Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2016 13:56

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Ο,τι δεν σε σκοτώνει…

Γράφτηκε από τον

Λένε πως ό,τι δεν σε σκοτώνει αυξάνει τις αντοχές σου και σε κάνει πιο δυνατό για την επόμενη, ή τις επόμενες φορές που θα ξαναβρεθείς στην ίδια ακριβώς θέση και η πορεία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο πανευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Ο μεσσηνιακής καταγωγής «Ντίμι» είπε πολλά και ενδιαφέροντα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιντερνετική αθλητική ιστοσελίδα «Gazzetta.gr», αλλά δεν ανέφερε πουθενά την Καλαμάτα και τη «Μαύρη Θύελλα», στην οποία δυστυχώς το ταλέντο του δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.

Κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο και στην ανάδειξη νεαρών παικτών παίζουν καταλυτικό ρόλο οι συγκυρίες, πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με τη θέση του τερματοφύλακα, που είναι μόνο μία στην ενδεκάδα. Οταν, λοιπόν, ο 38χρονος σήμερα γκολκίπερ βρέθηκε το Δεκέμβριο του 1996 σε ηλικία 18 ετών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, είχε να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο εσωτερικό ανταγωνισμό, βρίσκοντας εκεί Κοψαχείλη, Κελπέκη και τον επίσης νεαρό, τότε, Σωτήρη Λυμπερόπουλο.

Με τις υψηλές απαιτήσεις επιπέδου Α’ Εθνικής που υπήρχαν ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει… χώρο ανάμεσα στους υπόλοιπους τρεις τερματοφύλακες που υπήρχαν ήδη και το… βάπτισμα του πυρός ήρθε με αρκετά οδυνηρό ψυχολογικά τρόπο.  

Στις 17 Φεβρουαρίου 1997 η «Μαύρη Θύελλα» υποδεχόταν τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχε κυριολεκτικά ρεζιλέψει ένα χρόνο νωρίτερα, πετυχαίνοντας εμφατική νίκη με 3-0.

Στο αμέσως προηγούμενο εντός η Καλαμάτα είχε επικρατήσει 1-0 του Παναθηναϊκού με γκολ του Οφορίκουε και όπως ήταν φυσικό πήγαινε με αξιώσεις για κάτι καλό σε ένα ακόμα σπουδαίο παιχνίδι.

Εκείνη η σεζόν (1996 – ’97) αποτέλεσε για τον Ολυμπιακό σημείο καμπής, καθώς με την ταραχώδη έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο ενισχύθηκε σημαντικά με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και επέστρεψε τελικά στην κορυφή μετά από μία ολόκληρη δεκαετία.

Τις παραμονές του αγώνα οι τρεις τερματοφύλακες που θεωρητικά είχαν προβάδισμα για τη φανέλα του βασικού στη «Μαύρη Θύελλα» άρχισαν να βγάζουν προβλήματα ο ένας μετά τον άλλον. Επειδή το… χαλασμένο τηλέφωνο (προκειμένου να μπερδευτεί ο αντίπαλος ήταν κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, κανείς δεν πίστευε ότι η ανακοίνωση της ενδεκάδας της ασπρόμαυρης ομάδας θα έκρυβε μία τόσο μεγάλο έκπληξη. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, πραγματικά… αμούστακος, πριν ακόμα κλείσει τα 19 του βρέθηκε (κυριολεκτικά από το… πουθενά) για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια σε αγώνα της Α’ Εθνικής!

Παρά το δυναμικό μπάσιμο και τις 2-3 καλές στιγμές στο πρώτο 20λεπτο, με Δέδε, Οφορίκουε και Λάρσον να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή, ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-4 με τον… μικρό (τότε) γκολκίπερ να δέχεται αρκετά έντονη κριτική. Ειδικά στη φάση του δεύτερου γκολ που σημείωσε ο Νινιάδης από πολύ πλάγια θέση αριστερά, ίσως κάποιος πιο έμπειρος να αντιδρούσε διαφορετικά.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έχει χαραγμένο πάνω στο σώμα του ένα τατουάζ που γράφει: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Δεν γνωρίζουμε αν το… χτύπησε μετά από εκείνο το παιχνίδι, όταν βρέθηκε εντελώς ξαφνικά στο… λάκκο των λεόντων και του έλειπαν ακόμα αρκετά ποδοσφαιρικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο λάθος στην περίπτωσή του ήταν ότι η δεύτερη ευκαιρία άργησε τόσο πολύ που σε κάποιον άλλο με διαφορετικό χαρακτήρα μπορεί να είχε πολύ αρνητική ψυχολογική επίπτωση.

Ο «Dimi», ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε, δούλεψε, σκύλιασε μέσα στο γήπεδο και τελικά βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στην Αγγλία, γράφοντας ιστορία.

Φυσικά το γιατί ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, ενώ είχε τις τεράστιες αυτές δυνατότητες, δεν έκανε στην πλήρως ανανεωμένη «Μαύρη Θύελλα» το 2001, είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Ούτε καν σαν περιουσιακό στοιχείο δεν αξιοποιήθηκε και σίγουρα οι… αόρατοι διοικούντες που «τσέπωσαν» πολλά χρήματα εκείνη την χρονική περίοδο από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, έχασαν την ευκαιρία να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.    

Ο δρόμος προς την πανευρωπαϊκή καταξίωση δεν ήταν καθόλου εύκολος για τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, που μετέτρεψε τον ποδοσφαιρικό εφιάλτη της απογοητευτικής πρώτης φοράς σε εφόδιο για την επόμενη πρόκληση. Στην περσινή πορεία της Μίντλεσμπρο προς την Πρέμιερ Λιγκ ο «Ντίμι» ήταν ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες αποκρούσεις που παίχτηκαν σε replay αλλά και με το μεγαλύτερο σερί απαραβίαστης εστίας στην πιο σκληροτράχηλη κατηγορία παγκοσμίως, την αγγλική Τσάμπιονσιπ (2η κατηγορία). Αλλά, εδώ, δυστυχώς «δεν έκανε»! 

Κι άλλη πρώην… σφυρίχτρα στο δρόμο για τη Βουλή;

Ο Μεσσήνιος στην καταγωγή Γιάννης Παπαγεωργίου φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ένας ακόμα πρώην διαιτητής που θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα. Ο γεννημένος στη Λάμπαινα πρώην ρέφερι μεγάλωσε στην Αθήνα, με το Σύνδεσμο Διαιτητών της οποίας διηύθυνε συνολικά 77 αγώνες της Α’ Εθνικής. Ταυτόχρονα υπήρξε μαραθωνοδρόμος αλλά και ηθοποιός, βρίσκοντας χρόνο για να ασχοληθεί και με τα κοινά στην περιοχή του Νέου Ψυχικού όπου διαμένει μόνιμα. Με τη Νέα Δημοκρατία ήταν υποψήφιος στη Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2012 και όπως διέρρευσε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το όνομά του θα βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων στη Μεσσηνία.

Ψάξτε για το δεύτερο…  

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος έχει παίξει αρκετές φορές το ρόλο του… ποδοσφαιρικού Αγιου Βασίλη με σούπερ μεταγραφικές εκπλήξεις κατά το παρελθόν. Η «χρυσή» εποχή της «Μαύρης Θύελλας» μπορεί να πέρασε, ωστόσο, κάποια χούγια δεν αλλάζουν ποτέ και είναι αδύνατο να μη γίνουν χειμερινές προσθήκες στο φετινό ρόστερ.

Χωρίς να ενθουσιάζει τον κόσμο με το ποδόσφαιρο που παίζει, η ασπρόμαυρη ομάδα έχει ήδη πάρει διαφορά 8 βαθμών στην Α’ Τοπική και πλέον έχουν πιστέψει ακόμα και οι… άπιστοι Θωμάδες πως δεν χάνει με τίποτα την άνοδο και την επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες.

 

Βέβαια, όσο εύκολα θα ανέβει φέτος, αλλά τόσο πιο δύσκολα θα είναι να πετύχει κάτι ανάλογο του χρόνου, μετά τις αλλαγές στο σύστημα προβιβασμού της Γ’ Εθνικής γι’ αυτό και η διοίκηση Παπαδόπουλου θέλει να προετοιμαστεί από τώρα η «Μαύρη Θύελλα» για τις σαφώς υψηλότερες απαιτήσεις της επόμενης σεζόν.