Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 18:19

Kαρέρα: «Ήρθα για να κερδίζω, θέλω μια ΑΕΚ... χαμαιλέοντα»

Γράφτηκε από τον
Kαρέρα: «Ήρθα για να κερδίζω, θέλω μια ΑΕΚ... χαμαιλέοντα»

Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα στην παρουσίασή του ξεκαθάρισε το παν γι’ αυτόν είναι οι νίκες και για αυτόν τον λόγο ήρθε στην ΑΕΚ, θέλοντας να διαμορφώσει μια μαχητική και κυρίαρχη ομάδα με προσωπικότητα που θα προσαρμόζεται στις καταστάσεις.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς: «Θα ήθελα να καλωσορίσω τον νέο μας προπονητή. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Και σε αυτόν και στο τιμ του. Ένα πράγμα πολύ σημαντικό όταν μιλήσαμε με τον Μάσιμο Καρέρα είναι ότι τον ρώτησα αν ήταν έτοιμος να έρθει. Μου είπε ότι "είμαι έτοιμος να έρθω και να κερδίσω". Είναι πολύ σημαντική αυτή η νοοτροπία για την ΑΕΚ. Τόσο ο προπονητής, όσο και ο τεχνικός διευθυντής αλλά και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να την έχουν. Του εύχομαι καλή επιτυχία».

Έπειτα ο Καρέρα έκανε την αρχική του τοποθέτηση: «Καλησπέρα. Δέχθηκα αυτή την πρόκληση μετά τη συζήτηση που είχα με τον Ίλια. Κατάλαβα ότι η ομάδα θέλει να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών και να μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίζει. Εγώ πάντα έπαιζα για να κερδίζω και αυτή είναι η δική μου νοοτροπία. Ήμασταν σε πλήρη αρμονία με τον Ίλια όταν μιλήσαμε και είχαμε κοινή φιλοσοφία στον τρόπο που θα περάσουμε αυτό στους παίκτες».

Στη συνέχεια ο Ιταλός τεχνικός δέχθηκε ερωτήσεις:

Για το πώς μπορεί να συνδυάσει τα αποτελέσματα με τη βελτίωση της εικόνας της ομάδας, τόσο εντός γηπέδου όσο και στα αποδυτήρια: «Πιστεύω πως δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Είμαστε τρίτοι. Υπάρχουν πράγματα να βελτιώσουμε μέσα από τη σκληρή δουλειά. Πρέπει να περάσουμε μια θετική νοοτροπία στους παίκτες. Η ομάδα πρέπει να αισθάνεται ότι είναι μια οικογένεια. Οι παίκτες να αισθάνονται ότι παίζουν και για τους συμπαίκτες τους και όλοι τους να έχουν θέληση για τη νίκη. Έτσι μπορούμε να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα και το είπα πως ήρθα εδώ για να κερδίζω. Πρέπει να δίνουμε το 100% μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν είναι να χάσω θέλω να χάσω από κάποιον που είναι πιο δυνατός όχι επειδή η ομάδα μου έκανε λάθη».

Για το τι ήταν αυτό που τον έπεισε να έρθει και τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στην ομάδα: «Το κίνητρό μου είναι οι σκέψεις μου που είναι σε αρμονία με αυτή του Ίλια. Και αυτός θέλει πάντα να κερδίζει και αυτό με έκανε να έρθω στην ΑΕΚ. Πρέπει να δουλέψουμε σε οργανωτικά θέματα, να δεχόμαστε λιγότερα γκολ αλλά το κυριότερο είναι να έχουμε πάθος και ενθουσιασμό. Οι παίκτες να καταλάβουν ότι παίζουν για το έμβλημα. Θέλω παίκτες πολεμιστές να παίζουν με το αίμα τους και την ψυχή τους, βγάζοντας ως το τέλος μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον αντίπαλο. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες και πρέπει να δουλέψουμε στα σημεία που ανέφερα».

Για το πότε έγινε η πρώτη επαφή με την ΑΕΚ: «Η επαφή η κύρια έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ίλια μιλάει ιταλικά και αυτό είναι πολύ καλό».

Για το πρώτο στοιχείο που θέλει να βελτιώσει στην ΑΕΚ: «Πάντα υπάρχουν πράγματα που θέλουν βελτίωση. Και με τον Πανιώνιο έγιναν λάθη φυσικά. Αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε όσα χρειάζονται. Δεν πρέπει να δίνουμε πλεονέκτημα στον αντίπαλο. Πρέπει να υπάρχει αυτοπεποίθηση ότι θα κρατάμε το μηδέν πίσω. Πρέπει να έχουμε μια ομάδα κυρίαρχη και θα κάνει αυτή το παιχνίδι. Θέλουμε μια επιθετική ομάδα με προσωπικότητα και χωρίς φόβο. Κάθε παιχνίδι για εμάς θα είναι τελικός».

Για το τι είναι ποιο δύσκολο, οι αλλαγές στο αγωνιστικό ή στη νοοτροπία και για το που υπάρχουν αδυναμίες στο ρόστερ και πότε θα έχει καθαρή εικόνα για το τι χρειάζεται: «Το πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις τη νοοτροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί το βασικό είναι να έχει κάθε παίκτης τη σωστή νοοτροπία. Θέλω πάντα να κερδίζω. Εγώ μπορώ να το πω στους παίκτες, αλλά τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά. Θέλει θυσία από την πλευρά των παικτών, σκληρές προπονήσεις και πάθος μέσα στο γήπεδο. Στο γήπεδο φαίνεται η φιλοσοφία και αυτό πρέπει να ισχύει για όλη την ομάδα. Οι παίκτες αποφασίζουν πως θα παίξουν. Για μένα σε αυτήν την περίοδο αυτοί οι παίκτες που έχω είναι οι καλύτεροι. Η ΑΕΚ είναι δική τους ομάδα. Το τιμ και εγώ θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους παίκτες για να κάνουν λιγότερα λάθη».

Για το αγαπημένο του 4-2-3-1 και αν έχει στο μυαλό του και το 3-5-2 ή και κάτι διαφορετικό: «Το κρατάω μυστικό. Ούτε ο Ίλια δεν το ξέρει. Εμένα μου αρέσει η ομάδα μου να μπορεί να παίξει με διαφορετικούς τρόπους. Θέλω από τους παίκτες μου να παίζουν σε διαφορετικές θέσεις και ρόλους. Θέλω μια ομάδα χαμαιλέοντα ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Θέλω οι παίκτες μου να αλλάζουν σύστημα ακόμα και χωρίς αλλαγή παίκτη από τον πάγκο. Στόχος μου είναι να πάρω το μέγιστο από κάθε παίκτη. Να πάρω το 300% από την ομάδα. Ο προπονητής πρέπει να κάνει τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και να αναδείξει τον παίκτη».

Για τη γνώμη του για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν έχω παρακολουθήσει πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει όμως αρκετό ταλέντο με ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη. Ξέρω επίσης ότι είναι ένα πρωτάθλημα σε άνοδο».

Για τη σχέση του με τους οπαδούς της Σπαρτάκ και το μήνυμά του στους οπαδούς της ΑΕΚ: «Όταν ήμουν προπονητής της Σπαρτάκ είχα συναντηθεί με τους οπαδούς και τους είχα πει: Δεν δίνω καμία υπόσχεση. Τους είπα ότι η ομάδα θα παίζει πάντα μαχητικά δίνοντας το 100%. Ότι οι παίκτες θα ιδρώνουν τη φανέλα και θα παίζουν για το έμβλημα. Και ότι ακόμα αν χάσουμε να χάσουμε από έναν πιο ισχυρό και όχι γιατί δεν είχαμε την κατάλληλη επίδοση. Έπειτα οι οπαδοί μου είπαν ότι θέλουν νίκες στα ντέρμπι. Αυτό συμβαίνει παντού. Τότε τους απάντησα αν θέλουν τα ντέρμπι ή το πρωτάθλημα. Εμένα με ενδιαφέρει το δεύτερο, το τέλος του δρόμου. Το καλύτερο βέβαια είναι να κερδίσουμε και τα ντέρμπι και το πρωτάθλημα».

Πηγή: gazzetta.gr