Κυριακή, 15 Δεκέμβριος 2013 00:26

"Είμαστε το... αφεντικό", λέει ο Μίλτος Γκόφας

Γράφτηκε από τον


Με οκτώ νίκες και μία ισοπαλία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο της Γ’ Εθνικής από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Καλαμάτα, ο Μίλτος Γκόφας θεωρείται δικαίως ο αναμορφωτής της «Μαύρης Θύελλας» που μετά το τραγικό ξεκίνημα (τρεις σερί ήττες) προχωρά με... τέρμα γκάζια μέχρι και τον τελευταίο μήνα του 2013.
Το «Notosport» αποκαλύπτει σήμερα την πορεία που έχει διαγράψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο 55χρονος τεχνικός, αλλά και αρκετές άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του που αν μη τι άλλο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει κερδίσει το σεβασμό στα αποδυτήρια αλλά και στην εξέδρα.
Το ποδοσφαιρικό στόρι του Μίλτου Γκόφα ξεκινά στους Αμπελόκηπους της Αθήνας τη δεκαετία του ’70. Παίζει σε πολύ μικρή ηλικία δεξί μπακ στο σύλλογο που εξέφραζε τότε μία από τις μεγαλύτερες γειτονιές της πρωτεύουσας, αλλά καθιερώνεται ως λίμπερο τα επόμενα χρόνια στον Αγιο Θωμά, στο Γουδί.
Παρ’ ότι γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά σε μία περιοχή που... γεννούσε υποστηρικτές του Παναθηναϊκού, έγινε οπαδός του Ολυμπιακού «και μάλιστα φανατικός», όπως ο ίδιος παραδέχεται ακολουθώντας για πολλά χρόνια σαν φίλαθλος τους «ερυθρόλευκους».
Ταυτόχρονα παρέμενε στενά συνδεδεμένος με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κάνοντας το 1994 τη μεγάλη στροφή προς την προπονητική. Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως ο νυν τεχνικός της «Μαύρης Θύελλας» κατέχει ένα μεγάλο ρεκόρ, μένοντας για μία ολόκληρη δεκαετία στον πάγκο της Αγίας Παρασκευής. Με αυτόν στο... τιμόνι το 2008 η «Σάντα» γράφει ιστορία, κατακτώντας αήττητη τον τίτλο στη Δ’ Εθνική, ενώ λίγες μέρες αργότερα κερδίζει με 3-2 το Ρουφ στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών!
«Μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους φτιάξαμε μία ομάδα από την αρχή που έφτασε από το Τοπικό της Αθήνας μέχρι τη Γ’ Εθνική. Ηταν το αποκορύφωμα μία μεγάλης προσπάθειας και η σύμπτωση είναι πως και η Αγία Παρασκευή φορά ασπρόμαυρα, όπως η Καλαμάτα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από μας μπήκαμε για πρώτη φορά σε επαγγελματικά δεδομένα».
Συνεχίζει στον πάγκο του Ρουφ, με το οποίο κερδίζει την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Πριν 1,5 χρόνο, μάλιστα, η τότε ομάδα του σε ένα πολύ κρίσιμο, όσο και επεισοδιακό ματς πρωταθλήματος θα νικήσει 2-0 τη «Μαύρη Θύελλα» του Γιώργου Μπένου, «ψαλιδίζοντας» πολλές από τις ελπίδες της για συμμετοχή στα πλέι οφ ανόδου, κάτι που έχασε οριακά την τελευταία αγωνιστική.
Η περσινή σεζόν τον φέρνει αρχικά στον Πανηλειακό αλλά όχι για περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ακολουθεί η πρόταση του Βύζαντα από τη Β’ Εθνική. Ο Γκόφας αναλαμβάνει την ομάδα των Μεγάρων έξι βαθμούς κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος και κατορθώνει να τη βγάλει στον... αφρό και μάλιστα στο +4!
Συνεπώς η επιλογή του σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ασπρόμαυρη ομάδα δεν δικαιώνεται μόνο από τα φετινά αποτελέσματα. «Η Καλαμάτα ήταν μία πρόκληση για μένα, ένας μεγάλος σύλλογος που κουβαλάει πιστούς οπαδούς και κόσμο που πραγματικά διψάει για επιτυχίες. Μία πραγματική πρόκληση. Ασφαλώς το όχι καλό ξεκίνημά της προκαλούσε απορία, όπως και η περσινή πορεία της που δεν δικαιολογείται βάσει του υλικού που είχε. Ο μόνος προβληματισμός ήταν κατά πόσο αυτή η άσχημη παρουσία του τελευταίου χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια της» υποστηρίζει ο Μίλτος Γκόφας που ήξερε  από που να αρχίσει: «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν να ξαναπιστέψουν οι ποδοσφαιριστές στις ικανότητές τους. Τους εξήγησα ότι έχω βρεθεί στο παρελθόν στη θέση τους και προσπάθησα όσο μπορούσα να τους απελευθερώσω ψυχολογικά. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν από την αρχή και πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Θεωρώ πως η πιο πρόσφατη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναργειακό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αντιπάλους μας ότι είμαστε το αφεντικό στον όμιλο.
Όλη αυτή η αγωνιστική μεταστροφή είναι αποτέλεσμα μίας συνολικής προσπάθειας που γίνεται από όλο το τιμ. Ο Σωκράτης είναι ο άνθρωπος που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, πέρα από το κομμάτι των τερματοφυλάκων που είναι δική του αρμοδιότητα. Ο Ευτύχης που έχει το δικό του κομμάτι, ο Νικήτας και όλοι όσοι είναι γύρω από την ομάδα.
Θα χρειαστεί φυσικά ανάλογη προσοχή στη συνέχεια γιατί ναι μεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αήττητο σερί αλλά στο ποδόσφαιρο είναι αδύνατο να κερδίζεις συνέχεια. Κάποια στιγμή θα έρθει και το άσχημο αποτέλεσμα και εκεί θα χρειαστεί η στήριξη όλων σε αυτό που έχουμε φτιάξει. Ήμουν από την αρχή ξεκάθαρος πως δεν πρόκειται να χαριστώ σε εκείνον που θα επιχειρήσει να κάνει ζημιά...».
Εκτός γηπέδου ο Μίλτος Γκόφας κάνει σχεδόν μόνιμα παρέα με το Γιώργο Ράλλη. «Ο πρόεδρος πραγματικά πολλές φορές με κάνει να ξεχνιέμαι από αυτό που μου λείπει πολύ έντονα και είναι η οικογένειά μου, όπως και ο Θόδωρος Παπαθεοδωρίδης. Η παρέα τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, όπως φυσικά και η διαμονή στο ξενοδοχείο «Velvedere», όπου οι άνθρωποι εκεί είναι πραγματικά άψογοι στο σέρβις» αναφέρει ο κόουτς που έχει συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν: «Για την ώρα τα πλάνα μας φτάνουν μέχρι εκεί. Να κερδίσουμε την άνοδο, να συνεχίσουμε έτσι ώστε πολύ σύντομα να πιάσουμε κορυφή και το καλοκαίρι εδώ είμαστε, άλλωστε όταν δημιουργείται κάτι πολύ καλό δεν υπάρχει και λόγος να αλλάξει η συνταγή».
Για την ασπρόμαυρη ομάδα πλέον παίρνει σειρά το Κύπελλο, στο οποίο ο Μίλτος Γκόφας έκανε και το ντεμπούτο του. «Οι νίκες στο Κύπελλο είχαν τη δική τους σημασία, προσέδωσαν και αυτές αυτοπεποίθηση στους παίκτες και με δεδομένο το μέγεθος της Καλαμάτας δεν μας αφήνει αδιάφορους, παρ’ ότι έτσι όπως διεξάγεται φέτος ο σύλλογος δεν έχει έσοδα από αυτή τη διοργάνωση. Θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται...».
Περνάει στο διαδίκτυο αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του και είναι ενεργός θαμώνας των social media. «Οι απαιτήσεις της ζωής σήμερα αλλά και της δουλειάς περιλαμβάνουν και το internet, που έχει μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλωστε είναι και αυτό ένα μέσο επικοινωνίας με την οικογένειά μου» υποστηρίζει ο προπονητής της «Μαύρης Θύελλας» και ζητά για φινάλε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο στη συνέχεια: «Χαίρομαι γιατί διαπιστώνω ότι ο κόσμος επιστρέφει ξανά στο γήπεδο. Αλλωστε ζούμε σε μία εποχή δύσκολη για τους περισσότερους Ελληνες και το ποδόσφαιρο προσφέρει διέξοδο. Αυτή η ομάδα έχει ποιότητα, απέδειξε ότι έχει και καρδιά στα δύσκολα και το επόμενο βήμα είναι να γεμίσει το γήπεδο ώστε στο τέλος να πανηγυρίσουμε την άνοδο».  


Σωτήρης Παρτσαλάς