Τετάρτη, 04 Μάρτιος 2020 21:05

ΑΕΚ - Αρης 2-1: Προβάδισμα με Βράνιες σε επεισοδιακό ημιτελικό

Γράφτηκε από τον
ΑΕΚ - Αρης 2-1: Προβάδισμα με Βράνιες σε επεισοδιακό ημιτελικό

Η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Άρη στον επεισοδιακό πρώτο ημιτελικό - 25λεπτη καθυστέρηση έναρξης του δευτέρου ημιχρόνου και εξάλεπτη διακοπή - με τα γκολ των Μάνταλου (8') και Βράνιες (58') και απέκτησε προβάδισμα για πρόκριση στον πέμπτο διαδοχικό τελικό Κυπέλλου. Αποβλήθηκε στο 50' ο Ματίγια. 

Η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Άρη στον πρώτο επεισοδιακό ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας - με 25λεπτη καθυστέρηση της έναρξης του δευτέρου ημιχρόνου λόγω άρνησης των διαιτητών να επιστρέψουν και εξάλεπτη διακοπή με απειλή φιλοξενούμενων ν' αποχωρήσουν - νίκησε 2-1 και απέκτησε προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό ενόψει και της ρεβάνς στο Κλεάνθης Βικελίδης. Δείτε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το ματς.

1. ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤ' ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΓΙΑ 25 ΛΕΠΤΑ
Το δεύτερο ημίχρονο καθυστέρησε να ξεκινήσει 25 λεπτά σε σχέση με την προγραμματισμένη έναρξή του. Οι τρεις Πορτογάλοι διαιτητές ήταν στ' αποδυτήρια και δεν έβγαιναν. Στο ένατο λεπτό λεπτό του ημιτελικού Κυπέλλου ο Πορτογάλος διαιτητής Αρτούρ Ριμπέιρο Σοάρες Ντίας καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Άρη, για μαρκάρισμα του Σβάρνα στον Λάρσον, το οποίο αξιοποίησε στο 11' ο Γκάμα για το 1-1. Η απόφαση του ρέφερι προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων της Ένωσης, οι οποίες εντάθηκαν στην ανάπαυλα.

Τόσο ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας όσο και οι βοηθοί του Ρουί Λιζίνιο, Πάουλο Σοάρες, δεν βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο στον χρόνο που προβλεπόταν. Υπήρξε ένταση μεταξύ των ανθρώπων των δυο ομάδων στο ημίχρονο. Ο διαιτητής ζήτησε ηρεμία για να επανέλθει και απείλησε να μην ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο εάν δεν επανέλθει ηρεμία.

Για 25 λεπτά δεν υπήρχε δράση. Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων έκαναν προθέρμανση. Οι δυο προπονητές των δυο ομάδων, Μάσιμο Καρέρα και Μίχαελ Ένινγκ, στεκόταν μαζί και προσπαθούν ο ένας να βρει στα λόγια του άλλου μια εξήγηση γι' αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό.

2. Η ΕΞΑΛΕΠΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Ο ημιτελικός του Κυπέλλου διεκόπη για πέντε λεπτά, αμέσως μετά το 2-1. Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο, αφού ο γυμναστής τους, Λάζαρος Βαρδάκης, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, βρέθηκε πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο κατά τους πανηγυρισμούς των γηπεδούχων μετά το γκολ του Βράνιες.

Φάνηκε ο τεχνικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας, να παροτρύνει τους παίκτες της ομάδας ν' αποχωρήσουν για τ' αποδυτήρια. Τελικά ο διαιτητής ζήτησε από τους παίκτες των δυο ομάδων να επανέλθουν στο γήπεδο. Όπως κι έγινε τελικά.

3. ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ
Ποδοσφαιρικά το ματς είχε τρελό ρυθμό στο πρώτο δεκάλεπτο. Εκεί που δεν υπήρχαν διακοπές, παρά αποθέωση του ποδοσφαίρου. Γρήγορος ρυθμός, φάσεις ένθεν κι ένθεν. Ποδόσφαιρο ποιότητας. Η Ένωση προηγήθηκε 1-0 στο 8' με το γκολ του Πέτρου Μάνταλου. Είχε προηγηθεί φοβερή ενέργεια του Λιβάγια, ο οποίος βρήκε τον αρχηγό του Δικεφάλου με τακουνάκι. Αυτός έπιασε εξαιρετικό σουτ με το δεξί και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

Ο Άρης χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να ισοφαρίσει την ΑΕΚ, με τον Λάρσον να κερδίζει πέναλτι από τον Σβάρνα και τον Μπρούνο Γκάμα να είναι ψύχραιμος απέναντι στον Τσιντώτα. Ο Σουηδός προσπάθησε να διεκδικήσει τη μπάλα μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ και ο Έλληνας αμυντικός τον βρήκε πάνω στο βηματισμό του και τον ανέτρεψε, ο Πορτογάλος διαιτητής Ντίας έδειξε πέναλτι και το VAR συμφώνησε μαζί του, για να αναλάβει την εκτέλεση ο Μπρούνο Γκάμα και να κάνει το 1-1, στέλνοντας τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας της Ένωσης.

4. ΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ / ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ
Ο Άρης έμεινε με 10 παίκτες στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Χαβιέρ Ματίγια έκοψε αντικανονικά τον Μάρκο Λιβάγια με τον διαιτητή, Αρτούρ Σοάρες, να του δείχνει αρχικά την κίτρινη κάρτα.

Στη συνέχεια ο Πορτογάλος διαιτητής συμβουλεύτηκε το VAR και αποφάσισε να του βγάλει την απευθείας κόκκινη κάρτα. Ο Ματίγια αποχώρησε ιδιαίτερα εκνευρισμένος, αφού χειροκροτούσε ειρωνικά, κλωτσούσε μπουκάλια με τους ανθρώπους του Άρη να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν.
Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με αριθμητικό μειονέκτημα. Αυτό άλλαξε άρδην την εικόνα του ματς. Η ΑΕΚ ανέλαβε πλήρως τα ηνία του ματς, ο Άρης με παίκτη λιγότερο οπισθοχώρησε λογικά. Λίγα λεπτά αργότερα μάλιστα, στο 58ο λεπτό, ο Βέρντε εκτέλεσε φαλτσαριστά κόρνερ από τα αριστερά και ο Βράνιες πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας για να πάρει την κεφαλιά, με τη μπάλα να αναπηδάει στο έδαφος και να χτυπάει στο δεξί δοκάρι της εστίας του Κουέστα πριν καταλήξει στα δίχτυα για το 2-1!

Αυτό είναι το σκορ του πρώτου ματς. Αυτό δίνει προβάδισμα στην ΑΕΚ για τη ρεβάνς του Κλεάνθης Βικελίδης. Οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών των δυο ομάδων δεν σταμάτησαν. Τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Άρης ζήτησαν πέναλτι με διαφορά δευτερολέπτων. Οι κίτρινοι σε φάση με πρωταγωνιστές τους Ούγκο Σόουζα και Έλντερ Λόπες, οι γηπεδούχοι με πρωταγωνιστές τους Μάρκο Λιβάγια και Φραν Βέλεθ. Και στις δυο περιπτώσεις ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας διέταξε να συνεχιστεί το ματς.

5. Ο ΒΕΡΝΤΕ, Ο ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΚΑΡΕΡΑ - ΕΝΙΝΓΚ
Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχε ρυθμός. Και πώς να υπήρχε με 25λεπτη καθυστέρηση της έναρξης και εξάλεπτη διακοπή. Ας δούμε όμως τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο που είδαμε καλό ρυθμό και ευκαιρίες. Οι περισσότερες ανήκαν στην ΑΕΚ.

Ο Δικέφαλος θα μπορούσε να έχει προβάδισμα από το πρώτο ημίχρονο, εάν ο Μάνταλος και ο Αραούχο ήταν πιο εύστοχη στην τελική προσπάθεια. Ο Άρης φάνηκε να τα περιμένει όλα από τον Φετφατζίδη. Ήταν πράγματι η μοναδική εστία απειλής για τους γηπεδούχους.

Μόνο που και ο ίδιος καθυστέρησε σε αρκετές μεταβιβάσεις, επενδύοντας στις προσωπικές εμπνεύσεις. Τι μένει από την εικόνα του ματς; Αυτή των δυο προπονητών, Μίχαελ Ένινγκ και Μάσιμο Καρέρα. Ιταλός και Γερμανός. Από διαφορετικές κουλτούρες σε ξένο έδαφος και σε ξένη πραγματικότητα.

AEK (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Κρίστιτσιτς, Σιμάνσκι, Μάνταλο, Λιβάγια, Βέρντε (74' Κλωναρίδης), Αραούχο (89' Χριστόπουλος).

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Ροζ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Σάσα, Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα (90+5' Ντιγκινί), Φετφατζίδης (52' Μπα), Λάρσον (68' Σόουζα), Ιντέγε.
Πηγή: sport24.gr