηκε μέσω διαδικασίας διαγωνισμού, κατά την οποία η FIFA κάλεσε τους τέσσερις αδειοδοτημένους παρόχους τεχνολογίας τελικής γραμμής να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το τουρνουά.
 
Η χρήση των GoalControl-4D στο Μαρόκο και τη Βραζιλία θα τεθούν σε μία τελική δοκιμή εγκατάστασης σε κάθε γήπεδο, η οποία είναι μια τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της επίσημης διαδικασίας πιστοποίησης που ορίζεται στο εγχειρίδιο δοκιμών των τεχνολογιών τελικής γραμμής. Αυτές οι δοκιμές θα πρέπει να διεξάγονται από ανεξάρτητο ινστιτούτο δοκιμών. Πριν από την έναρξη του κάθε παιχνιδιού, οι διαιτητές θα πραγματοποιούν, επίσης, δικές τους δοκιμές με τις επιχειρησιακές διαδικασίες που έχουν εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).
 
Η FIFA, πλέον, μένει να έλθει σε επικοινωνία με την GoalControl GmbH και να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των σχετικών υποδομών ανά περίπτωση.

πηγη soccerplus.gr