Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2019 19:27

Ολυμπιακός: Με πρόκριση επί της Ντινάμο Κιέβου ξεπερνά για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη!

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακός: Με πρόκριση επί της Ντινάμο Κιέβου ξεπερνά για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη!

Ένα βήμα από την ιστορική ανατροπή επί του Παναθηναϊκού στον συνολικό αριθμό ευρωπαϊκών αγώνων βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα ξεπεράσει τον "αιώνιο αντιπαλό" του αν αποκλείσει την Ντινάμο Κιέβου στους "32" του Europa League.

Ένα βήμα από την ιστορική ανατροπή επί του Παναθηναϊκού στον συνολικό αριθμό των ευρωπαϊκών αγώνων τους βρίσκεται ο Ολυμπιακός!

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν τη σεζόν από το “-13” έναντι του “αιωνίου αντιπάλου” τους, ο οποίος έχει μείνει στα... πιτς, έχουν ήδη δώσει δέκα ματς (τέσσερα στα προκριματικά με Λουκέρνη – Μπέρνλι και έξι στον όμιλο του Europa League) και αν προκριθούν επί της Ντινάμο Κιέβου και φτάσουν στους “16” της διοργάνωσης, θα ξεπεράσουν τους Πράσινους για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δηλαδή από τη σεζόν 1959-1960. Αν αποκλειστούν οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι πέρυσι έδωσαν δέκα ματς - έναντι μόλις τεσσάρων του Παναθηναϊκού - θα έχουν και του χρόνου δεύτερη ευκαιρία για την «προσπέραση», καθώς ο Παναθηναϊκός είναι τιμωρημένος για μία σεζόν από την UEFA.

Στην εκκίνηση της σεζόν ο Ολυμπιακός όχι μόνο είχε ήδη ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό σε “ευρωπαϊκές” νίκες (από πρόπερσι), αλλά είχε μειώσει και τη διαφορά τους στα συνολικά “ευρωπαϊκά” παιχνίδια: -19 πρόπερσι, -13 πέρυσι, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταφέρει μετά την Γκαμπάλα να αποκλείσει και την Αθλέτικ Μπιλμπάο για να μπει στους ομίλους του Europa League.

Πλέον, είναι θέμα χρόνου να «προσπεράσουν» οι Ερυθρόλευκοι τους Πράσινους, οι οποίοι τουλάχιστον και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω της ποινής αποκλεισμού από την UEFA για έναν χρόνο. Θα πρέπει εφέτος να μπουν στην πρώτη πεντάδα για να εκτίσουν την ποινή τους και να συμμετάσχουν και πάλι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση από την περίοδο 2020-2021. Αν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν ούτε εφέτος «ευρωπαϊκή» θέση, θα κουβαλήσουν την ποινή τους και για τη μεθεπόμενη σεζόν, 2020-2021!

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ “ΕΚΛΕΙΣΕ” Η ΨΑΛΙΔΑ
Η διαφορά των δύο «αιωνίων» ουσιαστικά έκλεισε τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς ο Παναθηναϊκός μετά τη διάλυση του σχήματος της πολυμετοχικότητας (2011), δεν πήρε μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση δύο χρονιές (2013-2014 και 2018-2019) και μετείχε μόνο τρεις σεζόν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όλες στο Europa League. Tη σεζόν 2012-2013 (πρώτη Αλαφούζου, με προπονητές Φερέιρα και Ρότσα), τη σεζόν 2014-2015 (με κόουτς τον Γιάννη Αναστασίου) και πρόπερσι (με κόουτς τον Αντρέα Στραματσόνι). Σε όλες αποκλείστηκε και δεν κατάφερε να προκριθεί στους “32” της διοργάνωσης.

Βεβαίως, ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ολυμπιακό είναι να ξεπεράσει τον εαυτό του! Δηλαδή, να φτάσει (τουλάχιστον) σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που έχουν καταφέρει ο Παναθηναϊκός (τρεις φορές) και η ΑΕΚ (μία). Φαίνεται παράλογο ή εξωπραγματικό για ορισμένους; Ίσως. Πόσοι, όμως, πίστευαν στην πρόκριση επί της Μίλαν, παρότι οι Ερυθρόλευκοι χρειάζονταν όχι μόνο νίκη, αλλά επικράτηση με 2-0, 3-1, ή με διαφορά τριών γκολ και άνω; Αυτοί που πίστευαν – εντός συλλόγου – ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να τα καταφέρει, πιστεύουν και ότι οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά εφέτος στο Εuropa League. Βήμα – βήμα, όμως. Διότι οι πρώην σοβιετικές ομάδες δεν είναι... γούρικες για τον Ολυμπιακό στο Europa...
* Η Λάρισα, η Παναχαϊκή, ο Ακράτητος, η Καλαμάτα και ο Πανιώνιος έχουν μία συμμετοχή στο Intertoto, ο ΟΦΗ δύο, ο Ηρακλής και το Αιγάλεω τρεις. Οι συμμετοχές και τα αποτελέσματά τους στην διοργάνωση λογίζονται μαζί με τις υπόλοιπες επισήμως από την UEFA. Για Ακράτητο και Καλαμάτα είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές παρουσίες τους.

* Η UEFA δεν συμπεριλαμβάνει πλέον στα "επίσημα" ευρωπαϊκά ματς κάθε ομάδας αυτά του "Κυπέλλου Εκθέσεων".

Πηγή: sport24.gr