Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2019 12:27

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Πότε ξεκινούν και τελειώνουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ

Γράφτηκε από τον
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Πότε ξεκινούν και τελειώνουν  τα πρωταθλήματα μπάσκετ

Τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της νέας σεζόν δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Ηδη στην σελίδα της διοργανώτριας αρχής έχουν ανέβει οι ειδικές προκηρύξεις για τα πρωταθλήματα μπάσκετ εφήβων, νεανίδων, κορασίδων και παίδων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Πριν από τις ειδικές προκηρύξεις, δημοσιεύτηκε η γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων για την αγωνιστική περίοδο 2019-20. Σ' αυτήν γίνονται γνωστές οι ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν οι διοργανώσεις.

Το πρώτο τζάμπολ στην Α1 κατηγορία θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ενώ η "αυλαία" θα πέσει την Κυριακή 26 Απριλίου του 2020.

Η Α2 κατηγορία των ανδρών θα ξεκινήσει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου, ενώ η πρεμιέρα για την Β' κατηγορία θα γίνει το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου και το φινάλε της κατηγορίας έχει οριστεί για τις 31/5.

Το πρωτάθλημα γυναικών θα αρχίσει το Σάββατο 18 Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι τι; 17/5. Από εκεί και πέρα στα μικρότερα ηλικιακά πρωταθλήματα, η έναρξη έχει οριστεί για το Σάββατο 31 Αυγούστου στους παίδες (λήξη Κυριακή 21 Μαρτίου). Στους έφηβους το χρονικό διάστημα διεξαγωγής είναι :από Σάββατο 31/08/2019 έως Κυριακή 15/03/2020 και στο πρωτάθλημα κορασίδων από Σάββατο 16/11/2019 έως Κυριακή 23/02/2020.

Το πρωτάθλημα νεανίδων θα ξεκινήσει το Σάββατο 31 Αυγούστου και θα τελειώσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου του 2019. Τέλος τα πρωταθλήματα μίνι και προμίνι μπάσκετ θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά. Το πρωτάθλημα μίνι από Σάββατο 14/03/2020 έως Κυριακή 31/05/2020 και το προμίνι από Σάββατο 24/04/2020 έως Κυριακή 31/05/2020.

Τα σημαντικότερα σημεία της γενικής προκήρυξης των πρωταθλημάτων έχουν ως εξής:

Υποχρεώσεις αγωνιζόμενων σωματείων

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων Σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, η συμμετοχή των σωματείων στα διάφορα Πρωταθλήματα, είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα Πρωταθλήματα Παίδων ή Εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα Ανδρών στο οποίο συμμετέχουν.Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στo Πρωτάθλημα Παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Γυναικών, καθώς και στο Πρωτάθλημα Κατηγορίας Γυναικών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ ένα από τα Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Γυναικών που συμμετέχουν.Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητών και αθλητριών να χρησιμοποιούν τους αριθμούς 0 μέχρι και 99 σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA και στο πάνω δεξί μέρος της φανέλας να υπάρχει το σήμα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα (16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας, τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς-ές παίκτες-τριες και το staff της ομάδας). Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (προτιμάται άσπρη) και κάθεται αριστερά της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα με σκουρόχρωμη εμφάνιση και κάθεται δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλητές-τριες να είναι ντυμένοι-ες το ίδιο (με εμφανίσεις ή warm up κλπ). Στις εμφανίσεις των ομάδων επιτρέπεται όπως ορίζει και ο κανονισμός της FIBA τρεις(3) διαφημίσεις, δύο(2) στην φανέλα εμπρός και πίσω και μία(1) στο σορτς εμπρός και δεξί πόδι.Σε περίπτωση παράβασης του ανωτέρω επιβάλλονται οι παρακάτω πειθαρχικές ποινές :α)Στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται η ποινή της αυστηρής επίπληξης.β)Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης ενός(1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος όπου συμμετέχει την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Αθλητές - αθλήτριες που δικαιούνται συμμετοχής

Στα Πρωταθλήματα δικαιούνται να πάρουν μέρος οι αθλητές / αθλήτριες που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές/ αθλήτριες. 1) Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Α1΄ & Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ(8) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1988 και μεγαλύτερους). 2) Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Α1΄ και Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι δύο (22) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1997 και νεότεροι και δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1999 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις(4)αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών, εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής θα αγωνίζεται και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

3) Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι εννέα (9) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1988 και μεγαλύτερους).

4) Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας Ανδρών, Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τρεις (3) αθλητές μέχρι είκοσι δύο (22) ετών (γεννηθέντες το 1997 και νεότερους), εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής, θα αγωνίζεται και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

5) H παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών σε Α1 και Α2 κατηγορία ανδρών καθώς και 22 ετών στη Β’ κατηγορία είναι υποχρεωτική πριν τυην έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα έστω και αν η αντίπαλη δεν έχει υποβάλλει ένσταση.

6) α) Στο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2004 και νεότεροι

β) Στο Πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν τα έτη 2002, 2003 και τέσσερις (4) αθλητές του 2004 και νεότεροι. .

- Οι παίδες αθλητές που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Εφήβων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα Παίδων.

γ) Στο Πρωτάθλημα ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2004 και νεότερες.

δ) Στο Πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2002, 2003 και πέντε (5) αθλήτριες του 2004 και νεότερες.

- Οι Κορασίδες αθλήτριες, που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Νεανίδων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα Κορασίδων.

- Η χρησιμοποίηση Παίδων & Κορασίδων στα Πρωταθλήματα Εφήβων & Νεανίδων, δεν θα αποτελεί πρόβλημα στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο Πρωταθλημάτων. Τα αναφερόμενα στις παραγράφους α, β, γ και δ, θα ισχύσουν τόσο στα Τοπικά Πρωταθλήματα, όσο και στις προκριματικές και τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

ε) Στο Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2007 και νεότεροι-ες.

στ) Στο Τουρνουά Προμίνι Μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2008 και ΔΕΝ συμμετέχουν στο Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ και αθλητές και αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2009 και νεότεροι – νεότερες, ανεξαρτήτου συμμετοχής τους στο Τουρνουά ΜΙΝΙ Μπάσκετ.

 

Ιατροί αγώνων

 

Στους αγώνες των Πρωταθλημάτων Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου. Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή θα αναγράφει τα στοιχεία των παρόχων πρώτων βοηθειών.