Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2018 15:47

Σε δύο ομίλους και δύο φάσεις η Α2 κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε δύο ομίλους και σε δύο φάσεις θα διεξαχθεί φέτος το πρωτάθλημα της Α2 της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Πρόκειται για την πρώην Β’ κατηγορία που από φέτος μετονομάζεται σε Α2 κατηγορία.

Στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι παρακάτω 16 ομάδες: “ΑΕ Σπάρτης, ΑΟ Θουρίας, ΑΠΟΕΛ Μολάων, Πήγασος, Αναγέννηση Παραλίας, Αρης Σκάλας, Εράνη, Λύκοι Σπάρτης, Αμιλλα Αγ. Ιωάννη, ΑΣ Πάνας Κανδήλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Δίων Κυπαρισσίας, Γύθειο, ΝΟ Πύλου, Δαϊκλής, Φιλαθλητικός.

Κάθε δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται με παράβολο ποσού 150 ευρώ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων, πρέπει να υποβληθούν στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (Μαιζώνος 57,Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίουκαι να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 ενώ η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 5/10και ώρα 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), παρουσία των αντιπροσώπων των σωματείων.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας ανδρών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Α’ ΦΑΣΗ: Τα σωματεία που μετέχουν στο πρωτάθλημα θα χωριστούν γεωγραφικά σε 2 ομίλους.

Β’ ΦΑΣΗ: Οι δύο πρώτες ομάδες του Α’ και Β’ ομίλου, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ.

Ημιτελικοί:

1ος Αγώνας: 1ος Α΄ Ομίλου – 2ος Β΄ Ομίλου

2ος Αγώνας: 1ος Β΄ Ομίλου – 2ος Α΄ Ομίλου.

Νικήτριες των ημιτελικών πλέι οφ, θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν δύο νίκες.

Τελικοί:

Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα αγωνιστούν στον τελικό του Πρωταθλήματος που θα κριθεί στις δύο νίκες. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στην έδρα κάθε ομάδας. Η έδρα του 1ου αγώνα θα οριστεί με κλήρωση.

Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών θ΄ αγωνιστούν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, με κλήρωση της έδρας.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση της τελικής κατάταξης της Α2΄ Κατηγορίας, ανέρχονται στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών.

Υποχρεώσεις σωματείων

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού, η διαδικασία της πιστοποίησης της υγείας των αθλητών, από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 και εφεξής, τροποποιείται ως ακολούθως:

1) Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

2) Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.

3) Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία, ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

4) Η κάρτα υγείας του αθλητή, θεωρείται από Ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών, στρατιωτικών μονάδων ή από Ιατρούς, έχοντας οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

5) Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ., παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης.

Η κάρτα Υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. (www.basket.gr) και της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π. (www.ekaskenop.gr ) και αφορά τα Πρωταθλήματα Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών, η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία, θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα.

Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ(8) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτεροι).

Β) Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι δύο (22) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι και δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις(4)αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών, εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Γ) Η παρουσία των αθλητών μέχρι και 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Ανοδος και υποβιβασμός

1. Στην Α1΄ Κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα ανέλθουν (2) δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα Play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Εάν υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία, δύο ομάδες θα υποβιβασθούν και από την Α2 κατηγορία (τα σωματεία που θα καταλάβουν την τελευταία θέση της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων).

Ε) ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α2΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

Στη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών, ανέρχονται οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης της Β΄ Κατηγορίας Αδρών.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

Υποχρεωτικά γιατροί

Στους αγώνες του πρωταθλήματος Α2 Κατηγορίας Ανδρών, από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.

Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου.

Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή θα αναγράφει τα στοιχεία των παρόχων πρώτων βοηθειών.

 

 

 

 

 

 

 

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ