Παρασκευή, 25 Μάιος 2018 13:00

Ο ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ "Ε": “Το Ελληνικό μπάσκετ παράγει καλούς προπονητές”

Γράφτηκε από τον
Ο ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ "Ε": “Το Ελληνικό μπάσκετ παράγει καλούς προπονητές”

 

Σεμινάριο προπονητών καλαθοσφαίρισης με την ονομασία “Καλαμάτα 2018” διοργανώνει σήμερα και αύριο η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών (Σ.Ε.Π.Κ.) και το Δήμο Καλαμάτας.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας, ενώ το Σάββατο θα είναι από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.

Ξεκινά σήμερα το σεμινάριο στην Καλαμάτα

Ομιλητές του σεμιναρίου είναι οι Ηλίας Ζούρος (προπονητής Εθνικής ομάδας Ανδρών Γεωργίας), Κώστας Μίσσας (προπονητής ομάδας γυναικών ΟΣΦΠ), Κώστας Κεραμιδάς (προπονητής Εθνικής ομάδας γυναικών) και Δημήτρης Αβδάλας (περιφερειακός προπονητής ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ). Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Ηλίας Ζούρος, ένας τεχνικός με μεγάλη καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μίλησε στην “Ε” για το σεμινάριο, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε προπονητές, αλλά είναι ανοικτό για όλους όσους ασχολούνται με το μπάσκετ. Ο προπονητής της Εθνικής Γεωργίας θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί μετά από πολλά χρόνια την πόλη της Καλαμάτας, όπου θεωρεί πως θα διεξαχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σεμινάριο για τους ανθρώπους του μπάσκετ της ευρύτερης περιοχής.

“Θεωρώ ότι η επιμόρφωση είναι πολύ σημαντική για όλους τους προπονητές. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους προπονητές των μικρών κατηγοριών αλλά και για αυτούς που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Το νούμερο ένα για τον προπονητή είναι η επιμόρφωση γιατί μόνο μέσα από αυτή την διαδικασία γίνεσαι καλύτερος”, τόνισε ο Ηλίας Ζούρος που στο σεμινάριο θα μιλήσει για τις συνεργασίες των παικτών στη σύγχρονη προπόνηση και την ημερήσια προπόνηση της αγωνιστικής περιόδου. Οπως τονίζει, η ποιότητα της προπόνησης είναι καθοριστική για την εικόνα κάθε ομάδας : “Είναι γεγονός ότι η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο προκύπτει από όσα έχουν γίνει στην προπόνηση. Μια ομάδα που προπονείται σε καλό ρυθμό και δουλεύει θα έχει και την ανάλογη εικόνα στο γήπεδο”.

Εδώ και χρόνια Ελληνας προπονητής είναι πλέον καταξιωμένος σε διεθνές επίπεδο, με τον Ηλία Ζούρο να εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τους Ελληνες τεχνικούς.

“Συνεχώς το Ελληνικό μπάσκετ παράγει καλούς προπονητές. Βγαίνουν νέοι αξιόλογοι προπονητές και είναι σημαντικό ότι όλο και περισσότεροι δουλεύουν και εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν συνεχόμενες φουρνιές καλών Ελλήνων προπονητών και υπάρχουν όλες οι προοπτικές να υπάρξει ανάλογη συνέχεια”.

“Να βρεθεί λύση στο πρόβλημα

της Εuroleague με την FIBA”

Οσον αφορά την τωρινή του ομάδα, ο Ηλίας Ζούρος σημειώνει πως η πορεία της Εθνικής Γεωργίας επηρεάστηκε πολύ από την κόντρα της Εuroleague με την FIBA και τονίζει την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση.

Tο πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στην Εuroleague και την FIBA έχει δυσκολέψει τα πράγματα για τις Εθνικές ομάδες. Χρησιμοποιούνται αναγκαστικά παίκτες ψαμηλότερης ποιότητας και αλλειώντεται η πραγματική δυναμικότητα των ομάδων. Περιμένουμε να βρεθεί άμεσα μια λύση σε αυτό το σοβαρό θέμα που δυστυχώς είχε μεγάλο αντίκτυπο στην δική μας ομάδα στην Γεωργία”.

Οσον αφορά την Ελληνική Εθνική ομάδα, ο Ηλίας Ζούρος δεν θέλησε να κάνει... προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, ωστόσο εξέφρασε την πίστη του ότι το Ελληνικό μπάσκετ θα βρίσκεται ψηλά και θα έχει πάντα επιτυχίες.

Η πορεία του Ηλία Ζούρου

Ο 52χρονος σήμερα Ηλίας Ζούρος ξεκίνησε από τα εφηβικά τμήματα του Πανιωνίου και αργότερα εργάστηκε ως βοηθός προπονητή του Σπύρου Φώσκολου στην ανδρική ομάδα του Γ.Σ. Περιστερίου. Επόμενοι σταθμοί του ήταν ο Εθνικός Πειραιώς, το Παλαιό Φάληρο, ο Σπόρτιγκ Αθηνών ως βοηθός προπονητή και το 1997 ο Γ.Σ. Αμαρουσίου ως βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου. Το 1999 ήταν βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Το καλοκαίρι του 1999 προσελήφθη ως βοηθός προπονητή του Γιάννη Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό Πειραιώς ενώ την επόμενη χρονιά ανέλαβε το πόστο του πρώτου προπονητή της ομάδας, αποχωρώντας τελικά στα μέσα του 2002. Την περίοδο 2003-04 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σαζές Βηρυττού (Sagesse Beirut) με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Λιβάνου και το FIBA Asia Champions Cup και παράλληλα ανακηρύχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Ασία για το 2004. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό αρχικά της Νήαρ Ήστ και κατόπιν του Άρη Θεσσαλονίκης. Από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 ανέλαβε την γαλλική Παρί Ρασίνγκ Κλαμπ. Κατόπιν επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Πανελλήνιο με τον οποίο έφτασε μέχρι τους τελικούς του Euro Cup 2010. Την επόμενη σεζόν υπέγραψε στην Ζαλγκίρις και έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής ομάδας του εξωτερικού που αγωνιζόταν στην Euroleague. Με τη Ζαλγκίρις το 2011 κατέκτησε κύπελλο και πρωτάθλημα καθώς και το Πρωτάθλημα της Βαλτικής Λίγκας. Το Μάρτιο του 2011 ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας Ανδρών. Απομακρύνθηκε μετά την αποτυχία της ομάδας να περάσει με επιτυχία το Προολυμπιακό Τουρνουά. Στις 27 Φεβρουαρίου 2012, ο Ζούρος προσελήφθη στην τεχνική ηγεσία της Αναντολού Εφές αποτελώντας τον πρώτο Έλληνα προπονητή που αναλαμβάνει ανδρική ομάδα της Τουρκίας. Την άνοιξη του 2013 επέστρεψε στον πάγκο της Ζαλγκίρις, το Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε την Τουρκική Τόφας Μπούρσα ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Εθνική Ομάδα της Γεωργίας.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Σήμερα

5 μ.μ. Κεραμιδάς: Συνηθισμένα λάθη στην προπόνηση, ομαδικές ασκήσεις και σουτ στην διάρκεια της προπόνησης.

6.30 μ.μ. Ζούρος: Ημερήσια προπόνηση αγωνιστικής περιόδου.

8 μ.μ. Μίσσας: Κλιμάκωση διδασκαλίας στην προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα.

Σάββατο

9 π.μ. Αβδάλας: Ανάπτυξη προγράμματος προπόνησης για την εξέλιξη ενός σέντερ.

10.30 π.μ. Μίσσας: Σουτ: Ατομική τεχνική και τακτική.

12 μ. Ζούρος: Συνεργασίες παικτών στη σύγχρονη καλαθοσφαίριση.