Κυριακή, 09 Φεβρουάριος 2014 00:30

Αριστείδης Σταθόπουλος: O… μονάρχης του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου

Γράφτηκε από τον

Τα 30 χρόνια στην προεδρία της ΕΠΣ Μεσσηνίας θα ξεπεράσει ο Αριστείδης Σταθόπουλος μετά τη νίκη του στις πρόσφατες αρχαιρεσίες που εξελίχθηκαν σε έναν ακόμα θρίαμβο για τον ίδιο και την παράταξή του. Δικαιολογημένα λοιπόν μπορούμε να μιλήσουμε για τον... μονάρχη του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου με θητεία που θα ζήλευαν ακόμα και οι μακροβιότεροι αυτοκράτορες. 


Για τον ισχυρό παράγοντα του ποδοσφαίρου στη Μεσσηνία, με τη δυνατή φήμη ακόμα και πέραν των ορίων αυτής, οι τελευταίες εκλογές είχαν κάτι διαφορετικό, όσο κι αν ο ίδιος ποτέ δεν το παραδέχθηκε. Γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που υπήρχε απέναντί του ένας δυνατός αντίπαλος. Φαίνεται, όμως, πως αυτό ακριβώς το δεδομένο τον ανάγκασε να κινητοποιηθεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα προσδοκώντας όχι απλά τη νίκη, αλλά μία συντριπτική επικράτηση ως ηχηρή απάντηση στους επικριτές του.
Το γεγονός και μόνο ότι και τα δέκα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. εξελέγησαν από τη δική του παράταξη μαρτυρά το μέγεθος της επιρροής που ασκεί εδώ και δεκαετίες στη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών σωματείων στον τόπο μας. Μία σχέση που ο ίδιος χαρακτήρισε «οικογενειακή» πριν από μερικές εβδομάδες, μιλώντας στην εφημερίδα μας. 
Το «Notosport» αποκαλύπτει σήμερα κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές στη σταδιοδρομία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι στην καριέρα του, λέξη που πεισματικά αρνείται. «Το ποδόσφαιρο είναι για μένα ένα χόμπι που αγγίζει τα όρια της αγάπης» έχει πει άλλωστε, αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας γύρω από τον Αριστείδη Σταθόπουλο καταφέραμε να συλλέξουμε πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή μαζί του, αλλά και από συναδέλφους του παράγοντες στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ο ισχυρός παράγοντας της ΕΠΣ Μεσσηνίας πρωτοεμφανίζεται το 1975 στη διοίκηση του Εθνικού Μελιγαλά. Είναι γεννημένος στο Ζευγολατιό αλλά παράλληλα με το βιοτεχνία που διατηρεί στη γενέτειρά του, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και στο γειτονικό Μελιγαλά για περισσότερα από 25 χρόνια. Το 2010 παραχώρησε το πολυκατάστημα που διατηρούσε εκεί κι έτσι πλέον έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αγαπάει εξίσου σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος.

Η μεγαλύτερη χαρά

Χρονιά ορόσημο στην πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αναμφίβολα το 2004, όταν η Εθνική Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα της Πορτογαλίας, με τον ίδιο στην αντιπροεδρία της ΕΠΟ.
Οπως έχει αναφέρει σε φίλους και γνωστούς, εκείνη η πορεία των 500 μέτρων από τα αποδυτήρια στα πούλμαν που περίμεναν την αποστολή μαζί με τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό τιμ, τους υπόλοιπους παράγοντες αλλά και το βαρύτιμο τρόπαιο ήταν ότι πιο ευχάριστο έζησε μέσα στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί στο δρόμο συνάντησαν μία λαοθάλασσα Πορτογάλων φιλάθλων που παρ’ ότι πικραμένοι τους χειροκροτούσαν και τους αποθέωναν γι’ αυτόν το απίστευτο άθλο που είχαν καταφέρει.
Ο Αριστείδης Σταθόπουλος ήταν ένας από τους ανθρώπους που έβαλαν τα... θεμέλια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να φθάσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από χρόνια. Αμέσως μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. της ΕΠΟ το 1991, κατάφερε να αναβαθμίσει το πρωτάθλημα Μεικτών ομάδων των Ενώσεων με μία πολύ σημαντική κίνηση. Μετά από δική του εισήγηση το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη χορήγηση μορίων στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας κάθε χρονιάς στο Ενωσιακό πρωτάθλημα, προσδίδοντας έτσι ένα σπουδαίο κίνητρο για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και ανεβάζοντας ταυτόχρονα το επίπεδο της διοργάνωσης.
Επίσης μετά από δικό του αγώνα τέθηκε ως βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή νεαρών παικτών στις μικρές εθνικές ομάδες, η προηγούμενη συμμετοχή τους στις μικτές. Μέσα από αυτό το... κανάλι, λοιπόν, οικοδομήθηκε η Εθνική ομάδα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, φτερουγίζοντας στα ουράνια πριν ακριβώς από μία δεκαετία.
Επόμενος στόχος του είναι να δει την Ελλάδα να αναλαμβάνει μία μεγάλη διοργάνωση και είναι από τους υπέρμαχους της κίνησης που θέλει την ΕΠΟ να καταθέτει τελικά την υποψηφιότητά της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020. Θεωρεί πως μία τέτοια διοργάνωση θα προσέδιδε ακόμα μεγαλύτερη ωριμότητα στον Ελληνα φίλαθλο που πραγματικά... θαμπώθηκε από όσα είδε στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
Μετά την πρώτη του εκλογή στην προεδρία της ΕΠΣ Μεσσηνίας το 1980, δηλαδή 34 χρόνια πίσω, τα μάτια του έχουν βρεθεί πολλές φορές μάρτυρες σε σκηνές βίας και επεισοδίων, που όπως τονίζει στους συνεργάτες του «σκοτώνουν το ποδόσφαιρο».
Η δράση του κατά της βίας στα γήπεδα κορυφώθηκε την τελευταία δεκαετία, με την εφαρμογή του fair play στο ερασιτεχνικό μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ παλεύει να το περάσει σε όλα τα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής στην Ελλάδα, κάτι που συμφωνεί απόλυτα και με τους υποδείξεις της FIFA και της UEFA. Κι όπως λέει όταν το καταφέρει δεν θα είναι μόνο ο μακροβιότερος παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και ο πιο ευτυχής.
Ολο αυτό το μακρύ διάστημα μέσα και γύρω από το ποδόσφαιρο έχει έρθει σε επαφή με αμέτρητους ανθρώπους. Εκείνος, όμως, που αποτελούσε τη μεγάλη του αδυναμία ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες, εκ των πρώτων προέδρων της ΕΠΑΕ και με τον οποίο διατηρούσε φιλικότατες σχέσεις.
 
Φανερός υποστηρικτής
της "Μαύρης Θύελλας"

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος είναι δηλωμένος υποστηρικτής της Καλαμάτας και το έχει πει δημόσια ουκ ολίγες φορές. Ενα από τα πολλά περιστατικά που κυκλοφορούν σχετικά την επική άνοδο της «Μαύρης Θύελλας» στη Β’ Εθνική το 1993 τον θέλει να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σ’ εκείνη την επιτυχία.
Τις προηγούμενες ημέρες πριν από τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με το Αιγάλεω που τελικά δεν έγινε ποτέ και ο αθηναϊκός σύλλογος μηδενίστηκε, οι αδελφοί Βίκτωρας και Θωμάς Μητρόπουλος (Μεσσήνιοι στην καταγωγή) που τότε κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες του «Σίτι», κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό όπλο στην ανελέητη μάχη για την άνοδο. Την έκθεση της αστυνομίας ότι το γήπεδο του Μεσσηναικού που χρησιμοποιούσε, τότε, σαν έδρα της η Καλαμάτα, δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας.
Εχοντας ένα τέτοιο έγγραφο στην κατοχή τους οι ιθύνοντες του Αιγάλεω όχι μόνο δεν έστειλαν την ομάδα τους στη Μεσσηνία, αλλά το ίδιο βράδυ κοιμήθηκαν ήσυχοι ότι θα έπαιρναν το παιχνίδι στα χαρτιά. Φαίνεται, όμως, πως είχαν υπολογίσει χωρίς τον Αριστείδη Σταθόπουλο, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει έγγραφη άδεια τέλεσης των αγώνα με τη συναίνεση των αστυνομικών αρχών κι έτσι στη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε νικήτρια ήταν η «Μαύρη Θύελλα».
Ο ίδιος αποφεύγει να διαψεύσει το παραπάνω περιστατικό, παραπέμποντας όσους των ρωτούν στην αυτοβιογραφία του που πιθανότατα θα πάρει τη μορφή βιβλίου όταν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Δεν χαλάει χατίρι
στην εγγονή του

Η 11χρονη εγγονή του είναι η μεγάλη αδυναμία του Αριστείδη Σταθόπουλου. Προσπαθεί όσο του επιτρέπει το φορτωμένο του πρόγραμμα να περνά περισσότερες ώρες μαζί της. Κι όπως λέει σε φίλους και συγγενείς είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο δεν μπορεί να χαλάσει ποτέ χατίρι.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος γεννήθηκε στο Ζευγολατιό το 1948. Το 1976 εξελέγη μέλος στο Δ.Σ Εθνικού Μελιγαλά και δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου στον ίδιο σύλλογο.
Το 1980 εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και επανεκλέγεται σε 12 εκλογικές αναμετρήσεις με τελευταία στις 05/02/2014 για  4 ακόμη χρόνια. Παράλληλα, το 1991 εκλέγεται στο Δ.Σ της Ε.Π.Ο και επανεκλέγεται σε 6 εκλογικές αναμετρήσεις με τελευταία το 2012. Ηταν αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για δύο τετραετίες (2000 – 2004 και 2008 – 2012).
Μέλος του UEFA FAIR PLAY and ETHICS Panel (2000 – 2004), Μέλος του Πάνελ UEFA  FAIR PLAY (2002 – 2004), Mέλος της Επιτροπής UEFA  FAIR PLAY (2009 – 2013), ενώ εδώ και ένα χρόνο είναι Μέλος του Πάνελ UEFA GRASSROOTS για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Δ.Σ της Ε.Π.Ο, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά  με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Διετέλεσε για μία δεκαετία (1991 – 2001) Πρόεδρος της Επιτροπής Ερασιτεχνικού και υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διάδοση του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου πανελλαδικά . Επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του σαν Πρόεδρος της Επιτροπής  Γυναικείου Ποδοσφαίρου επί διετία καθώς και σαν Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ για ένα χρόνο.
Πρόεδρος της Επιτροπής Μικτών Ομάδων Ενώσεων για δέκα ολόκληρα χρόνια, ώθησε την ΕΠΟ να αναπτύξει αξιοζήλευτη δραστηριότητα με αποκορύφωμα την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο τη διοργάνωση σε Πανελλαδικό Επίπεδο τέσσερα πρωταθλήματα παικτών ηλικίας 10-11,12-13,14-15, 16-17 ετών.
Από το 2001 του έχει ανατεθεί από την ΕΠΟ η ευθύνη της εμπέδωσης και εφαρμογής του FAIR PLAY στα Πρωταθλήματα Υποδομών.
Πλούσια, ωστόσο, είναι και η εκτός ποδοσφαίρου δράση του. Το 1962 εκλέγεται Πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτοπαίδων και Αγροτονεανίδων Ζευγολατιού με μεγάλη κοινωνική δράση. Κοινοτικός Σύμβουλος Ζευγολατιού (1974 -1978). Πρόεδρος Κοινότητας Ζευγολατιού για 12 συνεχόμενα χρόνια (1986-1998). Το 1998 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Μελιγαλά. 
Θήτευσε ακόμα ως Μέλος Τ.Ε ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου (1985-1986 & 1987-1989), Μέλος Δ.Σ EΛ.Ο.Τ (ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ TAEKWONDO) τη διετία 1987 – 1989 και συνέχισε άλλα τρία χρόνια (1989-1992) ως Αντιπρόεδρος. Την τριετία 1991-1994 ήταν Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Δ.Κ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Γενικός Γραμματέας στην ίδια Επιτροπή από το 1999 ως το 2002, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.