Σάββατο, 14 Ιούλιος 2018 16:17

ΜΟΥΝΤΙΑΛ: «Για την τιμή των όπλων» Βέλγιο και Αγγλία

Γράφτηκε από τον
ΜΟΥΝΤΙΑΛ: «Για την τιμή των όπλων» Βέλγιο και Αγγλία

Τον πιό... άχαρο αγώνα, τον αποκαλούμενο και «τελικό της παρηγοριάς», καλούνται να δώσουν σήμερα Σάββατο (17:00 ΕΡΤ 1) στην Αγία Πετρούπολη, το Βέλγιο και η Αγγλία.

«Επαθλο», η διόλου υποτιμητική, τρίτη θέση στο Μουντιάλ, που όμως συνοδεύεται με το συναίσθημα της... απογοήτευσης, καθώς οι δύο μονομάχοι, βρέθηκαν «μία ανάσα» από τον μεγάλο τελικό. Πάντως, εκτός του πρεστίζ που έχει η κατάκτηση της τρίτης θέσης, υπάρχει και μια διαφορά δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα στον... μεταλλιούχο και την ομάδα που θα χάσει τον «μικρό τελικό». Συγκεκριμένα η τρίτη θέση χαρίζει στον κάτοχό της το ποσό των 24 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που ο τέταρτος θα πάρει 22 εκατομμύρια.

Κοινό γνώρισμα των δύο αντιπάλων, το γεγονός πως αγωνίζονται με τρεις παίκτες στην αμυντική γραμμή. Ωστόσο, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ επιλέγει τον σχηματισμό με τέσσερις μέσους και τρεις επιθετικούς, ενώ ο Γκάρεθ Σαουθκέϊτ, με πέντε μέσους και δύο επιθετικούς. Και είναι αλήθεια, ότι οι συγκεκριμένες επιλογές, συνέδραμαν σε ουσιαστικό βαθμό, προκειμένου οι δύο ομάδες να προχωρήσουν τόσο πολύ στην κορυφαία διοργάνωση, προκαλώντας αίσθηση με τις εμφανίσεις τους. Περισσότερο θεαματικοί οι Βέλγοι, σημείωσαν πέντε νίκες και γνώρισαν μόλις μία ήττα σε έξι αναμετρήσεις. Μία ήττα που ήλθε στην καθοριστικότερη στιγμή, με «θύτη» την Γαλλία, που πήρε την πρόκριση επικρατώντας 1-0 με την κεφαλιά του Σαμουέλ Ουμτιτί. Περισσότερο «κυνικοί» οι Αγγλοι, που στηρίχθηκαν κυρίως στις «στημένες μπάλες», ψάχνουν και μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα με 1-0 που γνώρισαν από τους «κόκκινους διάβολους» στην φάση των ομίλων, πριν ηττηθούν με 2-1 από την Κροατία στην παράταση του έτερου ημιτελικού.

Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του «μικρού τελικού», αναμένεται να παίξει, ο παράγοντας ψυχολογία. Και κυρίως για τους Βέλγους, που θεωρούντο -και δικαίως- το καλύτερο και πιό αξιόπιστο αουτσάϊντερ πριν την έναρξη του Μουντιάλ, καθώς οι «πιτσιρικάδες» της Αγγλίας, δεν ήταν ανάμεσα στις υπολογίσιμες ομάδες, την 14η Ιουνίου. Ομως, σταδιακά και επί της ουσίας «αθόρυβα», προχώρησαν βήμα-βήμα, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και ευνοημένοι από την «βατή» πλευρά των διασταυρώσεων, διεκδίκησαν μέχρι τέλους την πρόκριση στον τελικό. Αντίθετα, οι Βέλγοι, αφού χρειάσθηκε να αποκλείσουν με επική ανατροπή (σ.σ. σε μόλις 30 λεπτά από 0-2) την Ιαπωνία, έπεσαν πάνω στην Βραζιλία, την οποία και κατέβαλαν με εντυπωσιακή εμφάνιση στον προημιτελικό (2-1).

Ενα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα, είναι και οι επιλογές των δύο προπονητών, αλλά και η διάθεση των παικτών που θα βρεθούν στην αρχική 11αδα των δύο ομάδων. Συνήθως, σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με τις βασικές επιλογές των αγώνων που έχουν προηγηθεί, αν και τα «αστέρια» των δύο αντιπάλων, πιθανότατα θα έχουν θέση στον αγωνιστικό χώρο.

Διαιτητής: Αλιρεζά Φαγκανί (Ιράν)
Οι πιθανές συνθέσεις:

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέϊρελντ, Κομπανί (Μπογιάτα), Βερτόνγκεν, Μενιέ, Βίτσελ, Φελαϊνί, Τσαντλί (Καράσκο), Ντε Μπρόϊνε, Αζάρ, Λουκάκου.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάϊρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Ντάϊερ, Ντελφ, Ρόουζ, Στέρλινγκ, Κέϊν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ