Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2018 18:12

Κοινή αφρικανική υποψηφιότητα για την διοργάνωση του 2030

Γράφτηκε από τον
Κοινή αφρικανική υποψηφιότητα για την διοργάνωση του 2030

 

Το Μαρόκο διεκδίκησε και προσπάθησε να πάρει την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, όμως έχασε από την κοινή υποψηφιότητα των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς η αφρικανική χώρα το έχει επιχειρήσει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, επίσης χωρίς επιτυχία. Τώρα, οι χώρες της βόρειας Αφρικής φαίνονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν την διοργάνωση του 2030 και μάλιστα με περισσότερες πιθανότητες, καθώς δείχνουν πρόθυμες για συνεργασία, ακολουθώντας το παράδειγμα της «τριπλέτας» των αμερικανικών χωρών. Η Αλγερία και η Τυνησία εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ενισχύσουν την προσπάθεια του Μαρόκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων τους.

«Η Αλγερία θα μελετήσει πολύ σοβαρά αυτή την πιθανή υποψηφιότητα για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Αθλητισμού Μοχάμεντ Χατάμπ και πρόσθεσε: «Ένα κοινό αίτημα από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, μπορεί να επιτευχθεί από τις υφιστάμενες υποδομές, καθώς και με την προσθήκη μελλοντικών έργων. Εξετάζοντας τις πόλεις μας, με τις υπάρχουσες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, σκεφτόμαστε ότι όντως μπορούμε να φιλοξενήσουμε σημαντικά παγκόσμια γεγονότα».

Θυμίζουμε πως το 2010 η Νότια Αφρική έγινε η πρώτη και μοναδική χώρα αυτής της ηπείρου που ανέλαβε και φιλοξένησε αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έχει εκδηλωθεί πρόθεση και από άλλη «τριπλέτα» να αναλάβει την διοργάνωση του 2030 και έχει και ένα μεγάλο ατού. Πρόκειται για την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη και μάλιστα προβάλουν ως βασικό επιχείρημα τον επετειακό χαρακτήρα, καθώς θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης, που είχε γίνει το 1930 στην Ουρουγουάη.

Η απόφαση της FIFA για την ανάληψη της διοργάνωσης του 2030, δεν αναμένεται να παρθεί πριν από το 2022.

ΑΠΕ - ΜΠΕ