Τετάρτη, 05 Σεπτέμβριος 2018 19:23

Το πλάνο της UEFA για τρίτη διεθνή διασυλλογική διοργάνωση!

Γράφτηκε από τον

Η UEFA εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης, που θα προκαλέσει αλλαγές και σε Champions League - Europa League. 

Η UEFA ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά του διεθνούς ποδοσφαίρου, αφού μετά από το Champions League και το Europa League, έχει στα "σκαριά" τρίτη διασυλλογική διοργάνωση! Οι σκέψεις υπήρχαν εδώ και χρόνια και όσο οι ανανεώσεις των συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα απέφεραν μεγαλύτερα έσοδα, τόσο αυξάνονταν και οι πιέσεις για να ανοίξει η συζήτηση για ένα... "Europa League 2", στο οποίο ουσιαστικά θα συμμετέχουν οι ομάδες "δεύτερης" και "τρίτης" ταχύτητας από τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι συσκέψεις πριν από την κλήρωση του Champions League το απόγευμα της Πέμπτης έφεραν στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους παράγοντες από κάθε φορέα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος, σε τέτοια έκταση, το ζήτημα της τρίτης διοργάνωσης.

Μάλιστα, την ίδια μέρα, η ιστοσελίδα της "Bild" έφερε στη δημοσιότητα ορισμένα από τα πλάνα που εξετάζονται για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το ρεπορτάζ του γερμανικού εντύπου αποκαλύπτει ότι η νέα διοργάνωση θα είναι η τρίτη τη τάξει ιεραρχικά και θα αποτελείται από 32 ομάδες. Αυτό θα φέρει συρρίκνωση του Europa League, που από 48 φιναλίστ θα έχει πλέον 32, ωστόσο δεν θα επηρεάσει το Champions League, που θα συνεχίσει να διεξάγεται με 32 συλλόγους.

Οι αλλαγές, εφόσον εγκριθεί το πλάνο, θα αφορούν τον αμέσως επόμενο κύκλο, ως είθισται με κάθε αλλαγή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, θα αφορούν την τριετία 2021-2024, με τον στόχο της UEFA να είναι η ολοκλήρωση των τρεχουσών συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η σύναψη νέων, στο πακέτο των οποίων θα περιλαμβάνεται και η τρίτη διοργάνωση.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ
Η "Bild" υποστηρίζει ότι πίσω από την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή της UEFA υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της εικόνας του Europa League, ώστε να αυξηθεί και η εμπορικότητά του. Στην UEFA θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την τηλεόραση, να βρουν περισσότερους χορηγούς και να προσελκύσουν μεγαλύτερο πλήθος, αν καταστήσουν πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν.

Η παρουσία 48 ομάδων, αρκετές εκ των οποίων από μικρότερα πρωταθλήματα με μικρή βάση φιλάθλων ή με αδύναμη τηλεοπτική ισχύ, περιορίζει τις δυνατότητες της διοργάνωσης. Αντιθέτως, ένα Europa League που θα ακολουθήσει την πεπατημένη του Champions League, όσον αφορά τον ελιτισμό του, θα βελτιώσει τα δεδομένα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις μικρότερες χώρες και δη από Σκανδιναβία και ανατολική Ευρώπη, που θα βρίσκουν πιο εύκολα διέξοδο στις διεθνείς διοργανώσεις μέσω του νέου τουρνουά, εφόσον το Europa League θα αρχίσει να κλείνει κι αυτό τις "πόρτες" του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από φορείς του ποδοσφαίρου δεν ήταν δημιουργία τρίτης διοργάνωσης, αλλά αύξηση των ομάδων του Europa League από 48 σε 64, ώστε όλα τα κράτη - μέλη της UEFA να μείνουν ικανοποιημένα.

Πηγή: sport24.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ