Τρίτη, 09 Απρίλιος 2019 19:03

Προειδοποίηση από FIFA για μέτρα και αλλαγές

Γράφτηκε από τον

Στην εκτελεστική συνεδρίαση της επιτροπής της ΕΠΟ που διεξήχθη την Τρίτη (9/4) διαβάστηκε επιστολή της γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα, η οποία προειδοποίησε για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει βήματα μπροστά αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις σε καίρια ζητήματα όπως η βία, η καταπολέμηση των στημένων, η λειτουργία της ομοσπονδίας αλλά και σε θέματα που άπτονται με το VAR και την επικοινωνία.

Αυτή είναι ουσιαστικά η θέση της FIFA που εκφράστηκε στη διάρκεια της εκτελεστικής συνεδρίαση της επιτροπής της ΕΠΟ μέσω επιστολής που έστειλε η γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα.

Η επιστολή τέθηκε στην ΕΠΟ μέσω του κ. Χέρμπετ Χούμπελ και διαβάστηκε σε όλα τα μέλη που ήταν παρόντα και μετέφερε τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη FIFA για θέματα που είχαν συζητηθεί τον τον Μάιο του 2018 και στα οποία ναι μεν έχει υπάρξει βελτίωση, όχι όμως και λύση.

Ουσιαστικά Φάτμα Σαμούρα έβγαλε... κίτρινη κάρτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου να πιέσει και άλλο για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ο Χέρμπετ Χούμπελ να βρεθεί σε ένα από τα επόμενα Δ.Σ. της Super League για να μιλήσει κυρίως για το θέμα της βίας.

Από εκεί και πέρα και αναφορικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ, οριστικοποιήθηκε και επίσημα η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων αλλά και πως η Super League 2 θα διοργανώνεται από τη Football League ενώ ορίστηκαν και οι δυο ημερομηνίες για τα μπαράζ για την άνοδο στη Super League.

Το σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε:

"Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., παρόντων των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κκ. Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Μάριου Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ.

Στην Ε.Ε. παρουσιάστηκε επιστολή της Γ.Γ. της FIFA κας Φάτμα Σαμούρα σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής Παρακολούθησης και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA προς την επιτροπή ομοσπονδιών-μελών της διεθνούς ομοσπονδίας, αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της FIFA στην επιστολή του Μαΐου του 2018.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, για την καταπολέμηση του οποίου οι διεθνείς ομοσπονδίες ζητούν άμεσες λύσεις.

Ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

Ενεκρίθη το πλάνο αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, όπως είχε αποφασιστεί από την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. στις 24 Αυγούστου 2018. Η σχετική απόφαση, με τις απαραίτητες νομοτεχνικές παρεμβάσεις, θα αποσταλεί άμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δέουσες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Με απόφαση της Ε.Ε. η Super League 2 θα διοργανώνεται από τη Football League, η Α΄ΠΕΟΔ θα ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, ενώ τα πρωτοβάθμια δικαιοδοτικά όργανα θα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει ως σήμερα.

Οι αγώνες μπαράζ για την συμμετοχή μίας ομάδας στο πρωτάθλημα της Super League της περιόδου 2019-20 (13ος της SL -2ος της FL) θα διεξαχθούν στις 15 και 19 Μαίου 2019. Η κλήρωση για τον καθορισμό της σειράς των αγώνων θα γίνει στην ΕΠΟ στις 7 Μαίου 2019.

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. θα συγκληθεί στις 28 Ιουνίου 2019, στις 10πμ, στην Αθήνα.

Θα δρομολογηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σπάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου των εθνικών ομάδων στην περιοχή, εφόσον η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η συμφωνία αφορά έκταση 40-50 στρεμμάτων, με δυνατότητα χρήσης εκ μέρους της Ε.Π.Ο. για 50 χρόνια.

Ενεκρίθη η χρονική διάρκεια των μετεγγραφικών περιόδων της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20:

Θερινή περίοδος:

επαγγελματίες ποδοσφαιριστές: 01.07-31.08.2019

άνεργοι ποδοσφαιριστές: 01.09-13.09.2019

ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές: 01.07-31.10.2019

Χειμερινή περίοδος:

επαγγελματίες ποδοσφαιριστές: 01.01-31.01.2020

άνεργοι ποδοσφαιριστές: 01.02-14.02.2020

ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές: 01.01-31.10.2020".

Πηγή: www.sport24.gr