Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 20:04

Το χρονικό των εκλογών και η επόμενη μέρα στην ΕΠΣ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Εδώ και περίπου 3,5 δεκαετίες ο Αριστείδης Σταθόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή χρονικό διάστημα το οποίο πιθανότητα δεν συναντάμε σε καμιά άλλη Ένωση της χώρας.
Και αν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, αυτή τη φορά ο ισχυρός άνδρας του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου κατάφερε να βγει νικητής απέναντι σε μια οργανωμένη κίνηση ανατροπής του, η οποία ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν…


Το περασμένο καλοκαίρι μαζεύτηκαν μετά από πολλά χρόνια αρκετοί παράγοντες ομάδων - με επικεφαλής τους Γιώργο Σοφρωνά και Παναγιώτη Βασιλόπουλο - με σκοπό να "ρίξουν" τον Σταθόπουλο και να αναλάβουν αυτοί τα ηνία στην ΕΠΣΜ.
Όλο αυτό το διάστημα αναφέρθηκαν πολλές φορές στα κακώς κείμενα της διοίκησης Σταθόπουλου (άλλοτε έχοντας δίκιο και άλλοτε όχι) και προσπάθησαν να πείσουν τα σωματεία ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής...

Τα λάθη  και οι καταγγελίες της Κίνησης

Στην πορεία, η Κίνηση Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου έχασε ένα από τα δυνατά της "όπλα", τον Αντώνη Αντωνόπουλο, ο οποίος λόγω κάποιων διαφωνιών με άλλα ηγετικά στελέχη της Κίνησης προτίμησε να αποχωρήσει.
Οι διαφωνίες για την συγκρότηση της 11μελούς υποψηφιότητας στις εκλογές έφεραν ένα ακόμη λάθος. Συγκεκριμένα, η Κίνηση είχε 13 υποψηφίους και όχι ακριβώς 11, όπως θα έπρεπε (αυτό άλλωστε έκανε και ο πολύπειρος Σταθόπουλος) ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Τελικά το λάθος αυτό δεν το πλήρωσε αφού αποδείχθηκε ότι η διαφορά των δύο παρατάξεων ήταν αρκετά μεγάλη.
Γενικά, το ότι τα μέλη της Ένωσης είχαν σχετικά μικρό διάστημα κοινής δράσης, έφερε προβλήματα συνεννόησης που θεωρώ ότι επηρέασαν και τις αποφάσεις των ψηφοφόρων των σωματείων...
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τα όσα κατήγγειλαν προχθές τα μέλη της Κίνησης Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Κατ' αρχήν έκαναν λόγο για τρομοκρατία των μελών λόγω της απόφασης της ΕΠΣΜ να βάλει ιδιωτική ασφάλεια στην είσοδο της αίθουσας. Μάλιστα κάποια στιγμή η κατάσταση πήγε να ξεφύγει, για αυτό και έφτασε ισχυρή αστυνομική στο χώρο.
Ο Σταθόπουλος ωστόσο απάντησε πως αυτό συνέβη γιατί είχε πληροφορίες πως θα γίνουν επεισόδια.
Από εκεί και πέρα, ο Γιώργος Σοφρωνάς έκανε λόγο για "απειλές" που έγιναν σε υποψήφιους. "Σε κάποιους είπαν ότι θα διαλυθεί η ομάδα σας ότι δεν θα φτιαχτεί το γήπεδο σας και διάφορα τέτοια", κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανιώνιου. Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια "ανεξάρτητης διαιτησίας", αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Μεσσηνιακή διαιτησία.

Οι κινήσεις Σταθόπουλου στο τέλος
και ο αποκλεισμός των 4 σωματείων

Από την άλλη πλευρά, ο έμπειρος Άρις Σταθόπουλος κατάφερε να κέρδισε ψήφους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Γνώριζε βέβαια ότι έχει το προβάδισμα, ωστόσο οι πληροφορίες μας λένε ότι τις τελευταίες δύο μέρες κατάφερε να… αλλάξει άποψη σε τουλάχιστον 4-5 σωματεία.
Το ρόλο του στην διαμόρφωση του αποτελέσματος έπαιξε βέβαια και ο αποκλεισμός των 4 ομάδων από την εκλογική διαδικασία (Κορώνη. Παναθηναϊκός, Ερμής, Αβία) καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις ομάδες ήταν υπέρ της Κίνησης.

Η ανάλυση του αποτελέσματος

Οι 50 ψήφοι που πήρε προσωπικά ο Αριστείδης Σταθόπουλος δείχνουν ξεκάθαρα τον θρίαμβο του προέδρου της ΕΠΣΜ. Το τελευταίο, το 11ο μέλος του νέου δ.σ., ο Βασίλης Πολίτης πήρε 41 ψήφους, κάτι που δείχνει ότι (με μια μικρή απόκλιση ίσως) τα 41 από τα 70 σωματεία ψήφισαν αποκλειστικά τους 11 υποψηφίους του Σταθόπουλου. Αυτά τα 41 σωματεία ήταν αρκετά για την νίκη, όμως ο Σταθόπουλος κατάφερε να "σπάσει" αρκετά σωματεία που είχαν σκοπό να ψηφίσουν την Κίνηση. Πέρα από τα 41 σωματεία, τα υπόλοιπα 29 ψήφισαν είτε μόνο υποψηφίους της Κίνησης είτε υποψηφίους και των δύο παρατάξεων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι και τα 29 αυτά σωματεία έδωσαν ψήφο στον Γιώργο Σοφρωνά ενώ μόλις δύο από αυτά δεν ψήφισαν τον Παν. Βασιλόπουλο.
Ο Σοφρωνάς δηλαδή ψηφίστηκε σχεδόν από το 40% των σωματείων κάτι που δείχνει την δυναμική που απέκτησε η Κίνηση, έστω και αν τελικά έχασε καθαρά τις εκλογές.

Η επόμενη μέρα στην ΕΠΣ Μεσσηνίας

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΜ απαρτίζεται μόνο από μέλη της παράταξης Σταθόπουλου, ωστόσο αν η Κίνηση Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου δεν… διαλυθεί, θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, μια διαφορετική γνώμη τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο Παν. Βασιλόπουλος ήταν δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα, όμως τα υπόλοιπα μέλη δήλωναν εξ αρχής ότι η προσπάθεια της Κίνησης θα συνεχιστεί και ότι έχει μέλλον.
Αρκετοί μάλιστα τόνιζαν ότι στις εκλογές αυτές μπήκαν οι βάσεις για την νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ότι δηλαδή ήταν εξ αρχής δύσκολο να κερδίσουν με την πρώτη προσπάθεια τον Σταθόπουλο.
Φυσικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκ νέου διαφωνίες μεταξύ των μελών και να δούμε το επόμενο διάστημα την Κίνηση να χάνει την δύναμη της αντί να την αυξάνει.
Από την άλλη πλευρά, ο Αριστείδης Σταθόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανανέωση της παράταξης του, στην οποία πράγματι υπάρχουν 4 νέα πρόσωπα, οι Πολίτης, Ρούτσης, Χριστόπουλος και Ψαλλιδάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πριν μερικούς μήνες ο κ. Σταθόπουλος είχε προαναγγείλει ότι δεν θα εξαντλήσει την επόμενη τετραετία και ότι κατά την διάρκεια της θα επιλέξει τον αντικαταστάτη του… Μένει να δούμε αν θα επιμείνει σε αυτή τη θέση ή αν θα αποφασίσει να συνεχίσει ο ίδιος στο τιμόνι της ΕΠΣΜ.

N.Tσ.