Κυριακή, 02 Ιούνιος 2019 11:31

Αγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0, πριν 48 χρόνια στο Γουέμπλεϊ

Γράφτηκε από τον

Πριν 48 χρόνια, στις 2 Ιουνίου του 1971 σημειώθηκε η μεγαλύτερη συλλογική επιτυχία Ελληνικής ομάδας που μέχρι σήμερα καμιά άλλη ελληνική ομάδα δεν έφτασε, αλλά μόνο ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλει και ηττήθηκε με 2-0 από τον Αγιαξ του του Ρίνους Μίχελς του Γιόχαν Κρόιφ, της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας του 1970.

Ο Παναθηναϊκός του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας μόνο με Ελληνες παίκτες ξάφνισε την Ευρώπη και την άφησε άφωνη.

Προπονητής του ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα, ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα Ευρώπης, τη φοβερή τριπλέτα Πούσκας, Ντι Στέφανο, Κοπά που άφησε εποχή.

Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» ήρθε στον Παναθηναϊκό ένα χρόνο προ της μεγάλης επιτυχίας του Γουέμπλει, αφού ο μεγάλος Ντι Στέφανο δεν εδέχθη να έρθει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων , όπως είχε πει στον υπογράφοντα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κ. Μιχάλης Κίτσιος.

Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» ήταν παίκτης φαινόμενο, η δε σεμνότητά του κάτι σπάνιο όταν ο υπογράφων του είπε πως είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών απήντησε πως αδικείς άλλους εκατό καλύτερους από εμένα και συνεχώς μιλούσε με θαυμασμό για τον συμπαίκτη του Ντι Στέφανο. Ο Αγιαξ είχε προπονητή τον μεγάλο Ρίνους Μίχελς, μια μεγάλη ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική μηχανή με αρχηγό τον διεθνή Βέλπορ Βάσοβιτς, Σέρβο στην καταγωγή, δεξιό οπισθοφύλακα και πρώην παίκτη της Παρτιζάν, ενώ ο Τζακ Τέιλορ ήταν ο Αγγλος διαιτητής που θα διηύθυνε τον 26ο τελικό πρωταθλητριών Ευρώπης, ο επονομαζόμενος και «χασάπης» που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2012.

Πάνω από 30.000 Ελληνες φίλαθλοι ζητωκραύγαζαν υπέρ του Παναθηναϊκού στο κατάμεστο από 110.000 θεατές στο ιστορικό αγγλικό στάδιο. Το ματς ξεκίνησε με τις χειρότερες των προϋποθέσεων για την ελληνική ομάδα. Προτού να συμπληρωθούν τα πέντε λεπτά και οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» πήραν κεφάλι στο σκορ. Ο Πιτ Κάιζερ πραγματοποίησε σέντρα και ο Ντικ Φαν Ντάικ, αφρούρητος στην καρδιά της ελληνικής άμυνας με κεφαλιά νίκησε τον Τάκη Οικονομόπουλο 1-0 για τον τυπικά γηπεδούχο Αγιαξ.

Από εκεί και πέρα η ψυχολογία ήταν με τους Ολλανδούς. Ο Γιόχαν Κρόιφ ξεδίπλωσε το μεγάλο του ταλέντο έχοντας συμπαραστάτες το «Διόσκουρο» Γιόχαν Νεέσκενς, τον Γκέρχαρ Μούρερ και τον Πιτ Κάιζερ.

Στην επανάληψη η ταξιαρχία του Πούσκας ανέβασε τους ρυθμούς με «τιμονιέρη» τον Μίμη Δομάζο και συνοδηγούς τους Ελευθεράκη - Γραμμό προσπάθησε και πίεσε για την ισοφάριση, ειδικά στο τελευταίο 15λεπτο. Αντί το 1-1 ήρθε το 2-0 στο 87’ όταν ο Χαάν επιχείρησε σουτ από τα δεξιά. Η μπάλα βρήκε τον Καψή, γκέλαρε, ξεγέλασε τον Οικονομόπουλο και κατέληξε στα δίχτυα του. Ηταν μια ατυχής στιγμή.

Το σκορ δεν άλλαξε στον λιγοστό χρόνο που απέμενε. Ο Αγιαξ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά (θα ακολουθήσουν δύο σερί κύπελλα).

Ομως στις καρδιές του κόσμου πρωταθλητής ήταν ο Παναθηναϊκός που συνετέλεσε όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής ελληνικός και ξένος στο 8ο θαύμα.

Ο Αγιαξ ήταν η καλύτερη ομάδα της δεκαετίας του 1970, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης των Πούσκας - Ντι Στέφανο - Κοπά της δεκαετίας του 1960 και η μεγάλη Εθνική Ουγγαρίας του 1950 η πιο ολοκληρωμένη εθνική ομάδα όλων των εποχών.

Η εισβολή των ρωσικών αρμάτων μάχης στη Βουδαπέστη την άνοιξη του 1956 σήμανε τη διάλυση της ουγγρικής ομάδας. Η αυτομόληση ορισμένων σημαντικών ανερχόμενων παικτών στη Δύση στέρησε την μαγεία.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκληθεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο ομάδα επιστημόνων. Ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με 9 γκολ.

Ο ηρωικός αμυντικός Φραγκίσκος Σούρπης ιατρός είχε πει στον υπογράφοντα, θυμάμαι τα λόγια του μεγάλου Πούσκας προτού παίξουμε με τον Αγιαξ: Μπέστε μέσα και διασκεδάστε, πρέπει να είναι το καλύτερο απόγευμα της ζωής σας. Είμαστε όλοι Ελληνες παίκτες και είμεθα ερασιτεχνική ομάδα. Βοηθός προπονητού ήταν ο τσέντλεμαν Γαβρήλος Γαζής. Το 1960-1964 ήταν προπονητής της μεγάλης ομάδας του Παγκορινθιακού που έπαιξε στην Α’ εθνική που είχε τον Καλαματιανό Μίμη Πατριαρχέα, Βασίλη Θεοδώρου, Φάνη Τασσίνο και τον Μήττα. Διερμηνέας ο Νίκος Σακκούλης - ο «καλπάζων συνταγματάρχης» πέτυχε 374 γκολ σε 358 αγώνες με την Χόνβεντ! Κατέκτησε 3 κύπελλα πρωταθλητριών, 5 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο Ισπανίας καθώς και το διηπειρωτικό.

Πώς έφθασε στο Γουέμπλεϊ

16-9-1970

ΖΕΝΕΣ ΕΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2

Σκόρερ: 11’ Ντι Τζενόβα, 6’ Αντωνιάδης, 35’ Ελευθεράκης.

ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σάουλ (75 Ερ.), Μουρούτι, Ντραγκάβα, Σουλέρ (80’ Χασμάλα), Ντρουξ, Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86’ Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80’ Δεληγιάννης).

30-9-1970

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΕΝΕΣ ΕΣ 5-0

Σκόρερ: Ελευθεράκης 17’, Αντωνιάδης 27’, 30’, 37’, 58’.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (46’ Μητρόπουλος), Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46’ Γονιός).

ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σάουλ, Μουρούτι, Ντραγκάβα, Σουλέρ, Ντουέ Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

Β’ ΓΥΡΟΣ

21-10-1970

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ 3-0

Σκόρερ: Δομάζος 3’, Αντωνιάδης 55’, Δεληγιάννης 87’.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Δομάζος, Ελευθεράκης, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ: Βέντσελ Μούτκοβιτς, Ζ. Σλόχα, Λ. Σλόχα, Χρίβλακ (46’ Σβέλιχ), Χριβλιτσάκα, Ζ. Τσάπκοβιτς, Γ. Τσάπκοβιτς, Μόντερ (84’ Γιούρεν), Γιοκλ, Μέντβικ.

4-11-1970

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1

Σκόρερ: Μόντερ 33’, Τσάπκοβιτς 58’, Αντωνιάδης 52’.

ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλόχα, Λ. Σλόχα, Χρίβλακ, Μέντβικ, Γιοκλ, Μόντερ, Γ. Τσάπκοβιτς, Ζ. Τσάπκοβιτς, Σβέλιχ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Καμάρας (46’ Μητρόπουλος), Σούρπης, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

Ο προπονητής Φέρεντς Πούσκας δεν ταξίδεψε στην Τσεχοσλοβακία για να μην τον συλλάβουν από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ. Η Σλόβαν τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε βγει πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Προημιτελικά

9 Μαρτίου 1971

ΕΒΕΡΤΟΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1

Σκόρερ: Αντωνιάδης 81’, Τζόνσον 93’, αφού υπέπεσε σε φάουλ επί του Τάκη Οικονομόπουλου.

Στις 9 Μαρτίου με το 9 στην πλάτη ο Αντωνιάδης 9 λεπτά προ της λήξεως άνοιξε το σκορ και ισοφαρίσθηκε στο 93’ από τον παικταρά Ρόιλ τραυματίζοντας τον Τάκη Οικονομόπουλο στο κεφάλι. Μόλις 8 χρόνια από το απίστευτο 6-3 της Ουγγαρίας μέσα στο Γουέμπλεϊ επί της Εθνικής Αγγλίας (πρώτη ιστορικά εντός έδρας ήττα από την βρετανική ομάδα), ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας έφευγε πάλι θριαμβευτής από το νησί.

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνιαν, Ράιτ, Κένον, Χάρβεϊ, Κένταλ, Νιούτον, Μπολ, Χάσμπαντ (Τζόνσον), Ρόικ, Χαρστ, Μόρσεϊ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

24 Μαρτίου 1971

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΒΕΡΤΟΝ 0-0

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Ημιτελικά

14 Απριλίου 1971

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-1

Σκόρερ: Οστόιτς 14’, 47’, 68’, Γιάνκοβιτς 39’, Καμάρας 55’.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς-Τζόριτς, Παύλοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστόιτς, Φιλίποβιτς, Καράσι, Ατσίμοβιτς, Κλενκόφσκι, Μποκίσεβιτς, Νόβκοβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος (72’ Κωνσταντίνου), Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

28 Απριλίου 1971

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0

Σκόρερ: Αντωνιάδης 2’, 54’, Καμάρας 63’.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Βλάχος, Καψής, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης (89’ Χατζηανδρέου), Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (54’ Αθανασόπουλος).

Στο τέλος του αγώνα όλη η Αθήνα και η Ελλάδα γλεντά, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, πλατεία Ομονοίας, πλατεία Βικτωρίας, πλημμυρίζουν από φιλάθλους. Τέτοιες συγκεντρώσεις δεν έχουν ξαναγίνει. Ολη η Ελλάδα είναι γεμάτη από Ελληνικές σημαίες και σημαίες του Παναθηναϊκού.

Του Αλέκου Μιχελή